İLİŞKİLER 3 Aralık 2019
105b OKUNMA     887 PAYLAŞIM

İlişki Devam Ederken Taraflardan Birinin Aniden Yokları Oynaması: Ghosting

Sadece ikili ilişkilerde değil, her türlü insan ilişkisinde birden aramalara ve mesajlara cevap vermeme, kapıyı açmama gibi davranışlarla kendini belli eden bu ilginç hali inceliyoruz.


ghosting'de durum şöyle oluyor

burada karşı tarafı bir şekilde tavlamışsınız ve/veya böyle bir durum yok ama o kafayı size takmış durumda. karşı tarafın aramalarına ve bağlantı kurma çabalarına karşılık, siz net biçimde "hayır" ya da "görüşmek istemiyorum" gibi mesajlar vermiyorsunuz, aksine ne olur ne olmaz diyerek kapıyı açık tutuyorsunuz.

bu arada eş zamanlı olarak bütün opsiyonlarınızı değerlendirme halindesiniz, burada ghost edilen taraf sizin opsiyon listenizde yer alıyor, ama ilk sırada değil. ancak, ya doğanız böyle olduğu ve/veya iletişim özürlü olduğunuz için bu durumu ghost ettiğiniz tarafa bildirerek onun da bu duruma göre pozisyon almasına da şans tanımıyorsunuz aslında, kimse masum ayaklarına yatmasın şimdi. belki karşı taraf bu durumu kabullenmeyip çekip gidecek, ya da belki "bana uyar" diyecek, bunu bilmiyoruz. her neyse, sonuçta etik olan her durumda bunu karşı tarafa bildirmek olmalı.

bir de bunun breadcrumbing versiyonu var ki orada da yüzyüze görüşme bile yok esasında. tabiri caizse, breadcrumber kişisinin hani derler ya "ben daha ölmedim!" (veya ingilizcesi egoboosting ) yani ego tazeleme amaçlı olarak karşıdaki kişiyi oltada tutma çabası gibi düşünülebilir.


iki türlü ghosting vardır

birincisi keyfi ghosting yapanlar, bu kişiler ağır narsisistiklerdir (veya paranoyak) görüşümce, karşıdaki kişi hiçbir kötü niyetli iletişim yapmamasına rağmen onlarla istedikleri zaman iletişimi bozabileceklerini düşünen, onları oyuncak gibi kullanan, bir neden veya açıklama yapmayı bile kendine zor bulan grup, ghosterların çoğunluğu bu gruptandır. bunlar yaptıkları işlerin karşı insanda nelere sonuçlanacağını bilmeyen insanlardır. empati oranları çok düşüktür. ghostlanmış insanın yaşayacağı bunalımı, psikolojik bunalımı, ona yaşatacağı kötü hissi algılayamayan bir gruptur.

ikinci ghost grubu zorunluluktan dolayı ghostlayanlardır, bunlar genel olarak eylemlerinde haklıdır. çünkü iletişim de karşı tarafın iletişimi kötü kullandığı ya da karşı tarafın gerçekleştirdiği zorbalık durumlarında yapılan eylemdir. karşı tarafa istenildiği kadar neden verilirse verilsin, karşı taraf iletişimi bitirmeyi reddecektir. bu yüzden burada ghosting kullanmak haklı ve doğru bir durumdur.

yapanlara zerre saygımın olmadığı durum

kontak kurduğunuz ve bir şeyler paylaştığınız kişilere aldığınız kararı bildirecek kadar saygınız yoksa en baştan o insanın hayatına girmeyin. egoları farklı şeylerle de tatmin etmek mümkün. bunun için saygısızlık şart değil. takıntı boyutunda durumlarla karşılaşanlara değil lafım ancak bunu standart bir alışkanlık haline getiren insanlar türedi ve bu gerçekten inanılmaz can sıkıcı. bunun bir norm haline gelmesi gerçekten umut kırıcı.

ghosting'in ne olduğunu yeni öğrendim ve fark ettim ki ben yıllardır yapıyorum bunu

sanıyorum ki kimse için cidden değerli olmadığını bilen kişiler yapıyor şu zıkkımı.

her ne kadar genelde depresif bir modum olsa da insanları güldürmeyi severim. çalıştığım, takıldığım her mekanda insanları etrafıma toplayıp bir şeyler anlatmayı, kendimi dinletmeyi bir başarı sayarım ve bilirim ki gittiğim gün kimse arayıp sormayacak, adımı bile hatırlamayacaklar.

