SAĞLIK 12 Mart 2018
35,2b OKUNMA     909 PAYLAŞIM

Hayattaki Küçük Şeyleri Rahat Bir Farkındalıkla Yapma Sanatı: Meditasyon

Meditasyon nasıl yapılır? Meditasyon yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabı içeriğimizde.
iStock

vücudunuzu ve zihninizi huzura kavuşturmaktır, rahatlamaktır meditasyon. günlük problemlerinizden ve huzursuzluktan uzaklaşmaktır. elbette bunun için çaba göstermek şart. her şeyden önce yapmayı istemek şart. ilk denemelerde başarıya ulaşamayabilirsiniz ama pes etmeyip düzenli bi şekilde yaparsanız sonunda olacaktır. yeni başlayanlar için aşama aşama anlatayım

her şeyden önce meditasyon yapacağınız yere karar verin

yapacağınız yer tamamen sessiz olacak diye bir kaide yok. çok gürültülü olmamasına dikkat edin. ben doğayla iç içe olmayı sevdiğimden ötürü bunu temiz ve düz bir bahçede yapmayı tercih ediyorum. eğer evde yapacaksanız da dışarıdan sesleri minimuma indirmeye çalışın. youtube'dan meditasyon yaparken dinleyebileceğiniz kayıtlar bulabilirsiniz (şelale sesi, kuş cıvıltıları falan filan, bence çok da yardımcı olmuyorlar. ortamın doğal olması önemli)


meditasyondan hemen önce kaslarınızı açın

sırtınızı, omzunuzu ve ensenizi rahatlatın. bu meditasyon yaparken daha rahat olmanızı sağlayacaktır. internette bunun da tekniklerine göz atabilirsiniz.

kaç dakika meditasyon yapacağınıza da karar vermeniz gerekli

eğer meditasyon konusunda tecrübeliyseniz günde yirmişer dakikadan iki defa (sabah ve akşam), eğer yeni başlamışsanız günde bir defa beş dakika öneriliyor. on dakika yapmak isterseniz, başlarken on dakika sonrasına alarm kurun. ve yapmaya başladıktan sonra saati unutun. saat demişken, meditasyon sırasında mümkünse bileklik, saat, küpe gibi aksesuarları çıkarın.


aynı zamanda rahat şeyler giymeniz de çok önemli

mevsimden mevsime göre değişir. yaz mevsimiyse bol bi basketbol şortu ve bol bi tişört iş görür. kış ise kapüşonlu ve eşofmanla rahat edebilirsiniz. ayakkabılarınızı çıkarın. sizi boğacak şeyler giymeyin, takmayın.

meditasyon sırasında vücudunuzun rahat bi pozisyonda olması çok önemli

yere büyük bi minder koyabilirsiniz - bu minderleri internetteki satıcılarda yoga minderi olarak bulabilirsiniz -. meditasyon farklı pozisyonlarda yapılabilir. lotus, half lotus en yaygın olanlarıdır. vücudu çok esnek olmayanlar genelde half lotus denilen pozisyonda yaparlar. bağdaş kurmak yerine sandalyede veya minderin üstünde rahat ettiğiniz biçimde de oturabilirsiniz. size kalmış. ben direkt bahçede uzanırken veya mindersiz otururken de yapmayı seviyorum.


bütün ortam hazırladıktan sonra meditasyona başlayabilirsiniz

meditasyon gözleriniz açık veya kapalı bir şekilde yapılabilir. yeni başlayanların gözleri kapalı yapması önerilir. en ufak bir dikkat dağılması her şeyi boşa çıkarabilir. bir süre gözleriniz kapalı yaptıktan ve biraz yol katettikten sonra gözleriniz açık yapabilirsiniz. eğer açık yapmayı tercih ederseniz göz kapaklarınızı rahat bırakın. herhangi spesifik bir şeye odaklanmayın.

