İŞ HAYATI 6 Şubat 2018
56,8b OKUNMA     823 PAYLAŞIM

İş Dünyasının Sosyal Paylaşım Ağı Linkedin'i En Etkin Biçimde Kullanma Rehberi

Doğru kullanıldığında insana belki de hayal bile edemeyeceği kadar çok kariyer imkanının kapısını aralayan Linkedin, günümüz beyaz yakalıların hayat kurtarıcısı.
iStock


1- adınızın soyadınızın yanına eğer iş arıyorsunuz ‘’yeni iş arayışında’’ ibaresini muhakkak koymalısınız. bu şundan önemlidir. headhunter'lar ve recruitment'ler dediğimiz ‘’yetenek avcısı’’ kişiler siteyi aktif kullanmaktadır. sitenin gelişmiş arama kısmına yetenek avcılığı yaptığı meslek ismini yazarak arama yaparlar ki olabildiğince fazla kişiye ulaşırlar ve süzme işlemi başlar. örnek olarak bir headhunter ‘’muhasebe müdürü’’ ilanı için yetenek arıyor. linkedin’e girdi ve arama butonuna muhasebe müdürü yazdı, şehri istanbul seçti, sektörü muhasebe seçti ve aramaya başladı. karşısına çıkan isimlerin yanında ‘’iş arıyor, aktif iş arayışında, çalışmıyor’’ gibi ibareler bulunan kişilerle direkt iletişime geçer. bunun dışında, sizin iş arayışınız varsa ama bunu belirtmemişseniz bir headhunter bunu bilemeyeceği için radara yakalanma şansınız çok azalır.

kural 1: eğer aktif iş arayışınız varsa çalışıyor bile olsanız bunu isminizin yanında belirtin.

2- mesleğinizi ve unvanınızı yazın; şirketi değil. hali hazırda çalıştığınız şirketi yazabilme şansınız oluyor. bunun dışında unvanınızı da isminizin, soy isminizin yanına yazabilirsiniz. örnek olarak doğru kullanım,

anıl güçlü – insan kaynakları uzmanı
yanlış kullanım olarak, anıl güçlü – x şirketi ik’sı!

3- profil bilgilerinizi sürekli güncel tutun. linkedin’in esas amacı zaten doğru kişileri doğru işlerle buluşturma şansının olmasıdır. profiliniz canlı ve yaşayan cv gibi olmalıdır. profesyonel unvanınız, konumunuz ve sektörünüzü iyi belirtin. kim olduğunuz, ne iş yaptığınız profilinizde açıkça belli olsun ki arama kısmında bu özellikleriniz gözükebilsin.

4- sadece profesyonel fotoğraflar kullanın. fazla söze ve yoruma gerek yok sanıyorum. önemli bir özellikte fotoğrafınız güncel olmalıdır.

5- özgeçmiş özeti yazın. bu bölüm daha çok iş başvurularında kullanılan ön yazı formatı mantığında olmaktadır. çok kısa kariyer hayatınızı, başarılarınızı, hedeflerinizi yazabilirsiniz.

6- imla hatalarına çok dikkat edin. gelyom, tiskindim, varmı yazan veya de, da’ları ayrılmamış bir profilin iş bulma şansı çok çok azalmış demektir.

7- kullandığınız anahtar kelimeler mantıklı olsun; bilinçli seçimler yapın. kelimeler tahmin edemeyeceğiniz derecede önemli. profilinizde yer alan anahtar kelimeler, görünmez olmakla bulunur olmak arasındaki farkı ortaya koyacaktır. bu nedenle, arama sonuçlarında görünmek istediğiniz anahtar kelimeleri iyi saptayın; ve bu kelimeleri başlıktaki unvanınızda, özette ve profilinizde de kullanın.

8- url’nizi de kişiselleştirin. linkedin hesabınızı oluşturduğunuzda otomatik olarak, marka ya da firmanızla alakası olmayan, anlamsız sayılardan, harflerden, ters slash işaretlerinden oluşan karmaşık bir internet adresi veriliyor. bunu düzeltmek için "genel profil"de "kişiselleştirilmiş url’nizi oluşturun" butonuna tıklamanız yeterli.

9- mesleğinizle ilgili gruplara katılın. insan kaynakları çalışanı bir kişi kendi meslek grubuna, muhasebe çalışanı bir kişi kendi meslek grubuna üye olabilir. gruplara üyelikle daha çok kişiyle tanışma, daha çok bağlantı kurma ve daha çok network sağlayabilirsiniz. bu da haliyle daha çok iş imkanı demektir. bunun dışında sırf iş arayanlara yardımcı olmak açısından gruplar kurulmuştur. oralara da üye olabilirsiniz.

10- birinin profilini incelediğinizde karşı tarafa bildirim gider. işte linkedin’i facebook ve twitter mantığı dışında kullanmanız için harika bir örnek. burası eski sevgilinizi stalklama yapacak mecra değildir. eğer karşı tarafa uyarı gitmesini istemiyorsanız gizlilik ayarlarınızdan, kişiye haber gitmemesi seçeneğini kullanabilirsiniz. sadece çalıştığınız şirket ya da sektör bilgisinin gitmesini sağlayabileceğiniz gibi, tamamen anonim de olabilirsiniz.

11- durum güncellemelerini kullanın ama abartmayın. genel olarak mesleğinizle ilgili bir gelişme veya haberi, eğer blog tutuyorsanız yazdığınız yazıları veya aktif iş arayış haberlerinizi güncellemeden duyurabileceğiniz gibi swarm veya twitter mantığında ‘’i am at work. boring’’ güncellemesi veya ‘’şuan kahve içiyorum. hava çok güzel yaz geldi’’ de diyebilirsiniz.

12- linkedin de kesin ama kesin kez kesinlikle siyasi tartışmalara girmeyin, başkalarıyla münakaşa yaşamayın, çalıştığınız şirket veya eski şirketinizle alakalı veya eski bir çalışanla ilgili olumsuz yorumlar paylaşmayın. sonrasında çaycınızla yaşadığınız bir anekdotu ekşi sözlük gündeminde görebilirsiniz. günümüz sosyal medya devri. mülakattan yeni çıkmış aday daha kapıdan çıkmadan yaşadığı mülakatı facebook, twitter, swarm, instagram, foursquare ve linkedin’de saniyesinde duyurabilir. tüm bu bileşenleri göz önüne alıp kesinlikle linkedin’de milletle münakaşaya girmeyin.

13- linkedin bağlantılarınızı dışarı aktarabilirsiniz. bunun için, "bağlantılar" sekmesine gelin; "bağlantıları dışa aktar" butonuna basarak tüm bilgileri .cvs dosyası olarak kaydedin. böylelikle tüm bağlantılarınızın adı soyadı, e-mail adresleri, unvanları ve çalıştıkları şirketlerin olduğu portföyünüz güvende olur.

şimdilik linkedin'i kullanma kılavuzuyla ilgili aklıma gelenler bunlar. burası yaşayan sosyal bir mecra olduğu için yeni kullanım alışkanlıkları geliştikçe yeni yazılar yazarız. buranın facebook’un kravatlısı olmadığını unutmayın, profilinizin yaşayan cv olduğunu unutmayın, iş arıyorsanız headhunter ve recruitment’lerin radarına takılmak için isminizin yanına iş arıyor ibaresi koymayı unutmayın ve en önemlisi sizi doğru arayanın doğru bir şekilde bulması için meslek, unvan ve sektörünüzü anahtar kelime olarak yazın.