İŞ HAYATI 5 Ocak 2018
36,4b OKUNMA     1020 PAYLAŞIM

İngilizce CV Oluşturmak İsteyenler İçin Adım Adım Aşamalarıyla Yol Gösterici Bir Rehber

Sözlük yazarı "i won t let this build up inside of me", İngilizce CV hazırlamak isteyip de nereden başlayacağını bilmeyenler için işi incelikleriyle anlatmış.
iStock


(yazılı noktaların karşılıklarını yazının sonlarında aşağıda bulacaksınız.)

- isim soyad*1

- adres

- telefon no *2

- e mail *3

- gerekirse portfolyonuzu gösteren web adresi

1) job objective(mesleki amacınız, hedefiniz)

fazla saçmalamadan, zaten eğer başvurduğunuz pozisyon ne ise onunla ilişkili istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. 1 cümleyi kesinlikle geçmemeli. her şeyi yaparım ayaklarına kesinlikle girmeyin, açık olun.

2) highlights of qualifications (sizi kalifiye gösteren noktaların en önemlileri)

3-4 adet sizin ile ilgili en önemli 4 nokta. 

bunlar :

a) üniversite yada meslekokulu dereceniz (b.com, master, undergrad)

b) deneyiminiz yıl olarak*4

c) kişisel özellikleriniz ki aldığınız önemli sertifikalar olabilir bunlar.

3) work experience (iş deneyimi)

burda deneyimler mutlaka başvurduğunuz mevki ile ilgilileri olsun, tüm çalıştığınız yerleri yazmanıza gerek yok, sadece hakikaten ben bu işi biliyorum dedirten deneyiminiz varsa mutlaka ekleyin.

şimdi şöyle bir durum var, eğer yeni okulu bitirmiş biri iseniz iş deneyimi kısmından önce eğitim kısmını yazmanız daha uygun olur. çünkü yeni mezunlar olarak çoğumuzun genelde fazla kayda değer deneyimi olmadığından kelli bizi iyi gösterecek eğitimsel özelliklerimizi bu noktada başa koymak biraz daha etkili olur.

- iş deneyimlerini mutlaka en son iş deneyiminden en eski yaptığınıza göre kronolojik şekilde sıralayın.

örnek:

manager (mevkiniz)

ahtapot giyim, istanbul*5 2006-2007

- şu işleri yaptığınızı 3-4 adet bullet point şeklinde yazın.

- başvurduğunuz iş ilanında istenen şeyleri yapmış iseniz mutlaka bunu burda belirtin ki şansınız artsın.

- genelde düzgün fiiller seçilerek, yaptığınız görevleri birer cümle halinde yazmalısınız. burda önemli olan şu, " ben şunu şunu yaptım" peki yaptınız bunları fakat işverenin kafasında şu soru olacak :"so what?" yani eee bunu yapmanın getirisi ne oldu bana onu şöyle diyecektir. örnek olarak şirketin karını şu kadar artırdım(eğer elinizde rakamlar varsa şahane olur), verimlilik arttı, şu sorunlar kalktı gibi, yaptığınız görevin sonucunda işletme ne kazandı, insan kaynaklarındaki ve sizi görüşmeye alacak insanın aklındaki soru budur.

- eğer ayın elemanı gibi başarılarınız varsa mutlaka ekleyin.

4) opsiyonel bölümler

a) relevant skills: 

yani mesleğinizle ilgili sahip olduğunuz yetenekleriniz, deliler gibi ms office, autocad mi bilirsiniz, şu programın kitabını yazdım gibi.

b) interests and hobbies (hobileriniz):

- işverenle aranızda bir bağ kurabilecek ilgi duyduğunuz şeyler.

- popüler sporlar, özellikle takım bireyi olduğunuzu, "grup içinde ben çalışırım arkadaş" mesajı veren 3-4 adet hobi yeterli olacaktır.

5) referanslar

referanslar istek üzerine verilebilir tarzında bir yazı yazın. ingilizce "references are available upon request" en meşhurudur.

*1--> yazı tipi olarak, arial, tahoma, verdana kullanılmalı.

- isminiz 14 punto adres ve diğer bilgiler 12 punto olmalı

- isminizin altındaki bölümü illa alt alta yazmaktansa sol tarafa cep numaranız ve e-mailiniz sağa da adresinizi koymak mantıklıdır.

insanların soldan sağa doğru okuduğu farz edilirse sola telefon numaranızı koymak hunharca bir davranıştır.

*2--> telefonunuzda sesli mesaj bırakma özelliği olması sizin için önemlidir, sırf bu yüzden işi kaçırma ihtimaliniz dahi olabilir.

*3--> e-mail adresi ciddi bir şekilde seçilmeli, sexygirl6931@sexnet.com gibi adresler bu noktada yersiz çabadan başka birşey değildir.

*4--> bu kısmı istediğiniz gibi oynayabilirsiniz, yani işte sizden istenilen önemli özellikler neyse iş deneyiminizi bu yönde ayarlayabilirsiniz.

*5--> işyeri isimleri eğer bilinmeyen bir firma ise firmanın ismi ve mevkisinin altına parantez içinde şirketi tanıtan, ne iş yaptığını anlatan 1 cümle yazmak gerekebilir.