TARİH 1 Ekim 2018
111b OKUNMA     887 PAYLAŞIM

İnsanoğlunun Bugüne Kadar Patlattığı En Güçlü Bomba: Çar Bombası

Sovyetler Birliği'nin 23 Ekim 1961'de yaptığı bir nükleer denemede kullanılan Çar Bombası, bugüne kadar yapılan ve patlatılan en güçlü bomba.

çar bombası; sovyetler birliği'nin 23 ekim 1961'de yaptığı bir nükleer denemede kullandığı 100 megatonluk bomba. bomba tu-95 model bir uçaktan atılmış ve 4000 metrede patlatılmıştır, japonya'ya atılan nükleer bombalardan 6500 kat daha kuvvetlidir.

çar bombası (tsar bomba), askeri bakımdan mantıksızdır çünkü bu kadar kuvvetli bir şey sadece şehir yıkmakta kullanılır ve 1 tane kocaman bomba yerine birkaç adet daha ufak bomba, çar bombasının verebileceği hasardan daha çoğunu verecektir.

çar bombası, dünya tarihinde görülmüş en büyük patlamanın kaynağı olan bombadır. öyle ki bu patlama sırasında ortaya çıkan ve sadece 39 nanosaniye süren enerji salınımının gücü, güneş'inkinin %2'sidir. bombayı patlattıktan sonra ruslar, "tanrım biz ne yaptık" moduna girmiş ve hidrojen bombası ya da füzyon bombası araştırmalarına son vermişlerdir.

çar bombası, 2.5 - 3 kg'lık maddeyi enerjiye dönüştürmüş patladığında.

füzyon esnasında yok olarak enerjiye dönüşen bu madde, dünyanın en güçlü konvansiyonel bombası olan mother of all bombs'tan yaklaşık 1 milyon kat daha fazla enerji ortaya çıkarmış.

gelmiş geçmiş en temiz nükleer bombalardan biridir ayrıca. enerjisinin %97'si tamamen füzyondan geldiği için nuclear fallout (radyoaktif serpinti) çok az olmuş. gerçi bu biraz da sovyetlerin insaflı davranmasından kaynaklı; orijinal tasarımda güç iki katıymış ancak hesaplara göre bu patlama tek başına o güne dek patlatılan tüm bombaların toplamının %25'i kadar bir serpintiye sebep olacağı anlaşılınca şimdilik dünyayı yok etmeyelim demişler.

çar bombası testi sonrası bir daha bu kadar büyük bir bomba üretilmedi. çünkü;

- ruslar ve amerikalılar taktik nükleer silahların - konvansiyonel olanlara oranla daha yıkıcı ve düşman üzerinde daha etkili olduğunu anladı ve bu yüzden megaton'luk nükleer silahlar üretilmesi azaltılarak yada bırakılarak taktik nükleer silahlara yönelindi. yada peace keeper gibi sistem geliştirilerek bir füzenin içinde birden fazla nükleer başlık taşınması ve bunların ayrı zamanlarda atılmasını ön gören sistemler geliştirildi.

- ordular bu kadar büyük alanları tahrip etmenin gereksiz olduğunu anladı. çünkü bir ülkeye saldırdığınızda amacınız soykırım yapmak değil ordusunu ve siyasi gücünü yok etmek olduğu için bu kadar büyük silahların üretilmesine gerek yoktu.

- ülkeler nükleer silahların nereye gittiğini gördü. güvenliklerinden endişe eden küçük ülkeler gizli saklı nükleer silah geliştirme yarışmalarına katılmaya başladı.

- dünya üzerindeki nükleer silahların azaltılmasını ön gören antlaşmalar imzalandı. ülkeler cephaneliklerinden gereksiz nükleer silahları temizlemeye başladı.

- uluslar arası uzay çalışmaları yapan bilim adamları dünyaya meteor çarpması gibi durumlara teorik olarak atom bombası kullanılarak meteorun yok edilmesi gibi senaryolar konusunda umutlandılar.

kişisel notum: 100 megaton nedir bre allahsızlar? "izmir" üzerinde, tam körfez'de patladığını varsayarsak aliağa'dan kuşadası'na kadar 200 kilometre çapında bir alanda hiç bir canlıyı bırakmıyor. dahası izmir'e yakın yunan adaları bile nasibini alıyor varın siz düşünün. demek ki küçük bir ülkeye atılsa tamamen haritadan siler.