MÜZİK 20 Temmuz 2021
15,6b OKUNMA     486 PAYLAŞIM

Iron Maiden'ın Yeni Teklisi The Writing On The Wall Klibinin Yaptığı Göndermeler

İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden, 3 Eylül'de çıkacak yeni stüdyo albümünden The Writing On The Wall'u single (tekli) olarak yayınladı. İşte şarkının ve klibin yaptığı göndermeler.

the writing on the wall, üzerinde bir miktar okuma yapmayı hak eden bir eser olmuştur. gerçekten çok çok beğendim; kahvenizi alın gelin öyle ise...

Iron Maiden – The Writing On The Wall


• öncelikle konuya “belshazzar's feast” ile başlamak gerekir. hikaye eski ahit'te geçer. babil'in baskıcı ve otoriter hükümdarı belşazzar'ın, hükümdarlığının en güçlü zamanlarında seçkin bir sınıfa verdiği ziyafet esnasında, ülkesinin ve kendisinin sonunu geldiğini ilahi bir mesaj ile “duvardaki yazıda (şarkının adını da aldığı the writing on the wall)” görmesi ile dehşete düşer. kısa bir süre sonra kehanet kendisini gerçekleştirir. sanat tarihinde de birçok kere işlenmiş olan kült bir konu olan bu hikaye özellikle büyük ressam rembrandt tarafından da işlenen tablo ile geniş kitlelerce bilinen ve sanatçı baskıcı ve otoriter hükümdarlara mesaj vermek istediğinde tercih edilen bir konu haline gelmiştir. detaylı bilgi ve ilgili tablo için;

Belşassar'ın Ziyafeti (Belshazzar's Feast)

https://en.wikipedia.org/wiki/belshazzar's_feast
https://tr.wikipedia.org/…iki/belşazzar'ın_ziyafeti

• klip yukarıda bahsettiğim hikayeye atıf yaparak eski bir iron maiden fanatiği'nin (bunu üzerindeki yırtık t-shirtten anlıyoruz.) yeni nesil elektronik müzik yapılan çirkin bir festivale katılmak isterken (bunu da elindeki festival afişinden anlıyoruz.) yolda can vermesi ile başlıyor. söz konusu müzik festivalleri günümüzde yükselen trend haline gelmiş tomorrowland, coachella gibi elektronik müzik festivalleri. afişin üzerinde yazanlar arasında “live forever – sonsuza kadar yaşa” ve “man or beast, heaven or hell – insan ya da canavar, cennet ya da cehennem” dikkat çekiyor. ölen müzikseverin bedeni çürümüş resmedilerek eskiden metal dinlerken şimdi elektronik müzikseverlerin de çürümüş oldukları yönünde metafor yapılmış.


• ilahi bir varlık olduğunu fark ettiğimiz hikayemizin ana karakteri bu ölüm üzerine omzundaki kartal ile göklere bir mesaj yolluyor ve göklerden 4 varlık dünyaya iniyor. bunların incil'de bahsi geçen kıyameti getirecek olan mahşerin dört atlısı olduğunu fark ediyoruz. war plague famine death yani savaş salgın kıtlık ve ölüm…

https://en.wikipedia.org/…rsemen_of_the_apocalypse
https://tr.wikipedia.org/wiki/mahşerin_dört_atlısı

• öyle ki artık dünyanın en zehirli canlılarından olan akrebin bile zehirlendiği ekolojik olarak bitmiş bir çöplük haline gelmiş mahvolmuş bir dünyadayız.

• bu esnada kadraja bir yere giden bir gurup giriyor. amerikan başkanı'nın üstü açık kıyak amerikan arabasında çürümüş insanlardan oluşan kitleleri arkasında sürükleyerek bir yere götürdüğünü görüyoruz. öyle ki artık dünyada tüketilebilecek olan her şey tüketilmiş, petrol bile bitmiş, amerikan arabasını artık bakımsız bir at çekiyor. konvoyda dikkati çekenler arasında ellerinde çayları ile amerika'yı takip eden nispeten daha iyi şartlarda oldukları belli olan suratsız, yüzsüz, götleri açıkta kalmış ingilizler var. ayrıca tek bacağı muhtemelen mayına bastığı için kopmuş olan astronot da uzay yarışının günümüzde bir soğuk savaşa dönüşmesine ve dünya dışında oluşmuş uydu mezarlığı gibi uzayda da çevre kirliliği yaratmamıza dair harika bir gönderme.

