SAĞLIK 8 Ağustos 2024
19,2b OKUNMA     203 PAYLAŞIM

İkiz Kardeşini 36 Yıl Karnında Taşıyan Adam: Sanju Bhagat

Tıpta çok nadir görülen fetüs içinde fetüs rahatsızlığına sahip olan Sanju Bhagat'ın inanılmaz hikayesi.


öncelikle fetus in fetu (fetüs içinde fetüs) nedir?

fetüs içinde fetüs (fif), bir fetüsün ikizinin içinde sıkışıp kalmasıyla oluşan son derece nadir bir anormallik bozukluğudur.

insan embriyosu, üç katmanlı, çoğunlukla düz bir doku diski olarak başlar. bunu, üst yüzeyi ektoderm, alt yüzeyi endoderm ve aralarındaki hamurun mezoderm olduğu bir krep gibi düşünün . bu krepte, kenarlarından yuvarlanarak bir tüp oluşturmaya başlar (tamam, şimdi krep rulo oldu), alt endoderm ise gelecekteki sindirim sisteminin astarı haline gelir ( bu şekillerdeki ilkel bağırsak ). ikiz embriyolar bu sırada birbirine yakın yatarsa, birinin diğerini sarması mümkündür. sarılmış olan, daha fazla gelişiminde bodur kalan, onu saran vücudun içinde deforme olmuş bir parazitik fetüse dönüşür:


teratom, iyi huylu bir tümördür; diş, kemik, kas ve saç gibi dokuların düzensiz bir kütlesidir ve normalde bu dokuların oluşmayacağı bir yerde gelişir:


doğum öncesi gelişebilir, ayrıca çocuklarda ve yetişkinlerde yumurtalık, testis, rahim veya kuyruk sokumu gibi yerlerde de gelişebilir . şaşırtıcı bir şekilde , yumurtalık tümörlerinin yaklaşık 1/4'ünün ve testis tümörlerinin 1/2'sinin teratom olduğu iddia ediliyor.

sanju bhagat'a gelelim

içinde ikiz yaşayan adam sanju bhagat 2 yaşındayken, hamileliği andıran çok büyük bir göbeği vardı. yaşlandıkça, göbeği de büyüdü. köylüler her zaman dokuz aylık hamile gibi göründüğü için onunla dalga geçerlerdi. 1999 yılının haziran ayında sanju 36 yaşındayken büyüyen göbeği nefes almasını zorlaştırıyordu ve bu yüzden hemen ameliyat için hastaneye kaldırıldı.

doktorlar bunun bir tümör vakası olabileceğini düşündüler. sırada ne olduğunu bilmiyorlardı. ameliyat sırasında doktor içeride çok sayıda kemik hissettiğini, sonra bir uzuv çıktığını ve sonra da bir fetüsün mutasyona uğramış tüm vücudunu ameliyat ettiğini söyledi. doktorlar gözlerine inanamadı, dünyanın en tuhaf tıbbi rahatsızlıklarından biri olan fetus in fetu'dan muzdarip olduğunu buldular. yani bhagat ikizini 36 yıl boyunca vücudunda taşıdı.


bhagat'ın doğal olarak plasentası olmadığından, büyüme doğrudan kan tedarikine bağlanmıştı. fetüs, bhagat'ın kan tedarikine sızan göbek kordonu benzeri bir yapı oluşturarak, konakçının doğumundan sonra bile parazit olarak hayatta kalmıştı ve o kadar büyüdü ki konakçıya zarar vermeye başladı.

ameliyattan hemen sonra bhagat'ın ağrısı ve nefes alamaması ortadan kalktı ve hemen iyileşti. kilosu önemli ölçüde azaldı. şimdi normal bir hayat yaşıyor. ama artık bütün dünya onu “hindistan’ın gebe adamı” olarak hatırlayacak.