8 yılı beraber geçirdiğim, yediğim içtiğim aynı olan çocukluktan arkadaş grubumun (ki onları da bir araya getiren bendim) orta okuldan mezun olduktan sonra beni dışlaması sırasında kimse için cidden değerli olmadığımı ve olamayacağımı anladım. sonraki ilişkilerimde insan biriktirmeye karşı oldum, hep bir şekilde yok oldum.

hatta çalıştığım yerden birden istifa ettikten aylar sonra ısrarla arayan çalışanlardan birine bir akrabamın ağzından öldüğüm haberini vermiştim de nedenini bile sormamışlardı. yıllardır beni ölü bilen çok insan var.

insan sevmiyorum, hep ondan oluyor...

Final yorumu

duyguların penceresi bir çift titrek göz bebeği ve onun kapısı dudaklardan dökülen paramparça sözler, "her şey güzel gibiydi... birden aramalarıma, mesajlarıma cevap vermemeye başladı!.. başına bir şey geldiğini düşündüm önce, telefonu da kapanınca bundan emin oldum. onun için çok telaşlandım, korktum..."

siz de böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, sorununuz şu ki, günümüzün terk etme yöntemi olan ghosting'e maruz kaldınız.

sanal ortamda gelişen aşklar, yaz tatilinde ya da aniden başlayan ilişkiler, hepsinin sonu benzerdir. o kişi görüşmek istemediği zaman, onun müdavimi olduğu yerlerde karşısına çıkma olasılığınız yok denecek kadar da azdır. işte ayrılmak bu kadar kolay. ancak bu tip ilişkiye seks girerse, ten uyumunun yakalanması şart, o halde çiftler ayrılmaz olabilirdi. burası da başka bir boyut.

ilk aşama şok! kişi sevdiğinin başına kötü bir şey geldiğini -öldüğünü, kaçırıldığını vesaire- düşünüyor ve panik oluyor.
ikinci aşama inkar! terk edildiğini hissediyor. nedenini bulamıyor ve içten içe çıldırıyor. hala geri dönebileceğini düşünüyor, bittiğini yok sayıyor. 
üçüncü aşama kendini kandırma! mesafeler bu kadar uzak olmasaydı, bırakmazdı. kilo almasaydım, cinsel ilişki yaşasaydım, daha güzel elbiseler giyseydim, kaslı olsaydım... hepsi içi boş bahane.

sorun sizde!

birlikte güldüğünüz, eğlendiğiniz hatta geleceği planladığınız kişi tarafından ghosting'e maruz kaldıysanız; artık kendinizi, isteklerinizi ve bundan sonraki ilişkinizde önceliklerinizi sorgulamanız gerekiyor. çünkü siz, yanlış insanlarla birlikte olabiliyorsunuz! kahrolmayın, kazığı ne kadar erken yerseniz o kadar iyidir. bu tecrübeniz sayesinde nasıl bir ilişki istemediğinizin farkına varmış ve bir sonraki ilişkinizin daha tatmin edici olmasına çoktan yol açtınız bile.

15 Günlük Şarj Süresiyle Cezbeden HUAWEI WATCH GT 2'nin İncelemesi

Mesajlaşılan Erkek Neden Bir Anda Mesajlaşmayı Keser?

Mesajlaşırken Konuşmayı Aniden Bitirebilen Kilit Cümleler