• gurup seyahat halinde iken paramparça olmuş petrol boru hatları vb. görseller görüyoruz. bir de bir mezar taşı görüyoruz. mezar taşı üzerinde “no prayer for the dying” yazıyor. bu ölüm için kimse dua etmez anlamına gelmekle birlikte iron maiden'in doksanlı yılların başında yani metal müziğin zirve döneminde yayınlanmış 8. albümünün ismidir. görselde albüm ismi mezar taşına işlenerek günümüzde metal müziğin öldüğü anlatılmaya çalışılmış.

https://tr.wikipedia.org/…yer_for_the_dying_(albüm)

• yine aynı istikamete giden başka bir yolda ucuz iş gücünün kabesi, insanların haksız yere gasp edilen emekleri üzerinden yükselen ve silahlanmanın bokunu çıkarmış çin'i görüyoruz. çin'de kafiledeki fakir insanlar kocaman bir füzeyi çekmekte.

• sonraki sahnede müslümanı ile avrupalısı ile tüm insanlığın aynı istikamette festival alanına girmeye çalışan uzun bir kuyruk içerisinde olduğunu görüyoruz. görünmez bir duvarın önünde toplanmış bu kalabalık içeri sokulmuyor. silahlı kuvvetler veya ordu tarafından kontrol altında tutuluyorlar. burada bekleyen tüm insanlar çürümüş biçimde resmedilmiş (tek bir istisnası var bahsedeceğim.) bu görselle birlikte söz konusu festivalin sadece bir festival olmadığını aynı zamanda metaforik olarak bir hayat tarzını ifade ettiğini fark ediyoruz. tiktok, instagram, pahalı zevkler, yozlaşmış ilişkiler vs. vs. çağımızın tüm sorunları bu elektronik müzik festivali ile sembolize edilmiş.

• söz konusu kalabalık arasında yalnızca üzerinde barış simgesi olan kıyafet giymiş küçük bir kız çocuğu güzel, sağlıklı ve renkli resmedilmiş. korkan gözlerle bakıyordu. barış umudunun ne kadar güzel olsa da güçsüz, asla başaramayacak biçimde resmedildiğini görüyoruz. aynı zamanda 68 kuşağı ile zirveye çıkmış “çiçek çocuklar” akımına da “ne kadar güzel olsanız da bu iş sizin yöntemleriniz ile çözülmeyecek” mesajı çakılmış gibi.


• söz konusu görünmez duvardan amerikan başkanı, elit ve zengin bir zümre kolayca geçerken sıradan insanlar geçmek istediklerinde paramparça olup yok oluyorlar. bu günümüz dünyasında her alanda karşımıza çıkan görünmez duvarları metaforlamış. sıradan maaşlı bir insan olarak asla milyonlarca liralık bir yat alamayacaksınız, asla örneğin bir yalı sahibi olamayacaksınız. o storylerde, dizilerde vs. size güzel olarak sunulan hayat tarzını yaşayabilmek için asla yeterince varlıklı olamayacaksınız ve hep bir görünmeyen duvarın ardında kalacaksınız.

