PSİKOLOJİ 23 Ocak 2023
27,9b OKUNMA     366 PAYLAŞIM

Hayattaki Zorlukları Aşmak ve Rahatlamak İçin Yapabileceğiniz En Basit Şeyler

Sözlüğün algı yönetimi uzmanından, her yerde gördüğünüz ancak içini pek dolduramadığınız kavramlar aracılığıyla huzura ermenin, engelleri aşmanın klasik yöntemleri.
Tick, Tick.. BOOM! (2021)

sevgili dostlar, yaşam ne bir gül bahçesi ne de dikenlerle dolu bir bataklık. her şeyde olduğu gibi eğer dengeli bakarsak yaşamda güzellikler olduğu kadar zorlukların da olduğunu görürüz. peki "hocam şu aralar etrafımda dikenli zorluklardan başka şeyler görmüyorum, kafamı nereye çevirsem yalçın dağlar ve fokur fokur kaynayan kazanlar var etrafımda" diyorsan sakın sıkılma ve bunalma ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak şimdi sana güzel taktikler vereceğim ve zorluklar benden korksun diyerek atılacaksın yaşam arenasına. hadi gene iyisin.

taktik 1: plan yap

önüne çıkacak zorlukları tam olarak bilemezsin ama belli ipuçlarına bakarak bu zorlukları daha ortaya çıkmadan öngörebilir ve önlem alabilirsin. örneğin sabah havaya baktığın zaman kapkara bulutlar görüyorsan şemsiyeni almanda büyük faydalar vardır. buna benzer şekilde belli yerlerde sıkışmaya başladığın zaman o durumla alakalı planlar yapmaya başlaman güzel olur. örneğin aşırı yoğunlaştığın durumlarda zaman yönetimi konusunda planlar yapabilirsin ya da arabanı bir yerlere çarpmaktan korkuyorsan böyle bir durumda neler yapabileceğini düşünürsün. işin güzel kısmı plan yaptıkça beynin belirsizlikten kurtulacağı için stres seviyen de düşer. kısacası korkma, plan yap dostum.


taktik 2: olumlu düşün

tüm yaşamını her durumdaki olumsuzlukları ve problemleri düşünerek geçirmenin hiçbir faydası yoktur. bunun yerine yaşamdaki hiçbir durumun yüzde yüz siyah veya yüzde yüz beyaz olmadığının farkına var. bunu yaparsan her durumdaki avantajı ve güzelliği fark edebilirsin. örneğin bir sınavda başarısız oldun diyelim. bu durumda dövünmek yerine sonraki sınava daha etkin hazırlanıp kendini daha fazla geliştirmek konusunda eyleme geçebilirsin. düştün bacağını kırdın ve üç ay yatakta yatmak zorundasın diyelim bu durumda da ağlamak yerine o üç ay boyunca müthiş bir okuma ve faydalı videolar listesi hazırlayıp kendini acayip derecede geliştirebilirsin. o kötü olay senin için müthiş bir fırsat olur. her olaya böyle bak dostum. benim genel taktiğim negatif durumları fazla önemsememek ama minicik de olsa pozitif durumları göklere çıkarmaktır. bir dene istersen.

taktik 3: içine kapanma

kötü bir olay olduğu zaman midye gibi içine kapanma. tam tersine ailenden, dostlarından ve sana yardımcı olabilecek insanlardan yardım iste. yalnız kovboy gibi takılırsan çölde akbabalara yem olursun. bunun yerine içinde bulunduğun çevre veya gruptan destek iste, eğer etrafında kimse yoksa bil ki internet birçok uzmanın bedava olarak bilgi paylaştığı ve iletişime geçtiği bir alem. kaliteli uzmanların yazılarını ve videolarını takip et, hatta direkt kendilerine soru sor. örneğin bana sosyal medya üstünden ulaşan her soruya kendim bizzat cevap vermeye çalışıyorum ve benim gibi çok insan var internet aleminde. kısacası bu dönemde yalnızım demen biraz zor dostum.


taktik 4: başkalarına yardım et

bu yaşamda öğrendiğim en değerli bilgi hayata ne verirsen benzerini geri aldığın. aynen bir bilgisayar gibi düşün ne yüklersen onu alıyorsun. bu kapsamda eğer meyve ağacı dikersen güzel meyveler sana geliyor ama oturup diken tohumu ekersen aldığın karşılık bacaklarını parça parça edecek dikenler oluyor. o sebeple ister ferah bir durumda ol, ister sıkıntılı her durumda, başka insanlara nasıl fayda veririm diye düşün. bu hem seni mutlu ederek sıkıntılarını azaltacak hem de sen zor duruma düştüğün zaman bazen mucizevi şekilde yaşamına giren birileri sana yardımcı olacaktır. biliyorum bazılarına bilimsel gibi gelmiyor ama benim yaşam tecrübem bu denklemi defalarca kanıtladı bana.

taktik 5: vazgeçme

inanların çoğunun sorunlar karşısında ezilmesinin sebebi direnç güçlerinin az olması ve hemen vazgeçmeleridir. örneğin en basitinden yüzme öğrenmeyi düşün. eğer suya ilk girip azıcık su yuttuğunda "aman ben yüzemiyorum kesin boğulurum" diye vazgeçersen hayatın boyu yüzmekten korkar ve hiçbir zaman yüzme zevkini yaşayamazsın, üstelik bir gün denize düşersen işin çok zorlaşır. ama suya girdiğinde "milyonlarca insan yüzmeyi öğrenebilmiş ben de öğrenebilirim azıcık su yutsam ve korksam da vazgeçmeyeceğim" dersen hatta profesyonel bir eğitim de alırsan birkaç haftada yunus balığı gibi keyifle yüzmeye başlarsın. yani karşılaştığın durum aynıdır ama problem üreten senin vazgeçmendir, sana problem gibi gelen durumların başkalarının keyif aldığı olaylar olmasının sebebi direnç seviyelerinizdeki farktan kaynaklanır.

bonus tavsiye

zorluklarla mücadele konusunda kanalımda bulabileceğin "zorluklar nasıl aşılır?" videomu izlemeni tavsiye ederim, tabii kanalda kişisel gelişimle alakalı bir ton videom da var, bence bir baksan kendine büyük iyilik yapmış olursun.

işte kanal:


zorluklardan kaçmak yerine onları kendini geliştirecek fırsatlar olarak gördüğün bir yaşamın olması dileklerimle, sevgiler...