en önemli kısım ise nefes takibi

nefes takibi için birkaç teknik var ama en yaygın olanı meditasyon halindeyken, göğüsünüzle göbeğinizin arasında bir noktaya kafanızda odaklanmanız. tam o noktada bir çiçek olduğunu düşünün. her nefes aldığınızda o çiçek kapanıyor ve her verdiğinizde de açıyor. ya da bir bozuk para olduğunu düşünün her nefes aldığınızda o bozuk para yukarı çıkıyor ve verdiğinizde aşağıya iniyor. başka tekniklerini de internetten bulabilirsiniz. her nefes alıp verişinizde hissedin. kendinizi kasmayın, normal nefes alıp vermeye devam edin.

zihninizi boşaltmak da bu işin önemli parçalarından

bunun için tek bir şeye tam dikkatinizi vermeniz gerekir.  odaklanmak istediğiniz şeyi siz seçebilirsiniz. hatırlanması kolay bir şey olduğu sürece istediğiniz kelimeyi seçmekte özgürsünüz. buna mantra denir. "om" kelimesi de bir mantradır. bu seçtiğiniz kelimeyi ister duyulacak şekilde ister zihninizde tekrarlayın. odaklanın. o kadar fazla odaklanın ki, zihninizde o kelimeden başka hiçbir şey olmasın. zihninizi boşalttığınız zaman ve bunun farkında olduğunuz zaman bu mantra'yı tekrarlamak zorunda değilsiniz.

eğer gözleriniz açık yapmayı tercih ediyorsanız ve mantra kullanmayı tercih etmiyorsanız odaklanabileceğiniz bir obje seçin

bu bi mum, tablo, ya da buddha heykeli olabilir. göz yormayacak bir şey olması önemli. bunu yapmak için seçtiğiniz objeyi tam gözünüzün hizasına denk getirin. boynunuzu hareket ettirmemeye özen gösterin. objeye sadece bakın ve başka hiçbir şeye odaklanmayın. ta ki objeyi bakışlarınızla tükettiğinizi hissedene kadar. sadece bu objeye tüm dikkatinizi vermeyi başarırsanız çok derin bi huzur kaplayacaktır içinizi.


birkaç bilinmesi gereken bilgi

- bunu kendiniz için yapıyorsunuz. 

- ilk günden sonuç almayı beklemeyin.

- iç sesinizi hep takip edin. çünkü dikkatinizi dağıtabilir. onu kontrol altına alın, ama ilgilenmeyin. 

- eğer meditasyon yapamıyorsanız, yani beceremediğinizi düşünüyorsanız, vücudunuzu rahatlatmak için spor yapabilirsiniz, ılık bir duş da iyi gelir. sonra dönüp yeniden yapmayı deneyin.

- iyi bir duruşla daha rahat nefes alabilirsiniz. o yüzden pozisyonunuzu en rahat ve doğru şekilde ayarlayın. 

- tekniklerin bazıları ya da hepsi size uygun olmayabilir. o noktada size en uygun tekniği kendiniz bile yaratabilirsiniz. sonuçta rahat olmak en önemli şey. 

- uzun süreli meditasyon yapanların hafızası güçlenir, stresi azalır, ve daha sakin bir insana dönüşür. 

- zihninizi boşalttıktan sonra ne yapmak istediğiniz size kalmış. bazıları sadece dinlenmeyi tercih ederken, dindar insanlar yaratıcıyla bağlantı kurmayı tercih edebilir. kontrol sizdedir.

- başlarda konsantre olmak zor gelebilir ama pratik yaptıkça oturan bir şeydir.

- meditasyon sırasında tüm dertlerinizin eriyip gittiğini düşünün. bu meditasyon sonrası daha mutlu bir insana dönüşmenize yardımcı olur.

- burundan nefes alıp, ağızdan vermek nefes alışverişinizi düzenlemekte yardımcı olur. 

- tek başına yaparken aldığınız verimin belki daha fazlasını 5-6 kişiyle yaparken de alabilirsiniz. enerji meselesi.

- düzenli yapacaklar, her gün aynı saatte yapmaya özen göstermeli.

- her meditasyon seansını zihninizin içinde bir maceraymış gibi düşünün. her meditasyon bir diğerinden farklı gelsin.

iyi uçuşlar.