SAĞLIK 17 Ağustos 2016
69,9b OKUNMA     1206 PAYLAŞIM

Her Bireyin Az ya da Çok Haberdar Olması Gereken Kavram: Glisemik İndeks

Sağlıklı beslenme konularında kendine has anlatım tarzıyla dikkat çeken Sözlük yazarı ''angelus'', yine o bildiğimiz tarzıyla bize Glisemik İndeks'ten bahsetmiş.
iStock.com

merhaba şişkolar ve şişko ruhlular, bugünkü konumuz glisemik indeks. 

glisemik indeks, vücuda giren karbonhidratın kandaki şekere (glukoz) olan etkisini belirlemek için geliştirimiş bir yöntemdir. 50 gram karbonhidratın 2 saatlik zaman içinde kan şekerine olan etkisiyle ölçülür. besinler glisemik indeksi yüksek gıdalar ve glisemik indeksi düşük gıdalar olarak ikiye ayrılır. glisemik indeksi düşük gıdalar sağlıklı gıdalardır; kana yavaş karışır, kan şekerini yavaş yükseltir, daha uzun süre tok tutar ve sonucunda kan şekerini daha yavaş düşürdüğü için 10 dakika sonra tekrar acıkmaz, yemeğe abanmazsınız. vücudun ihtiyacı olan karbonhidratlar, aşırı olmadığı sürece, bu kaynaklardan karşılanmalıdır. 

kompleks karbonhidratlar glisemik indeksi düşük karbonhidratlardır. bununla birlikte, bir besinin glisemik indeksinin düşük olması, o besinin kalorisinin de düşük olduğu anlamına gelmez. yani "çavdar ekmeğinin glisemik indeksi düşükmüş, o zaman sabah akşam birer somun çavdar ekmeği gömersem sorun olmaz demek ki, kilo almam" derseniz size vereceğim cevap "sikimi almazsınız" olur. zira sağlıklı da olsa karbonhidrat karbonhidrattır. her zaman söylüyoruz, yine söyleyelim: her şeyin aşırısı zararlıdır. aşırı karbonhidrat tüketirsen, basit karbonhidrat veya kompleks karbonhidrat fark etmez. bak şimdi burayı iyi oku. bakıyor musun? hangi tür karbonhidratı alırsan al, ihtiyaç fazlası karbonhidratı karaciğerin yağa çevirir. yani sabah akşam birer somun çavdar ekmeği yersen yine şişko olursun, kaçışın yok yani. zaten aklınız fikriniz çakallığa çalışıyor arkadaş bir dilim ye işte neyine yetmiyor. hatta onu da yeme amına koyım ölmezsin bir dilim ekmek yemedin diye. benim önerim karbonhidrat ihtiyacınızı tahıl ürünlerinden değil de sebzelerden karşılayın, tahıl öyle çok da süper bir şey değildir zira. tarımın icadısağlıklı yaşamın sonu.

iStock.com

ikinci grupta, ki sizlerin şişko birer insan olmanızda en büyük etkisi olan gıdaladır bu, glisemik indeksi yüksek gıdalar. bu tür gıdalar kana çabuk karışan, kan şekerinde dalgalanma yaratan, kan şekerini hızla yükseltip düşüren ve kısa bir süre sonra sonra tekrar acıktırıp yemek yemenize neden olan karbonhidratlardır. yani bir tane gofret yediğinizi düşünün. bu gofreti yediğinizde vücudunun o gofreti/karbonhidratı glukoza/şekere çevirir. gofret basit şeker ihtiva eden bir ürün olduğu için çabucak kana karışır ve hızla kan şekerini yükseltir. kandaki şeker miktarı artınca pankreas bu durur mu, yapıştırır insülini ve kan şekerini aynı hızda düşürür. düşürünce ne olur peki? eşeğin siki olur. 

en basit tabirle o gofreti hiç yememiş gibi olursun ve bu sefer (kan şekeri de düştüğü için) daha yüksek bir şekilde o şekere ihtiyaç duyarsın ve aynı gofretten bir tane daha yersin. şimdi ne oldu peki? şu oldu: ilk gofreti yediğinde pankreasın ürettiği insülin, kandaki şekeri karaciğer hücrelerine ve kas hücrelerine yakıt olarak depoladı, ama sen durmayıp öküz gibi yemeye devam edince pankreas tekrar insülin salgıladı ama depolar dolu olduğu için (çünkü spor yapıp boşaltamadın o depoları) fazla olan şeker yağ olarak sentezlendi ve sen şişko oldun. tabii bu dediğim olay iki gofretle olmuyor, siz bunu yılların rutini olarak düşünün.

hülasa; basit karbonhidratlar glisemik indeksi yüksek gıdalardır ve tercih edilmemelidir. bununla birlikte, kompleks karbonhidratlar glisemik indeksi düşük karbonhidratlardır fakat bu az kalorisi olduğu anlamına gelmez. fazla tüketirseniz eğer onlar da aynı şekilde gereksiz kilo almanıza neden olur. o nedenle, glisemik indeksi yüksek gıdaları tüketmeyelim; glisemik indeksi düşük gıdaları da kontrollü tüketelim. ayılığın lüzumu yok çünkü. hala bana diyor ki yarım ekmek yesek olur mu. ye amına koyım onu da ye, aman yemiyorum deme. al ekmek fırınını da ye, hatta fırıncıyı da ye. gözü doymadı pezevengin. gel beni de ye daha ne yiyeceksin dünyaları yemişsin amına koyım hala yarım ekmek yesem olur mu diyorsun hey allam ya! 

neyse, ışık sizinle olsun sevgili dostlarım. beşinci günün şafağında doğuya bakmayı unutmayın, afiyet olsun. mutlu günler.