SAĞLIK 15 Ağustos 2017
60,8b OKUNMA     1067 PAYLAŞIM

İnsanı Dumura Uğratan Ani Bebek Ölümü Sendromu İçin Mutlaka Almanız Gereken Önlemler

"Beşik ölümü" de denilen ani bebek ölümü sendromu, bir bebeğin otopside dahi saptanamayan bir sebeple ani şekilde öldüğü durumlara deniyor. Peki bu tür kahredici bir olayla karşılaşma riskini azaltmak için neler yapılabilir?
iStock.com
Yazıda bu sendrom "sids" olarak geçiyor. (sidssudden infant death syndromeani bebek ölümü sendromu)

sebebi belirlenemeyen bebek ölümlerine verilen isimdir ani bebek ölümü sendromu.

bebeğiniz öldü fakat biz elimizdeki imkanlarla (otopsi , çevre incelemesi , genetik analiz vs) bunun sebebini bulamadık demenin bilimsel yolu.

sids kurbanları genelde uykularında, aniden ve acı çekmeden hayata veda ederler. kesinlikle boğulma ya da diğer çocuk hastalıkları ile karıştırılmaması gerekir.

sids riski bebek 1 aylıkken başlar, 2 ile 4 ay arasında maksimum olur ve 4 aydan sonra hızlı bir şekilde düşer. 1 yaşına gelmiş bebeklerde sıfıra yakındır.

ölüm sebebi bilinmediği için, sids hakkında söylenen hemen her şey (aşağıda yazdıklarım da dahil) istatistiksel bilgilere dayanır.

bebeğinizin sids riskini azlatmak için yapmanız gerekenler

1) mutlaka ama mutlaka sırt üstü uyutun

boyun , karın ve sırt kaslarının gelişmesi için gün içinde uyanık olduğu zamanlarda yüz üstü bırakabilirsiniz hatta bırakmalısınız. ama uyanıkken bile bebeğiniz yüzüstü yatarken yanında mutlaka birisi olsun.


2) uyurken beşiğinin içinde hiç birşey olmamasına dikkat edin.

oyuncaklar

her türlü yastık

bebek dönmesin diye orasına burasına sıkıştırılan küçük minderler, tamponlar vs

üşümesin diye üzerine örttüğünüz altına serdiğiniz battaniyeler.

bebeğinizin üzerinde uyuduğu yatağın çok yumuşak olmamasına, üzerinde sadece çok sıkı bir şekilde yatağın üzerine geçirilmiş bir çarşaf olmasına dikkat edin.

üşümesinden korkuyorsanız kalın giydirin ya da odayı sıcak tutmaya çalışın, ille de ben battaniye örteceğim diyorsanız battaniyenin çok hafif ve yüzde yüz pamuk olmasına dikkat edin. pamuk olmasını istememizin sebebi bebek yüzüne çektiğinde nefes alabilmesini sağlamak. kullanacağınız battaniyeyi ağzınıza kapatarak içinden hava geçip geçmediğini anlamaya çalışın. battaniyenin her iki tarafını yatağın kenarlarına sıkıştırın.


3) eğer yanında biri yoksa bebeğinizi mutlaka beşiğinde uyutun

bu imkanınız yoksa uyuduğu ortamda dönüp ağzını sağa sola yapıştıramayacağı yerleri tercih edin. kanepe, koltuk türü yerlerde mümkünse bebeğinizi yalnız bırakmayın.

4) sigara dumanı sids'i tetikleyen en büyük faktörlerden biridir

çocuğunuzun yanında sigara içmeyin , kimsenin de içmesine izin vermeyin, eğer eşiniz ise bunu yapan kendisini boşamakla tehdit edin, hala sonuç alamazsanız gerçekten boşayın.

5) mümkünse bebeğinizi anne sütü ile besleyin

anne sütü ile beslenen bebeklerde sids oranı formula bebeklerine göre çok daha düşük.


6) uyurken bebeğinize emzik vermeyi deneyin

ağzında emzikle uyuyan bebekler çok derin uykuya dalamaz, bu da sids riskini azaltır. ama her bebek emzikle uyumak istemeyebilir, bir iki defa verdiniz baktınız almıyor fazla zorlamayın. gece ağzından emzik düşerse ağlamadığı müddetçe geri sokmaya çalışmayın.

7) bebeğinizin uyuduğu odanın sıcaklığını iyi ayarlayın

çok sıcak ortamlarda çocuğunuzu uyutmayın. iki ya da üç kat penye giydirdiğinizde terlemeden uyuyabilmeli çocuk. ayrıca hava sirkülasyonunun iyi olmasına dikkat edin. eğer klima imkanınız yoksa, çok basit olarak bir vantilatörü açık pencereden dışarıya bakacak şekilde düşük ayarda çalıştırabilirsiniz. böylece orta boy bir odayı bütün gün havalandırabilirsiniz.

8) mümkünse bebeğiniz 6 aylık olana kadar sizinle aynı odada fakat kendi beşiğinde uyusun

böylece acil durumlarda müdahale edebilirsiniz. kesinlikle yanınızda aynı yatakta yatırmayın.


9) sağda solda gördüğünüz okuduğunuz sids'i engellediğinini iddia eden ürünlerin hiçbirine kulak asmayın

yok öyle bir şey. hiç bir alet edevat, yastık vs bebeğinizi sids'e karşı koruduğu henüz kanıtlanmadı. paranız çoksa bu işi araştıran kuruluşlara verin.

10) yukarıda sayılanlara dikkat ettiğiniz sürece zaten düşük olan sids olasılığını iyice düşürmüş olursunuz

tedbirleri alın ama paranoyak da olmayın. unutmayın bebeğinizin bir yerden düşerek ölme riski sids ile ölme riskinden çok daha fazla. eğer geceleri 1000 defa kalkıp bebeğiniz nefes alıyor mu diye kontrol ederseniz bir sonraki gün uykusuzluktan yıpranan bünyenizle gerektiğinde kendisini daha tehlikeli şeylerden koruyamayabilirsiniz!