DOĞA 6 Mart 2023
9,9b OKUNMA     294 PAYLAŞIM

İnsan Eliyle, Yapay Bir Deprem Yaratmak Mümkün mü?

Son dönemde yapılan araştırmalar, yapay olarak deprem yaratmanın mümkün olduğunu gösteriyor. 2011'de ABD'nin Oklahoma eyaletinde gerçekleşen 5,6 büyüklüğündeki depremin, bugüne kadar insan eliyle tetiklenen en büyük deprem olduğu düşünülüyor.

bugüne kadar insan eliyle oluşturulmuş en büyük yapay depremin richter ölçeğine göre büyüklüğü 5,6'dır. deprem 2011'de amerika birleşik devletleri'nin oklahoma eyaletinde gerçekleşmiştir.

peki bu nasıl mümkün? mümkünse o zaman kasti depremler oluşturulup ülkelerde iç karışıklık oluşturulabilir mi?

öncelikle suni depremlerin de oluşması için bir süreç gerekir ve bu sürecin altında da hidrolik kırılma yöntemi yatmakta. şöyle ki, insanoğlu dünyanın altını üstüne getirebilmekte. bu, bir mecazi söylem değil, gerçek. petrol ve kaya gazı çıkartabilmek için yerin metrelerce derinine iniliyor. yer altının derinliklerinde bulunan kayalar kırılıp petrol ve kaya gazına ulaşılıyor ancak bu enerji kaynaklarına ulaşırken yerin metrelerce altında bulunan aşırı tuzlu bir sıvı da enerji maddeleriyle beraber yer yüzüne çıkıyor ve bu madde radyoaktif bir sıvı. doğadaki her canlı için çok zararlı. keşif yapan kişiler de bu sıvıyı tekrardan yerin dibine göndermek zorunda. ancak halihazırda ulaştıkları yer altındaki kayaların çok çok daha derinine inilip sıvılar oraya bırakılıyor ve bu sıvılar zamanla fay hatlarına bir basınç oluşturarak tetikleniyor ve bum! ancak bu olay kasti yapılan bir şey değildir. ve bir depremin oluşması için radyoaktif sıvının büyük ölçüde birikip basınç oluşturması gerekir. yani öyle gizli saklı hemencecik yapılabilecek bir durum söz konusu değil.


şu zamana kadar yıkım oluşturabilecek bir hidrolik kırılma depremi kaydedilmemiş ancak bilim insanları oluşan yapay depremlerin 7 şiddeti üzerine çıkabileceği düşüncesinde.

kısaca yapay depremler komplo teorisi değil. gayet normal ve alelade yapılan bir şey. mesela şu an türkiye petrolleri gabar dağı'nda sismik görüntüleme yöntemiyle petrol arama faaliyetleri sürdürmekte.

sismik görüntüleme doğal depremlerde de oluşan s ve p dalgalarını sırasıyla arama yapılan bölgeye gönderir. sıvı ortamda ilerleme göstermeyen dalgaların ilerleyişlerine göre sıvı (petrol) bulunan bölgelerde sondaj çalışmalarına başlanır.

örnek bir çalışma için diyarbakır'da yürütülen sismik görüntüleme analizi: dergipark

yapay depremler ayrıca doğal depremlerden ayırt edilebilir, kontrol altında tutulur, kayıtları alınır, analizleri yapılır, herhangi bir tehlikeye sebebiyet verir mi vermez mi incelenir. hatta kandilli rasathanesinin anlık deprem kayıtları sayfasına girildiğinde en başta ''yapay sarsıntı analizi yapılmamıştır'' yazar. çünkü kayıtlar anlık girilmekte ve henüz yapay mı doğal mı bunun analizi yapılmadığını bildiriyorlar.

kaynak: tübitak