SİNEMA 19 Ağustos 2020
48,5b OKUNMA     620 PAYLAŞIM

Inception Hakkında Bilmiyor Olabileceğiniz Etkili Yapım Notları

Inception'ın ardından 10 yıl geçti ve tadı hala damağımızda. Yeniden gösterime gireceği söylenen film hakkında bazı güzel trivia'ları paylaşıyoruz.

saygıdeğer nolan’ın yaklaşık on yılda yazdığı, izledikten sonra uyuyup uyandığınızda rüyada mıyım lan yoksa dedirten, zihnimizi havaya uçuran bu filmle alakalı bilgileri derleyip paylaşmak gerekirse:

1- filmdeki ana karakterlerin isimlerinin ilk harfleri dreams kelimesini oluşuyor.
(dom, robert, eames, arthur, mal, saito)  peter, ariadne ve yusuf’u da eklerseniz "dreams pay" oluşur.


2- christopher nolan, inception ekibindeki rolleri film yapımı sürecine dahil olan rollere benzetmiş. cobb’u yönetmen, arthur’u yapımcı, ariadne’yi prodüksiyon tasarımcısı, easmes’i oyuncu, saito’yu stüdyo ve fischer’ı da seyirci olarak düşünerek yazmış.


3- leonardo di caprio'dan önce rol brad pitt ve will smith'e teklif edilmiş.

4- filmin penrose merdivenleri, dönen geçit, çığ dağı ve sıfır yer çekimi sahneleri gibi pek çok özel efekt, bilgisayar tekniğiyle değil pratik yöntemlerle oluşturulmuş.


5- dom cobb’un hikayedeki asıl meselesi eve dönmekti. dom, slav dillerinin çoğunda da ev anlamına gelmektedir. latince’deki domus’tan türemiştir. domesticated (evcilleştirilmiş) ve domicile (mesken) gibi kelimelerin kökü de bu kelimeye dayanmaktadır.
cobb ise fonetik olarak (khwab) urduca, sanskritçe, hintçe gibi dillerde rüya anlamına gelmektedir. 

yusuf, incil’in genesis bölümünde 37 ile 50’inci ayetlerinde bahsedilen ve rüya yorumlama yeteneğine sahip dini bir figür olan joseph’in arapça’daki biçimidir. yusuf kardeşleri tarafından köle olarak satılmıştır. rüyaları yorumlama yeteneği vasıtasıyla da firavun’a yedi yıl sürecek kıtlık felaketine hazırlanmasında yardım etmiştir. sonucunda da ödüllendirilmiştir. yusuf miti, islam’da da musevilik’te de büyük benzerlikler gösterir; eski ahit’in yaradılış bölümünde anlatılan hikâye kuran’da yusuf sûresi’nde geçmektedir.
marion cotillard’ın karakterinin ismi olan mal, malorie’nin kısa kullanımıdır aslında. fransızca bir kelime olan “malheur” yani talihsizlik ya da mutsuzluk anlamlarına gelen kelimeden türemiştir. kısa hali olan “mal” ise fransızca’da yanlış/kötü ya da şeytani anlamlarına gelir ki diğer latince temelli dillerde de bu şekildedir.

6- 528491 sayısını filmde pek çok kez görüyoruz. fischer’ın cobb’a verdiği sayıda, 528 ve 491 olmak üzere otel odalarının numaralarında, eames’ın fischer’a 528-491 olarak verdiği sayıda, güç odasında 52 ile başlayan kombinasyonda ve 528-491 olarak belirlenen güvenlik kombinasyonunda gördüğümüz bu sayı film boyunca karşımıza çıkıyor.

7- ariadne, cobb onu işe alırken çizdiği bulmaca, kral minos'un labirentidir.


yunan mitolojisinde ariadne, girit kralı minos ile kraliçe pasiphaë’nin kızıdır. ariadne theseus’a geri dönmesi karşılığında labirentten çıkış yolunu bulabilsin diye bir yumak kırmızı ip vererek minotaur’un üstesinden gelmesine yardım eder. bu mit, richard strauss ve hugo von hofmannsthal’ın oyun içinde oyun olan “ariadne auf naxos” adlı operasının temelini oluşturmuştur. bu da rüya içinde rüya hakkında olan inception’a etki etmiştir.

8- filmin ingiltere’nin bedfordshire bölgesinde başlayan çekimleri, kanada’nın alberta bölgesinde devam etmiş. sonraki çekimler de fas, tokyo, londra ve los angeles gibi bölgeler olmak üzere farklı ülkelerde yapılmış.

9- filmin tema müziğindeki yavaş, kasvetli ve tiz trombonlar aslında filmde kullanılmış da olan édith piaf’ın “non, je ne regrette rien” şarkısının başlangıcındaki hızlı ve yüksek tempolu trampetlerin yavaşlatılmış versiyonudur. dahası rüyanın içinde olan birisi tarafından duyulduğunda ise müzik yavaşlatılmış olarak algılanıyor. bu nedenle filmin tema müziği non, je ne regrette rien’in başında rüyayı gören kişinin duyduğuyla hemen hemen aynıdır. bu tematik kullanım da şöyle makul bir sonuca ulaştırıyor bizleri: filmin bitip şarkının bitiş jeneriğinde çalmasıyla seyircinin artık “filmden uyanması” gerektiğinin sinyalleri veriliyor.
aynı zamanda filmin 2 saat 28 dakika olması da piaf’ın bu eşsiz eserinin orijinal uzunluğu olan (kaydın ilk baskısında) 2 dakika 28 saniyeye atıftır.


10- christopher nolan filmi 3d olarak çekmeyi reddetmiş.

11- warner bros film için pazarlama kampanyasının bir parçası olarak inception: the cobol job adında bir dizi çizgi roman yayınlamış.


12- nolan filmdeki ana karaktere ilk filmi olan following’deki (1998) baş karakterleden birisi olan cobb’un ismini vermiştir. ayrıca aynı isim ünlü mimar henry n. cobb’a da selam çakar ki zaten filmdeki pek çok gökdeleni, binayı ve limboyu o tasarlamıştır.


13- cobb’un arabasına çarpan tren sanıldığı gibi bir bilgisayar efekti değil; yük treni görüntüsü verilmiş bir traktör ve onun uzunca römorkuymuş.


kaynak: unbelieveble-facts, listelist, filmloverss