SAĞLIK 27 Eylül 2022
11,5b OKUNMA     187 PAYLAŞIM

İnternetten Araştırılan Hastalıklar Neden Hep Kanser Çıkıyor?

Google'a hastalığınızın belirtilerini yazdığınızda daha önce mutlaka kanser sonucuyla karşılaşmışsınızdır.

sizi özel hastanelere gönderme amaçlı, bilinçli olarak kötü niyetle yazılmış olanları bir kenara bırakarak söylüyorum; bu mevzunun sebebi şu cümledir: "cancer is the great imitator."

yani kanser en büyük taklitçidir. zaten kanserin bu kadar sıkıntılı bir hastalık olma sebebi, belli başlı durumlar haricinde verdiği semptomların kesinlikle özgün semptomlar olmaması ve diğer son derece yaygın ve nispeten selim hastalıklarla aynı kümede kesişmesidir.

misal, makattan kan geldiğinde çok büyük ihtimalle hemoroiddir, o olmasa anal fissürdür, o olmazsa anal fistüldür, belki crohn'dur veya ülseratif kolittir. ama kolon kanseri de bu belirtiyi verir.

siz google'a belirti arattığınız zaman kanser çıkmasının temel sebebi budur aslında. fakat kanser genellikle tek bir belirti değil, çeşitli belirtilerin artı risk faktörlerinin bir araya gelmesi sebebiyle şüphesi doğan bir hastalıktır. misal, sağ üst kadran ağrısı çekiyorsanız ve gençseniz kimse pankreas kanserini düşünmez, safra taşını düşünür ama risk grubuna girerseniz (55 yaş üzeri gibi) o zaman doktorların kafasında kanser mi diye soru işareti oluşur.

google'da böyle bir şey yok; 10 yaşındaki insana da, 70 yaşındaki insana da aynı muameleyi yapıyor. bu yüzden ne ararsanız arayın kanser çıkıyor, çıkmaya da devam edecek maalesef.