İçki İçtikten Sonraki Gün Yaşanan Baş Ağrısı Sorununu Çözme Yöntemi
beraberinde su almazsanız bütün içkilerin ertesi günü berbattır
arkadaşlar bu konuda binbir çeşit safsata var. alınan etanolun hacim değeri ve sonucunda oluşan kan alkol düzeyi dışındaki hiçbir şey önemli değildir.
ertesi günü berbat eden en önemli etken de alkolün diüretik özelliğinden dolayı hızlı su kaybına yol açması, bu kaybın da yerine konmamasıdır.
örnek olarak vücuda 50 cc saf etanol almak için, 2 adet 500 cc'lik hacmen %5 alkol içeren bira içmeniz gerekirken, aynı alkol miktarını 125 cc hacmen %40 alkol içeren tekila içerek de yakalayabilirsiniz.
ancak, aynı alkol seviyesini bira ile elde etmek için 1000 cc - 50 cc950 cc de su içmiş olursunuz. tekilada ise şu miktarınız 125 - 5075 cc'dir sadece.
ikisinde de aynı miktarda alkol aldınız, aynı miktarda alkolün diüretik etkisi de aynı oldu, ancak bira içerken çok daha fazla şu içmiş oldunuz eşyanın doğası gereği. (total sıvı alımından dolayı ozmotik basıncın etkisini göz ardı edersek)
peki sonuç ne oldu? tekila içerken kaybettiğiniz suyu yerine koyamadınız, ama bira nispeten daha az su kaybına yol açtı. bu yüzden tekilanın ertesi günü çok daha kötü oldu.
peki ne yapabiliriz?
alkol alırken arada sırada bir bardak su içmeyi ihmal etmeyin. farkı kesin hissedersiniz. su kaybederken elektrolit kaybı da yüksek oluyor. su yerine powerade ya da soda içerseniz daha makbule geçer elektrolit içeriklerinden dolayı.
ekleme: buna bir istisna da ucuz veya iyi havalandırmamış şaraplardaki yüksek sülfür dioksit miktarıdır. şarap iyi havalanmadan içilirse içindeki sülfür dioksit uçamaz ve siz bunu içmiş olursunuz. sülfür dioksit de n'aparsanız yapın başınızı ağrıtır (bkz: köpekoldüren).