PSİKOLOJİ 6 Aralık 2017
50,4b OKUNMA     910 PAYLAŞIM

İnsanı Hem Bedenen Hem Ruhen Görünmez Bir Hapishaneye Tıkayan Anksiyete Bozukluğu

Anksiyete bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlık olsa da insanı fiziksel olarak da etkileyen bir rahatsızlık. Aşırı boyutlarda endişe ve korku halinin insanı sardığı bu hastalık, baş etmesi en zor olan şeylerden biri.
iStock


yaygın anksiyete bozukluğu, başlıca özelliği en az 6 ay süreyle hemen her gün ortaya çıkan, bir çok olay ya da etkinlik hakkında aşırı kaygı, endişe, evham ya da huzursuzca bir beklenti içinde olmaktır. kişi gerilimini ve kaygısını kontrol etmekte zorlanır. bu kaygı durumuna huzursuzluk, kolay yorulma, düşüncelerini yoğunlaştırmada güçlük çekme,kaslarda gerginlik hissi ve uyku bozukluğu belirtilerinden en az 3'ü de eşlik etmektedir.

yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalar nasıl kişilerdir?

kişi halk arasında evhamlı olarak tarif edilen bir yapıya sahiptir. huzursuz, genellikle sabırsız,çabuk heyecanlanan ve ürkek kişilerdir. yüzünün ve vücudunun görünümü gergindir. ciltleri soluk olup, el, ayak ve koltuk altları gibi ter bezlerinin olduğu bölgeler terlidir. baş ağrıları olup,alın ve ense bölgelerinde ağrı bulunmaktadır. bunlara boyun ve sırt ağrıları eşlik etmektedir. pek çok kişiye önemli gelmeyen konularda bile endişelendikleri ya da bu konuların olumsuz olabilecek sonuçları hakkında düşünmeden edemedikleri görülür. korku duyulan olayın gerçek olabilme olasılığına ya da ortaya çıkabilecek etkilerine nazaran, kişinin bunlar olmadan hissetimi endişe ve üzüntüsünün yoğunluğu, süresi ve miktarı çok daha fazladır. herhangi bir olayda, olası en kötü olayın başına gelebileceğini düşünüp, kendilerini devamlı olarak diken üzerinde ve ağlamaya hazır hissederler. kabus benzeri korkulu rüyalar görülebilmektedir.

bu kişilerde rastlanabilecek başlıca endişeler

bu kişiler işlerinde yeni ortaya çıkabilecek sorumluluklar, parasal sorunlar, aile bireylerinin sağlıkları, çocuklarının başına gelebilecek kazalar ya da diğer küçük konular (günlük ev işleri, arabanın onarımı ya da randevularına geç kalma gibi ) günlük, sıradan yaşam olayları hakkında çoğu zaman üzüntü duyar ve endişelenirler. endişelerinin konuları zaman içinde değişebilmekte, biri bitip,öbürü başlayabilmektedir.


endişeyle birlikte yaşanabilen diğer belirtiler

kaş gerginliğine bağlı olarak titreme, seğirme kendini sarsak hissetme, kaslarda ağrı olabilir. çoğu kişinin çeşitli vücutsal şikayetleri vardır.

bunlar arasında soğuk, nemli eller, terleme, mide-bağırsak yakınmaları (ağız kuruluğu, aşırı geğirme hissi, bulantı ya da ishal, ,yutma güçlüğü,),solunuma ait yakınmalar (nefes alma güçlüğü, hızlı nefes alma, boğazda bir yumru hissi ,nefesin yetmediği hissi gibi), idrar yolları ve cinsel sistem ile ilgili (idrara gitmede artış, kadınlarda adet bozuklukları ve cinsel isteksizlik, erkeklerde sertleşme ve boşalma sorunları gibi cinsel işlev bozuklukları), kalp-damar sistemine ait (göğüs üzerinde ağrı,kalp atışlarının hızlanması gibi) ve fazla bir şekilde, sese karşı irkilmeleri, bulanık görme, el ve ayakta uyuşma, kulak çınlamaları görülebilmektedir.

hastalıkta saptanmış olan bulgular

endişe ve gerilim eğer hafif düzeyde ise beyne giden kan miktarında artış olmakta, ancak gerilim arttıkça ,şiddetli kaygı anında beyne ulaşan kan miktarında azalma olduğu gözlenmiştir. yaygın anksiyete bozukluğunda beynin bazı bölgelerinde (oksipital, temporal ve frontal loblar) metabolizma dediğimiz oksijen ve kan ile gelen diğer besleyici maddelerin kullanımının arttığı, o bölgelerdeki çalışmanın arttığı gözlenmiştir. beyinde noradrenerjik sınır hücreleri sisteminin aşırı çalıştığı , gaba sisteminde işlev azlığı, serotonin sisteminde ise reseptor düzeyinde değişmeler saptanmıştır.

kaynak: http://www.psikiyatrist.net/

davranışçı görüşe göre anksiyete öğrenilmiş bir süreçtir. koşullu uyaranlar koşulsuz tepkilere neden olur. ayrıca sosyal öğrenme ile ailenin tepkileri de model olarak alınır. (bir öğrencimde bizzat yaşadığım bir süreçtir.)

Anksiyete bozukluğundan muzdarip kişilere iyi gelebilecek birtakım öneriler için sizi şöyle alalım