UFUK AÇICI 7 Nisan 2016
34,8b OKUNMA     1161 PAYLAŞIM

İsimlerini Mitololik Karakterlerden Alan Gezegenler Neden Bu İsimlerle İlişkilendirildi?

İnsanlığın ilk çağlarından beri süregelen mitoloji, inançlarda, dillerde hatta gezegenlerde bile etkili olmuştur. Öyle ki gezegenlere isimlerini veren de yine miitolojidir. Peki bu isimlerle gezegenler neden iliştirilmiştir? Sözlük yazarı "cikolatasevmeyeninsan" cevaplıyor.

gezegenlere adını veren mitolojik karakterlerin neden o gezegenler ile ilişkilendirildiği.

merkür: merkür adını hızlılığıyla ünlü haber tanrısı merkür'den almıştır. merkür eski zamanlarda iki ayrı gezegen zannediliyordu. sabahları görülen hali hermes akşamları görülen hali apollo olarak adlandırılmıştı. pisagor ortada tek bir gök cismi olduğunu açığa çıkarınca merkür sabah ufku ile akşam ufku arasındaki hızlı geçişinden (güneş'in etrafındaki hızlı dönüşünden) dolayı bu adı aldı.


venüs: venüs adını güzellik tanrıçası venüs'ten (afrodit) almıştır. venüs ortaya çıktığı zamanlarda gökyüzünün en parlak cismi olarak göze çarpar. güneş'e yakın konumundan dolayı güneş batarken ya da doğarken görünür. bu yüzden sabah yıldızı, tan yıldızı, akşam yıldızı gibi adlarla da bilinir. en bilinen adı çoban yıldızıdır.

ek bilgi: venüs bir tanrıçanın adını alan tek gezegen olduğundan üstündeki dağların, kraterlerin, tepelerin, yarıkların vesaire de adlarının kadın adı olmasına özen gösterilmiştir. tek istisnası gezegen üzerindeki en yüksek dağa maxwell isimli bilim adamının adının verilmiş olmasıdır.

mars: mars adını savaş tanrısı mars'tan almıştır. kızıl gezegen olarak da bilinir, kızıllığı kanı ve vahşeti hatırlattığından savaş tanrısı adıyla onurlandırılmıştır.

Kaynak: wordpress.com


jüpiter: jüpiter adını en büyük tanrı jüpiter'den (zeus) almıştır. kendisi de en büyük gezegendir.


satürn: satürn adını zaman tanrısı satürn'den (kronos) almıştır. satürn bir dış gezegendir. bu yüzden güneş çevresindeki dolanımını tamamlaması çok uzun sürer ve aynı takımyıldızda iki yıldan fazla kalır.

Kaynak: reddit


uranüs: uranüs adını gökyüzü tanrısı uranos'ten almıştır. maviliği gökyüzünü anımsatmaktadır.


neptün: neptün adını deniz tanrısı neptün'den almaktadır. maviliği denizi anımsatmaktadır.

(uranüs ve neptün ikiz gezegenler olarak geçer)

dünya: dünya adını bir tanrı yahut tanrıçadan almamış olsa da latince adı terra mitolojide toprak anayı temsil eder.

ek aydınlanma olarak da milky way'in (samanyolu'nun) çıkış noktası:

zeus bir ölümlüden çocuk sahibi olur. (herkül) herkül'ün de ölümsüz olmasını istediği için gökyüzüne götürüp emmesi için uyurken hera'nın memesine bırakır. hera şaşkınlıkla uyanıp memesini çekince sütü gökyüzüne saçılır ve samanyolu'nu oluşturan görüntü meydana gelir.

edit: bir süre önce aramızdan ayrılan rahmetli plüton'u da eklemek istedim.

plüton: plüton adını yer altı tanrısı plüton'dan (hades) almaktadır. uzakta olması, hakkında az şey bilinilmesi ve karanlık görüntüsü sayesinde bu ismi hak etmiştir.

Kaynak: gifmania