TARİH 4 Nisan 2017
56,9b OKUNMA     898 PAYLAŞIM

İnsan Vücudunun Çeşitli Yerlerinde Bulunan Mitolojik Kahramanlar


bu kahramanlar hepimizin üzerinde var. hepimiz üzerimizde, o kişiyi, olayı, tanrıyı ya da din büyüğünü yaşatmaya devam ediyoruz. şimdilerde bu isimler verilirken, orayı bulan araştırmacının ismi kullanılıyor. arada bir hikaye olmadan isimlendirilmesi yavan kalıyor. eskiden verilmiş bu isimler inanılmaz genişlikteki bir hikaye örgüsünün kalıntıları.


medusa başı


caput medusae olarak geçer. siroz hastalığından sonra karın bölgesinde, athena tarafından saçları yılana çevrilen medusa'nın başına benzeyen kıvrımlar oluşur.


delphian lenf nodu


boyun bölgesinde, tiroid bezine yakın bir yerde bulunan bir nod. bu lenf nodunun boğaz bölgesinde bir sır olduğu düşünülüyormuş. elbette burada delphian kelimesi önemli. delphi antik yunanda çok önemli dini bir şehir. hatta bir zamanlar dünyanın merkezi olarak bilinen bir yer. burada çok önemli bir kahin bulunduğu için yılın belirli günlerinde insanlar, bu kahine görünmeye giderler. kehanetleri tutan kahin kenti de ünlü eder.


hymen


antik yunan'da evlilik ve düğün tanrısıdır. kızlık zarı olarak biliriz.


nymphae


kadın genital bölgesinde bulunur. gelin anlamına da gelen yine yunan mitolojisinde anlatılan orman perileridir.


venüs tepesi


roma mitolojisinde aşkın ve güzelliğin tanrıçası afrodit yerine venüs kullanılır. kadın vajinasının üst kısmındaki tepeliğe bu isim verilir.


iris


göze rengini veren damarlı bölge. gökkuşağı tanrıçasıdır. zeus tarafından yer ile gök arasındaki haberleşmeye atanmıştır.


aşil tendonu


ayak bileğinin arkasında topuğa tutunan büyük kısma deniyor. annesi su tanrıçası thetis'ten fani olarak doğan achilleus, ölümsüz olabilmesi için annesi tarafından styx nehrine daldırılır. fakat thetis'in suya değmesi yasaktır. o yüzden topuğuna kadar olan kısmı daldırılır. koskoca tanrıçanın "şu çocuğu bir ipe bağlayalım , öyle daldırırız" gibi bir yol aklına gelmemiş olabilir. 

yıllar yıllar geçer. achilleus çok güçlü bir kahraman olur. çok büyük bir savaş olan truva savaşı'nda truva prensi paris tarafından topuğundan vurulur ve ölür. bu yüzden vücuttaki bu bölüme aşil tendonu denir. elbette koca adam topuğa gelen bir okla ölür mü? ölmez ama okun da zehirli hydra kanına batırılmış olması muhtemel. ruanda soykırı'mında hutsiler tutsileri öldürmekten yoruldukları için, yakaladıkları tutsinin kaçmaması için aşil tendonunu kesiyorlarmış.


atlas omuru


omurganın en üstünde bulunan omurdur. atlas, titanlardandır. olimpos'a saldırır ama kaybeder. zeus bu olaya sinirlenir ve atlas'ı sonsuza kadar gök kubbeyi taşımakla cezalandırır. çoğu eserde omuzlarındaki şeyin dünya olduğu gösterilir fakat o gök kubbeyi taşır.


adonis kası


kaynaklarda kasık bölgesindeki "v" şekline adonis belt ya da apollo's belt deniliyor. hikayesi uzun adonis'in. kısaca; suriye kralının kızı, afrodit'e çok dua etmediği için afrodit tarafından cezalandırılır. ceza, babasıyla ilişkiye girmesidir. baba yedi gün sonunda uyandığında yatağında kızını görünce onu öldürmek ister. tanrılar kıza acıdıkları için onu mersin ağacına çevirirler. bir süre sonra ağaç kurur ve içerisinden adonis çıkar. çok yakışıklı olan adonis'e, afrodit tutulur. çocuğu büyütsün diye persephone'a emanet eder. 

bu sefer de persephone adonis'e tutulur. persephone, adonis'i afrodit'e vermek istemez. olay zeus'a taşınır. zeus bir müddet afrodit'te kalmasını, bir müddet de persephone'da kalmasına, geri kalan zamanda da kafasına göre takılmasına karar verir. fakat adonis, boş zamanlarında afrodit'in yanına gidince ares sinirlenir. güçlü bir yaban domuzu salar adonis'in üzerine ve domuz adonis'i kasığından yaralar ve ölür. bundan sonra heykellerde ve resimlerde aynı bölge sürekli yaralı betimlendiği için olsa gerek, o bölgeye adonis bölgesi denir.


adem elması


boyun bölgesinde bulunan tiroid çıkıntısıdır. kemik değil kıkırdaktır. cennet bahçesinde şeytan adem'i elma yemeye ikna eder. daha sonra yenen meyvenin bir bölümü adem'in boğazına takılır ve orada bir şişlik oluşur. bu bölgeye de semitik kavimlerden beri adem elması denir. fakat işin etimolojisinde ibranice bir çevirme hatası olabileceği düşünülüyor. ibranice tanımlanan bu bölge, adem'in elması şeklinde değil, insanda şişlik olarak kullanılmış. elma kelimesiyle şişlik kelimesi arasındaki benzerlik yüzünden adem'in elması olarak çevrilmiş.

erkeklerde bulunduğu gibi kadınlarda da adem elması bulunuyor. fakat açısından dolayı göremiyoruz. eğer adem elmanızdan rahatsız oluyorsanız chondrolaryngoplasty denen bir operasyonla adem elmanızı tıraşlıyabiliyorlar.


bizi unutmadım;

sella turcica


insanların kafataslarındaki sfenoit kemikte bulunanbir kısmın adı. anlamı türk eyeri.

muhtemelen burada saydıklarımın çoğu hiç çıkmayacak dövmelerimiz olarak kalacaklar. kim bilir, bundan yüzlerce yıl sonra, bugünlerde sizin başardığınız bir olay neticesinde , organlarmızdan birine isim olursunuz.