EĞİTİM 21 Nisan 2017
247b OKUNMA     1241 PAYLAŞIM

İngilizce Sınavlarının Şahı TOEFL'da Puanınızı Çok Yukarılara Çıkaracak Bir Rehber

Eğitim dünyasının içinde olunca İngilizce bilgisini de bir şekilde kanıtlamak gerekiyor. Bunun IELTS ile birlikte en çok kabul görmüş yollarından biri olan TOEFL sınavı hakkında "azdan cok anarsik", her eve lazım olacak bir kılavuz hazırlamış.
iStock.com


toefl ibt halihazırdaki ingilizce bilginiz ile birlikte ingilizceyi iletişim maksatlı kullanabilme yeteneğinizi de ölçen bir sınavdır. bundan dolayı, bir çok dil kursunun size dayatacağının aksine, ingilizce öğrenmek ile toefl'a çalışmak birbirinden ayrı tutulması gereken iki süreçtir. çoğu durumda, sağlam ingilizce bilgisine sahip olmak toefl'ı tanımayı kolaylaştıran bir etken olduğu için de önce ingilizcenizin almak istediğiniz puan için yeterli olup olmadığını öğrenmeniz gerekir.

bunun için öncelikli olarak yapmanız gereken, size seviyenizi üç aşağı beş yukarı gösterebilecek güvenilir bir yeterlik sınavını, hiçbir harici kaynaktan (sözlük, grammar referans kitabı vs.) yararlanmadan uygulamanızdır. testte elde ettiğiniz skora göre dahil olduğunuzun seviyenin de toefl ibt'de hangi puana denk geldiğini bu adreste  toefl ibt scores and the cefr  başlığı altında bulabilirsiniz. eğer almak istediğiniz puan ile burada çıkan puan arasında 10 dolaylarında bir fark var ise bu açığı rahatlıkla kendiniz kapatabilirsiniz. aradaki fark 10'dan ne kadar uzakta ise, profesyonel desteğe olan ihtiyacınız da o kadar fazladır. ben öncelikle, aradaki farkı kendiniz kapatabileceğiniz durumlarda neler yapabileceğinizden bahsedeceğim. bunları yapmanızı istemekteki amacım ise sizin için yabancı bir dil olan ingilizce ile mümkün olabildiğince samimi bir hale gelmeniz.


1) dediğim gibi, toefl aynı zamanda ingilizce kullanarak iletişim kurabilme yeteneğinizi de ölçen bir sınav. o yüzden, günlük hayatınıza ingilizceyi olabildiğince fazla dahil etmeniz gerekiyor. haber mi okumak istiyorsunuz, hurriyet daily news okuyun. neyi seviyorsanız onunla ilgili ingilizce birşeyler okuyun. sevdiğiniz, takip ettiğiniz konular ile ilgili bloglar bulun ve onları okuyun.

2) sınava hazırlık sürecinde mümkün ölçüde türkçe'den uzaklaşın. bu bakkalınızla bile ingilizce konuşun demek değil tabi ki. şartlarınız ne kadarına el veriyorsa onu yapın. en basitinden, telefonunuzu, tabletinizi, bilgisayarınızı ingilizce olarak kullanın. ingilizce konuşma/yazışma yeteneğinizi kullanarak iletişim kurabileceğiniz arkadaşlarınız varsa onlarla konuşmaya çalışın.

3) konuşabileceğiniz insanlar yoksa da bir zahmet buluverin. lang-8 diye bir site var mesela. insanlar birbirlerine dil öğrenmek konusunda yardımcı oluyor. siz de, ingilizceyi iyi olan ve türkçe öğrenmek isteyen birisini bulup (genellikle erasmus ile gelecek olanlar oluyor) karşılıklı bir yardımlaşma içinde, tabiri caizse, bir taşla kuş katliamı yapabilirsiniz.


4) takip ettiğiniz dizileri ve izlediğiniz filmleri altyazısız olarak izlemeye çalışın. çok zorlanıyorsanız, ingilizce altyazı ile izleyin. ancak şunu unutmayın: ingilizce altyazı ile izlediğinizde anlıyorsanız, altyazısız olarak izlediğinizde de anlamaya çok yakınsınız demektir. nasıl şekersiz çay içmeye tat alma duyunuzu alıştırmanız gerekiyorsa, sadece ingilizce duyduğunda bunu anlaması için de kulaklarınızı ingilizceye maruz bırakmanız gerekecek.

5) bir de, test admin olduğum salonlarda sınava giren bazı arkadaşların, writing kısmını klavye üzerinden yapacaklarını bilmelerine rağmen hala harf arayarak yazdıklarını görüyorum. eğer böyle bir sıkıntınız varsa, boş vakitlerinizde klavye ile pratik yapmanızı tavsiye ederim. zira, writing'de zaman problemi zaten var olduğu için bir de klavyede harf aramak ile zaman kaybetmeyin.

gelelim, almak istediğiniz puan ile mevcut seviyeniz ile alabileceğiniz puan arasındaki farkın kayda değer sayılabileceği durumlara.

bu durumda, herşeyden önce, işin ehli bir hocadan özel destek almanızı tavsiye ederim. çünkü, aradaki bu fark belirli alanlara odaklanmayı zorunlu kılıyor ve belirli bir disiplin altında çalışılmaz ise çoğunlukla sorun oluyor. ancak, dil okullarını kesinlikle önermem. adamların sizin kanınıza girip, önce umut verip sonra da o umudu satabilmek gibi takdire şayan bir yetenekleri var. ancak ve ancak birebir ders alacaksanız dil okullarına gitmeyi düşünebilirsiniz. bundaki temel sebep, hocanın sizin writing ve speaking çalışmalarınızla özel olarak ilgilenmesinin gerekli olmasıdır. ancak, o durumda da ücretler fahiş oluyor. özel bir hoca ile çok daha ucuza, daha verimli bir çalışma gerçekleştirebiliyorsunuz.


kaynak önerilerim ise şöyle olacak:

1) official guide to the toefl test: bu kitabı, sınavı da hazırlayan ets hazırlıyor. başka birşey için değilse bile, sadece bu yüzden alınması ve göz atılması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. ayrıca, yine ets'nin official toefl ibt tests with audio diye bir kitabı var. bu kitapta da geçmiş yıllarda çıkmış 5 adet full toefl ibt sınavı var. bu da göz atmaya değer bir kitap.

2) delta's key to the toefl ibt: advanced skill practice: bu zamana kadar kullandığım kitaplar arasında en yararlı olanı diyebilirim. hem içerik hem de stil olarak gerçek sınava çok yakın. öğrencilerin genel itibariyle en fazla verim aldıklarını düşündükleri kitap olarak öne çıkıyor.

3) barron's toefl ibt superpack: bu da gayet iyi bir kaynaktır.

4) cracking the toefl ibt: 2015 basımını henüz kullanma imkanım olmadı ancak kullanan bir arkadaşım çok beğenmiş. o yüzden edinme imkanınız olursa kontrol edebilirsiniz.

5) 400 must-have words for the toefl: vocabulary için kullanabileceğiniz açık ara en iyi kitap.

speaking ve writing için ise kitaptan ziyade ouliogroove ve notefull kanallarını izlemenizi öneririm. buradaki taktikleri kitaplardaki alıştırmalar üzerinde deneyebilirseniz.

keyifle kalın.