İkili İlişkilerin Enteresan Bir Gerçeği: Doktorların Doktorlarla Evlenmesi
doktorların doktorlar ile evlenmesi... bunu hiç garipsemiyorum ve hatta sürecin getirilerine bağlı olarak hayatımda gördüğüm en mantıklı sonuç.
ilk önce insanların nerede ve ne şekilde evlendiklerini düşünürsek bunun ne kadar mantıklı olduğuna hep birlikte karar verebiliriz.
eskiden görücü usülüyle evlililiklerde geçim derdi, aile yapısı, kültürel ortaklıklar ve yetiştirilme tarzına bakılarak uygunluk belirlenip evlilik sürecine gidilirmiş. benim zamanımda yani şimdilerde ise insanlar artık birbirini tanımaya hatta tanıma faslı gereğinden uzun tutulup evlilik sürecine gidilip gidilemeyeceğini öyle karar veriyor. peki insanlar birbirlerini nerede tanıyorlar? üniversite döneminde, işyerinde bilemedin lise zamanı ve belki de sosyal platformda. benim gözümde üniversite zamanında ve işyerinde tanışma kısmı daha ağır bastığı için burdan durumu izah etmeye çalışacağım.
üniversite döneminde okuyan bir tıp fakültesi öğrencisinin zaten fark ettiysek okuduğu üniversite diğer bölümlerdeki insanlarla yer babında bir olmuyor. klinik için, hastane kısmı olsun preklinik için, hastane yanında bir kampüs olsun izole bir durum söz konusu.
zaten tıp fakültesi okuyan bir gencin muhatap olduğu kesim devamlı bir tıp fakültesi öğrencisi olduğundan sosyalleşmek istediği kesim de bu bölümdeki insanlar ile sınırlı oluyor. yani bu adamın tanışıp iki sosyalleşeceği, öpüp koklayacağı kişi tıp fakültesi öğrencisinden öteye gidemiyor, bilemedin belki diş hekimliği veya eczacılık.
aynı zamanda bunun mezun olduktan sonraki asistanlık dönemini de düşünürsek ee burada da muhatap olacağı kişi yine bir tıp fakültesi öğrencisi, ha bilemedin belki hemşire. adamın yaşı varıyor yirmi beşlere, mezun olduğunda daha sonra asistanlık dönemiyle de yaşı varıyor otuza. ee artık ciddi düşünmeye başlıyor, ne bileyim artık bir şeyin ucundan tuttursam mı deyip kafasını kaldırdığında yine muhatap olduğu kişilerin asistan doktor arkadaşları, bilemedin çalıştığı hastanedeki meslektaşı olduğunu fark ediyor.
bir diğer husus bu adamların sosyalleşebilecek ekstra vaktinin olmayışı. yani adam eğer kalkıp başka ortamlardaki insanlara yönelmek istese buna vakti yok. vakit yaratsa bu seferde ya sınıfta kalır ya da uzmanlığı kazanamaz, yani mesleğini zor idare ettirir.
bir diğer önemli mevzu bu adamların vakitlerinin olmayışına başka insanların tahammül edemeyişi. şimdi sevgili olan tıp fakültesi öğrencilerine baktığımızda bunların geçirdiği zamanların çoğunluğu birlikte ders çalışmaktan ibaret olduğunu, geri kalan zamanda da ayrı sosyalleşme alanının olduğunu ama bunun da çok kısıtlı bir şekilde gerçekleştiğini görürüz. ee başka bir mesleği icra eden ve o mesleğin bölümünü okuyan biri bu adamın vakitsizliğini, kendisine yeteri ilgi gösterememesini neden çeksin? yani düşünüyorum da hadi tıp fakültesi öğrencisini bırak bir kadın olarak uzmanlığını yapan bir kadın doktorun nöbetini, yorgunluğunu, diğer yapılacak aktivitelere vakit bulamayışını hiçbir kişi çekmez. sadece o mesleği icra eden biri anca bu duruma normal bakabilir. yani evde uyuyorsun, belki de sarılacaksın, ne bileyim artık senin isteklerine kalmış ama kadın yok. nerede? nöbette. ee çocuğunla ilgilenemiyor, ev başını almış gidiyor. yani bu durumu kadınlar açısından konuşursam doktor harici bir adamın tahammül etmesini ben düşünemiyorum ama erkekler açısından baktığımda bu mesleği icra etmeyen bir kadın bu durumu tolere edebilir.
ha ne var? sevgi yolunu bulur, derdimize derman olur demeyin ben yirmi sene bu durumu yaşadım. en son bölüme geçince bu bahsettiğim kadına hak verdim, tahammül edilebilecek gibi değil, hele işin içinde değilseniz.
geri kalan aynı ortalama zeka seviyesine sahip olma, konuşabileceğiniz konuların ortaklığı, dert yanacağınız durumların birlikteliği ve halinden anlama olayını da işin içine katarsak benim mantıklı bulduğum bir ilişki türü ama istediğim konusunda ne kadar eminim bilemem.
Şöyle bir yorumla bitirelim
bunun sebebi hipergami olabilir. erkek doktor, güzel kendini geliştirmiş bir hemşireyle evlenebilir belki ama kadın doktorsa şayet doktordan aşağısına bakmaz.