MÜZİK 17 Eylül 2021
14,1b OKUNMA     352 PAYLAŞIM

Hi-Fi İşine Gireceklerin Takip Etmesi Gereken Ekipman Sırası

Hi-Fi sistem nasıl kurulur? Hi-Fi (High Fidelity) olarak adlandırılan, sesi dinleyiciye en kaliteli şekilde vermeyi amaçlayan müzik ekipmanlarının dünyasına dalmak ve eve Hi-Fi bir sistem kurmak istiyorsanız bilmeniz gereken başlıca şeyler.
iStock

hi-fi olayına girecekseniz şu önem sırasını dikkate almanızı tavsiye ederim:

oda > hoparlör > amfi > dac > player (kaynak dosya) > kablo

şimdi buradaki mantık şu

hi-fi yani aslına sadık bir şekilde kaynağı tekrar yaratmak, reproduce etmek istiyorsak, orijinal sinyali en çok distort edenden, en az distort edene yani bozana doğru iyileştirme yapmamız lazım.

Distort: Bozma, bozunma.

oda bir sinyali en çok distort edendir, bozandır. buradaki distort çatırtı patırtı manasında değil, hoparlörden gelen sinyalin bozulmadan havada titreşmesi manasında. odadaki yansımalar havadaki titreşen frekansların birbirine girmesine ve bazı frekansların faz iptali sebebiyle hiç duyulamaması bazılarının da üst üste gelmesi sebebiyle abartmasına sebep olur. (bkz: comb filtering) yansımaları ne kadar kontrol altına alabilirsek o kadar iyi.


sonra hoparlör. bu da voltajın havayı ittirme enerjisine dönüştüğü yer. ne kadar lineer bir cevap veriyorsa o kadar iyi. ancak "lineer olmasın, dümdüz olmasın, ben biraz kulağa hoş gelen bir ses istiyorum" da denebilir. burada "yeterli transparanlık" sonrasında istenen duyuma göre bir şey seçilebilir, basları daha güçlü veren tercih ediliyordur, tizleri yumuşak ediliyordur vs. burada dinleyicinin tercihi, dinlediği tarz, volume vs hep etken. mesela ben rock severim, çok tiz hoparlör istemem, ziller kafa ütüler, yorar. ama klasik müzik dinleyen adam kemanların flütlerin tizlerini de duymak ister, daha tiz karakter ister vs.


sonra, dac'tan gelen voltaj bilgisini doğru bir şekilde artırıp hoparlöre yollayabilen amfi. burada "sesi satüre etsin ekstra harmonik eklesin" diye lambalı seçilebilir ama lambalı amfiler harmonik eklese de transientları biraz yumuşatır. tercih meselesi, ben transistörlü ve sinyali renklendirmeyen transparan amfi seviyorum.

sonra dijital analog çevirici. çok abartmaya gerek yok, lynx hilo gibi 10 yıllık cihazlar halen mastering esnasında kullanılabilecek kadar iyi. hatta şu testi incelerseniz 15 yıllık creative ses kartının bile fazlasıyla yeterli olduğu görülebilir. öyle chord'lara falan para gömmeye gerek yok.

sonra kaynak dosya: plakçalar, cd çalar neyse. az noise, transparan olduğu sürece ok. plakçalarda iğneden ziyade motorun stabilitesi bence mühim. hafiften pitch shift olabiliyor ucuz yollu olanlarda. wow efekt (her dönüşte bi wow wow wow yapıyor ufaktan fark edilen) oluşuyor. motor stabilitesi bana göre iğneden daha önemli. burada fikir ayrılıkları var da çok şey edemiycem.


dijitalse spotify/apple muzik yüksek kalite. 160 kbit aşağısı artık kulakla fark edilir derecede tizlerde kayba sebep oluyor. 192 ve üstü genel olarak transparan. spotify high quality 320 kbit ogg - müzik için yeterli. flac vs de kullanılabilir ama pratikte farkı yok.

en son da kablo. yangın çıkarmasın, voltaj kaybı yaşatmasın, radyo çekmesin yeter.