• nihayet festival alanının içini görüyoruz. büyük bir ateş önünde (burning man?) toplanmış kalabalık elektronik müzik yaptığı çok belli olan bir dj eşliğinde dans etmekteler. dj'in suratındaki palyaço makyajı sanırım elektronik müzikte özellikle minimal tekno alanında bir efsane olan, tomorrowland gibi festivallerin kralı boris brejcha'ya bir atıf. ayrıca sık sık “çok “robotik davranmakla” itham edilen “tiesto” ya da bir gönderme olduğuna inanıyorum. kendilerine bir kulak vermek isteyen varsa;

https://youtu.be/bucd-_1upn4
https://youtu.be/keaw7cdf3_0


• ve zamanımızın belşazzar'ını görüyoruz. matrix benzeri biçimde uyuttuğu insanlardan beslenerek güçleniyor ve semiriyor. güçlendikçe ve geliştikçe farkediyoruz ki bu belşazzar mavi kanlı, damarları mavi resmedilmiş yani mavi kanlı. bu nedenle bu festivalin sahibinin doğrudan avrupa kraliyet aileleri ve aristokrasisi ile ilgili olduğunu anlıyoruz.


• sonrasında çölde ölen genci bulan varlığımız bu zalim düzene bir son vermek için harekete geçiyor, önce silahlı kuvvetleri yeniyor. sonrasında tıpkı musa'nın kızıldeniz'i yarması gibi kalabalıkları yararak ilerliyor. tam bütün silahlar kendine doğrulmuşken kendisinden vazgeçip ateşe atlıyor ve gerçek kimliği ortaya çıkıyor ya da bambaşka bir şeye evriliyor.

• dönüştüğü şey iron maiden'in meşhur maskotu eddie. buradan anlıyoruz ki iron maiden filmin başından beri ilahi bir şekilde metaforlanan karakteri grup ile örtüştürüyor. eddie samuray kostümü içerisinde geliyor. tüm animasyonun çizim karakterinden daha farklı biçimde resmedilmiş, daha stilize. bu nedenle eddie ile resmedilen ilahi varlığın esasında bu dünya'ya ait olmadığı farklı bir evrenden geldiği şeklinde bir kanaatimiz oluşabilir.

• samuray eddie belşazzar'ın gerçek yüzünü ortaya çıkarıyor. onu keçi ile sembolize edilmiş olan şeytan hali ile bir pentagramın içerisine hapsediyor. pentagramın etrafında mahşerin 4 atlısı olan war plague famine death, yani savaş salgın kıtlık ve ölüm… yazıyor. tam da bu anda festival alanına mahşerin 4 atlısı giriyor. tüm canavar ya da insanları (beast or human) katlediyorlar. orakla ölüm geliyor, silahla savaş geliyor, ağzından sinekler saçan salgın geliyor. amerikan başkanı, ingilizler, çin lideri ve dj'in öldüğünü görüyoruz.


• artık iron maiden'i simgelediğini bildiğimiz ilahi varlığımız iki seçilmiş insanı uykusundan uyandırıyor ve onları kurtarıyor. ama bu insanlar diğer insanlar gibi resmedilmemişler daha çok bir "ruh" şeklinde resmedilmişler, bu anlamda eddie esasında iki ruhu kurtarıyor. amerikan başkanı'nın kapıdaki arabasına biniyorlar ve uzaklaşıyorlar.

• başkan'ın arabasının plakası basın. yani basını bir araç olarak kullandıklarını söylüyor. bununla birlikte araba üzerine “dclxvi” yazısı grafiti gibi yazılmış. öncelikle bu isveçli metal gurubu entombed'in albümü ”ride shoot straight and speak the truth” a gönderme yani basına “doğru git ve doğruyu söyle” mesajı verilmiş bir takım kişiler tarafından. ayrıca roma rakamları ile yorumlandığında “dclxvi” şeytanı sembolize eden 666 sayısını ifade etmektedir. bu anlamda da aracın festivalin asıl sahibi şeytana ait olduğunu da görebilirsiniz.


• eddie kurtardığı iki kişiye meşhur metaforu kullanarak elma veriyor ve insanlığın yeniden başlaması için gereken müdahaleyi tamamlamış oluyor. bu esnada da kıyafetinin üzerinde muhtemelen japonca olan bir yazı var.

• sonunda da bütün dünyanın yok oluşuna tanık oluyoruz.

sonuna kadar okuduysanız çok çok teşekkür ederim.