TARİH 2 Temmuz 2021
17,8b OKUNMA     419 PAYLAŞIM

Hollanda'nın Her 1 Temmuz'da Köleliğin Kaldırılmasını Kutladığı Gün: Keti Koti

Avrupa ülkelerinin geçmişte köleliğe dair hiç iyi sınavlar vermediği malumunuz. Hollanda bununla yüzleşmek için her 1 Temmuz'da Keti Koti ismini verdiği bir gün düzenliyor. Üstelik bu yıl, Amsterdam Belediyesi'nden de resmi bir özür gelmiş durumda.

hollanda her sene 1 temmuz’da keti koti adı altında ‘köleliğin kaldırılmasını’ kutluyor. ketikoti surinam’da özgürlük bayramı olarak kutlanıyor ve ‘ketikoti’ surinam dilinde de ‘zincirler kırıldı’ anlamına geliyor. eski hollanda sömürgesi olan surinam’da 1 temmuz ‘bayramların bayramı, özgürlüğün günü’ olarak bilinmektedir.

tarihi bilgi

1 temmuz 1863 yılında hollanda kraliyeti, surinam ve hollanda antilleri'nde süregelen köleliği kaldırdı. bu tarihte yaklaşık 45.000 afrika kökenli köle özgür bırakıldı. bunların zaten sırf 34.441'i surinam’da yaşamaktaydı. köle sahiplerine her bir özgürleşen köle için 300 gulden (hollanda florini) verilirken, kölelikten azad olan insanlara hiçbir para verilmedi, üstelik 10 sene boyunca iş sözleşmesi bazında da o işi yapma zorunluluğu getirildi.


bu kara devire ait en tanınmış ulusal anma heykeli 1 temmuz 2002 yılında amsterdam'ın oosterpark olarak bilinen parkına dikildi görsel ve 2009 yılından bu yana afrika-surinam-antilyan kökenli vatandaşlar ve şehir yönetimi 1 temmuz resmi anma gününü burada düzenlendi. 2013'de de rotterdam’da bir heykel dikildi.


her sene ulusal hollanda kölelik tarihi enstitüsü ve mirası tarafından haziran ayı boyunca çeşitli (bilgilendirme) faaliyetleri düzenlenmekte ve bu kara sayfa okullarda ve ülkenin çeşitli katmanlarında konuşulmaktadır.

1 temmuz 2021’deki anma faaliyetinde amsterdam belediye başkanı femke halsema, amsterdam şehrinin hollanda’nın bu kara sayfasındaki rolünden dolayı bir açıklama yaptı. o yıllarda amsterdam’ın ileri gelenlerinin kölelikten çok kazandıklarını, afrika kökenli insanları hiçbir vicdan azabı duymadan evlerinden köylerinden çıkartıp, aileleri birbirinden ayırıp, gemilere bindirip insan ticaretine başladıklarını, insanları pazarladıklarını ve kazandıkları paralar ile amsterdam'daki evlerinin duvarlarına zenginliklerini gösterecek şekilde süslediklerini, komfor içinde bir hayat sürdüklerini; ve bugün yaşayan amsterdam'lıların bunda hiçbir suçu olmadığını, ama şimdiki amsterdam yöneticileri olarak o yıllarda şehrin o zamanki yönetiminin aktif rolünden dolayı şehir yönetimi olarak özür diledi.

diğer büyük şehirler utrecht, den haag, rotterdam'ında özür dileyeceği bekleniyor ve gelecek yıllarda tabi ulusal bir özrün de geleceği söyleniyor.