İLİŞKİLER 2 Mart 2022
47,9b OKUNMA     241 PAYLAŞIM

İcadı, Olası Bir Histeri Salgınının Önüne Geçen Vibratörün İlginç Tarihi

Vibratör (dildo) ne zaman ve nasıl icat edildi? Tarihin en eski seks oyuncaklarından biri olan vibratörün tuhaf tarihi.

histeri terimi, yunanca histeros (rahim) kelimesinden türemiş, 2.500 yıl önce ortaya çıkmış ve kadınların yaşadığı üçlü semptomu tanımlamıştır: yorgunluk, sinirlilik ve depresyon. hipokrat, bu semptomların rahmin (döl yatağının) dolaşması nedeni ile kaynaklandığına inanıyordu. bu, dönemin bilimsellik seviyesi göz önüne alındığında diğer her şey kadar 'mantıklı' bir varsayımdı.

tartışmalı olan anatomi bilgisi bir yana, dildolar görünüşe göre bu dönemde, bu tarz problemlere çözüm olarak ortaya çıkmıştır. bir efsaneye göre, kleopatra için boş bir su kabağını arılarla doldurmuş ve klitoral orgazm için kullanmıştır. şehir efsanesi akla pek yatkın gelmese de muhtemelen dönemin diğer tüm kadınları gibi kleopatra da dildo kullanıyordu.

orta çağ'dan rönesans'a kadar köy doktorları histeriyi cinsel yoksunluğun bir işareti olarak görüyor ve histeri hastalarını iyileşmeleri için sert seks yapmaları konusunda teşvik ediyordu.


tarihin büyük bir bölümünde kadın orgazmı büyük bir önem taşıyordu. viktorya dönemi'nde seks rehberleri, hamilelik için kadının orgazm şart olduğunu, kendisine varis isteyen bir erkeğin kadın orgazmına ve ön sevişmeye önem vermesi gerektiğini belirtiyordu.

viktoria dönemi'nde insanlar orgazm için bir terim olan "histerik paroksizm"i kullandılar. mastürbasyon için yapılan klinik tanım, eyleme bir dereceye kadar bilimsel meşruiyet kazandırsa da, bu dönem mastürbasyonun günah hatta zararlı olduğu inancının yaygın olduğu zamanlardı. (birkaç doktor sadece regl dönemindeki kadınlar için uygun olabileceğini kabul etti.)

histerik bir kadın evli değil ya da sert ilişki imkanına sahip değilse histerik paroksizme ulaşmalıydı. ilk başlarda, o dönem ağırlıklı olarak erkeklerden oluşan ebeler ve doktorlar kadınların histerik paroksizm yaşaması için elleri ile vulva ve klitoral bölgesine masaj yaptılar.


bir süre doktorlar önemli bir zorlukla karşılaştılar. elleri ve bilekleri yoruluyordu ve muhtemelen tendinit gibi rahatsızlıklar yaşamaya başladılar.


otomatik bir masaj aletinin gerekliliği ortadaydı ve bugünkü vibratörlerin atası olan, neredeyse odayı kaplayacak kadar büyük ve buharla çalışan "manipülatör" adlı cihazın icadı gerçekleşti.


dr. joseph mortimer granville'in 1880'de icat ettiği elektrikli vibratör ilk vibratör olarak bilinmektedir. ancak ilk vibratör yukarıda belirtildiği gibi buharla çalışan büyük bir makineydi.

granville, cihazıyla histeriyi tedavi etmeyi değil, erkeklerdeki kas-iskelet ağrısını tedavi etmeyi amaçlamıştır. ancak icadı, kadınların paroksizme (orgazm) ulaşmaları için gereken süreyi azalttı. o dönemde birçok doktor, olası bir histeri salgınından korkuyordu ve vibratörün icadı bu korkunun azalmasına neden oldu. vibratör zamanla daha küçük ve taşınabilir forma ulaştı.

Joseph Mortimer Granville'in yaptığı ilk vibratör. (1883)

the daily beast'in 2012'de yaptığı röportajda, seks tarihçisi dr. rachel maines, 1899 yılında pille çalışan vibratörlerin sears (abd merkezli perakende firması) katologlarında görüldüğünü ve insanların bir süre sonra "5 dolara bu ürünü almak yerine, neden doktora seans başına 2-3 dolar ödeyeyim" diye düşünmeye başladığını belirtti.

20. yüzyılın başlarında kadınlar histeriyi kendi başlarına tedavi etme şansına kavuştu. sears kataloglarında vibratörler "her kadının takdir ettiği yardımcılar" olarak tanıtıldı.


vibratör kullanımı yaygınlaştıkça kullanıldığı alanlar da çoğaldı. 1920'lerin başlarında genelevlerde kullanıldılar. daha sonra da porno filmlerde görülmeye başladılar.

1952 yılına gelindiğin amerikan tabipler birliği histeri terimini teşhis terminolojisinden çıkardı buna rağmen kadın sağlığına ve cinsel ihtiyaçlarının bastırılmasına yönelik tutum devam etti. vibratörlerin sadece cinsel amaçla kullanıldığı ortaya çıktığında ise hızlıca market raflarındaki yerlerini kaybettiler.

1970'lerde gerçekleşen cinsel devrim, vibratöre karşı daha hoşgörülü bir yaklaşımı doğurdu. özellikle hitachi magic wand (sihirli değnek) cinsel kullanım için üretilen ürünlere karşı değişen algı sayesinde popüler hale geldi.


yüzyıllardır var olan vibratörler çoğunlukla gizli olarak kullanılıyordu ancak artık açık açık kullanımı hakkında konuşmak mümkün hale geldi.

bugün vibratörler; şekil, boyut, renk, yoğunluk bakımından farklılık gösteren, hayal edebileceğiniz her türde bulunmaktadır. 1993'de vibratör satışı için kurulan babeland web sitesi ise bugün dahi en verimli seks oyuncağı satıcılarından biri olarak faaliyet göstermektedir.

kaynak