UZAY 28 Nisan 2020
61,4b OKUNMA     703 PAYLAŞIM

İnsanlık Olarak Uzayda Keşfettiğimiz Gizemli Şeyler

İnanılmaz derecede büyük ve gizemli olan uzayda zaman zaman tuhaf şeyler keşfedebiliyoruz. İşte onlardan bazıları.

1. oumuamua

güneş sistemi'nin dışından geldiği tespit edilebilen ilk yıldızlararası nesnedir.19 ekim 2017'de robert weryk tarafından oldukça eksantrik hiperbolik bir yörüngede, güneş'ten döndükten 40 gün sonra keşfedildi. ilk gözlemler, cismin güneş'ten uzaklaştığı sırada dünya'dan 0,2 au uzaklıktayken pan-starrs teleskobu ile yapıldı. 

başlangıçta bir kuyrukluyıldız olarak kabul edilen cisim, bir hafta sonra bir asteroit olarak yeniden sınıflandırıldı. yıldızlararası nesnelere ait yeni bir sınıfın ilkidir. harvard üniversitesi'nden iki araştırmacıya göre dünya dışı bir medeniyete ait.

2. frb 121102

hızlı radyo patlamaları (frb), uzaydan az miktarda aldığımız güçlü radyo sinyalleridir.
bilim insanları bu sinyallerin kökenini doğrulayamasalar da, araştırmacılar patlayan yıldızlar veya kara delikler tarafından tüketilen nötron yıldızları tarafından yayıldıklarını düşünüyorlar. frb'ler sıklıkla göründükleri anda kaybolurlar. ancak, 2 kasım 2012'de bilim adamları frb 121102'den 150'den fazla sinyal aldılar.

bir teoriye göre, sinyaller bir nötron yıldızından geliyor. bununla birlikte başka bir teori frb'lerin uzay araçlarına güç vermek için uzaylılar tarafından kullanılan teknoloji tarafından yayılabileceğini söylüyor.

3. dark flow

gök bilimciler, saatte 1,6 milyon kilometrenin (1 milyon mil / saat) üzerinde bir hızla seyahat eden bir grup uzak galaksiler tespit ettiler. galaksilerin bu kadar hızlı veya nereye doğru ilerlediklerini veya neden hareket ettiklerini bilmiyorlar. bununla birlikte, gizemli harekete “the dark flow (karanlık akış)” demeye karar verdiler.

gök bilimciler, karanlık akışın galaksiler grubunu kendine doğru çeken büyük ama keşfedilmemiş bir gök cisminden kaynaklandığından şüpheleniyor.

4. the cow

haziran 2018'de, 200 milyon ışık yılı uzaklıktaki herkül takımyıldızı'nda aniden parlak bir flaş ortaya çıktı. flaş o kadar parlaktı ki 10-100 süpernova tarafından yayılan ışığa eşitti. bilim adamları buna at2018cow veya “the cow” adını verdiler. solmaya başlamadan önce iki hafta boyunca parlak kaldı.

bilim insanları, flaşın yaydığı x-ışını ve ultraviyole dalgalarını analiz ettiler ve bunun beyaz bir cüce tüketen bir kara delikten kaynaklandığı sonucuna vardılar.

5. güneş'e benzer yıldızdan gelen gizemli sinyal

15 mayıs 2015'te rus teleskopu ratan-600'ü işleten gök bilimciler, 94 ışık yılı uzaklıktaki güneş benzeri bir yıldızdan garip bir radyo sinyali tespit etti. yıldız, hd 164595 olarak adlandırılır ve neredeyse güneşimiz gibidir. her iki yıldız da benzer kimyasal özelliklere ve sıcaklıklara sahiptir.

bununla birlikte, hd 164595 yüzde 1 daha parlak ve 100 milyon yıl daha gençtir. bazı gök bilimciler, gizemli sinyalin uzaylılardan geldiğini düşünüyor.

6. eridanus supervoid

uzay, void (boşluk) denilen boş alanlarla doldurulur. bazı boşluklar o kadar büyüktür ki bunlara süpervoid denir. ortalama bir süpervoid 10.000 galaksi içerebilir. bu süpervoidlerden biri, uzayda keşfedilen en büyük nesnelerden biridir.

üç milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan süpervoid o kadar büyüktür ki, nesneler ışık hızında seyahat etse bile yüz milyonlarca yıl geçecektir.bilim insanları evren genişledikçe büyümeye devam edeceğini tespit ettiler.

7. m82 galaksisinden gelen gizemli radyo sinyalleri

mayıs 2009'da, ingiliz gök bilimciler m82 galaksisinde patlayan bir yıldızı izlerken garip radyo sinyalleri tespit ettiler.uzaydan gelen radyo sinyalleri zayıflamaya başlamadan önce genellikle birkaç hafta boyunca daha da güçlenir.ancak m82 galaksisinden gelen sinyaller, kaynağı inanılmaz derecede hızlı hareket etmesine rağmen aynı kaldı.

bir grup bilim insanı, radyo sinyallerinin m82 galaksisindeki süper kütleli bir kara delik tarafından geldiğini ,bazıları ise radyo dalgalarının büyük bir yıldız patladığında oluşan bir kara delik olan mikrokuasar tarafından yayıldığını düşündüler.

8. cbm cold spots

evrenimiz, kozmik mikrodalga fon radyasyonu (cbm)olarak adlandırılan büyük patlamadan arta kalan radyasyon ile doludur. cbm cold spots adı verilen noktalar hariç evrenin tümü buna sahiptir.

bilim insanları, bu noktaların nasıl ve neden oluştuğunu bilmiyorlar. ancak, ingiltere'deki durham üniversitesi'nden iki gök bilimci aynı fikirde değil. tom shanks ve ruari mackenzie, bir cbm soğuk noktasının evrenimiz ve alternatif bir evren arasındaki çarpışma noktası olduğunu ileri sürüyor.

9. zombie star

süpernova, bir yıldızın yakıtı bittiğinde meydana gelen büyük patlamadır. genellikle bir yıldızın yaşamının sonuna geldiğinin başlangıcı olarak gösterilir. ancak, bilim insanları bunun her zaman böyle olmadığını keşfettiler.

1954 yılında gök bilimciler, 500 milyon ışık yılı uzaklıkta olan devasa iptf14hls yıldızının bir süpernovaya patladığını gözlemlediler. 2014 yılında, aynı iptf14hls yıldızının tekrar bir süpernovaya patladığını gözlemlediler. başlangıçta gök bilimci lair arcavi, 2014 süpernova'nın 1954'te patlayan yıldızın konumuna bir şekilde seyahat etmeyi başaran farklı bir yıldızdan kaynaklandığını düşündü.

ancak, aynı yıldız olduğunu fark ettiğinde şaşırdı. daha sonra iptf14hls, ölümden dönmüş gibi göründüğü için “zombi yıldızı” lakabı verildi. iptf14hls, iki kez patlayan gözlemlenen tek yıldız olmaya devam ederken bilim adamları en az 100 güneş kütlesine sahip yıldızlarda çoklu patlamaların yaygın olduğuna inanıyor.

bununla birlikte, gök bilimciler bu sefer iptf14hls'in öldüğüne inanıyorlar. fakat yine yanılmış olabilirler.

kaynak

Uzaylı İddialarıyla Çok Konuşulan Dünyanın En Meşhur Askeri Üssü: 51. Bölge

Ebeveynler, Karantinadaki Çocukların Psikolojisi İçin Nasıl Davranmalı?