İŞ HAYATI 25 Aralık 2020
186b OKUNMA     592 PAYLAŞIM

İşin İçinden Birinden: Türkiye'deki Asansör Sektörüne Dair Pek Bilinmeyenler

Ekmeğini asansörlerden kazanan bir Ekşi Sözlük yazarı, bu sektöre dair bazı gerçeklerden bahsetmiş.

değişik bir sektör asansör sektörü. ekmeğimizi bundan yiyoruz. fazla bilinmeyen birkaç şey paylaşayım sizinle.

- asansör firmalarının çoğu üretim yapmaz. sizin muhatap olduklarınız çok büyük ihtimal montaj firmasıdır.

- üretim yapan; firmalardan malzemeleri alır, montajını yapar. kısaca işçilik ücreti alır.

- üretim yapan firmalar asansörcü veya müteahhitler dışındakilerle muhattap olmamayı tercih ederler. (bkz. madde 1)

- bulunduğunuz binada asansör revizyonu yapılacaksa ya da yeni binanıza asansör yaptırmak istiyorsanız montaj firmasını iyi seçin. (çok şahit olduk; parasını alıp montajını yapmayan, yarısını tamamlayıp işi uzatan vs.)

- periyodik bakım denen şey aslında hiçbir şeydir. yani asansörcüler için öyledir. bu onlar için gelir kapısıdır, o kadar.

- 100 liraya da 1000 liraya da aylık bakım yapanlar vardır. ayda bir kere gelir uğrarlar. bir şey yaptıkları da yoktur açıkçası.

- son yıllarda internetin yardımıyla da olsa bina sahipleri ya da yöneticileri üretim yapan firmaları bulmakta, fiyatları sorgulamakta, asansörcülerin söylediği fiyatlarla üretici fiyatları arasındaki uçurumu görünce çıldırmaktadırlar. gerçi burada asansörcüleri anlıyorum; adamların işçiliği var, benzini var, osu var busu var. bulabildiğine geçirecek işte. yapacak bir şey yok.

- türkiye asansör sektöründe üretim bakımından son yıllarda oldukça gelişim göstermekte. a'dan z'ye bütün malzemeler burada üretiliyor artık.

- bu sektöre girecek arkadaşların muhattap olacakları insanlar biraz değişik, söyleyeyim. yani öyle beyaz yakalı tipler değil bunlar. farklı biraz. alışmakta zorluk çekebilirsiniz.

- örnek vermek gerekirse; 4 kişilik 6 duraklı bir binanın orta kalite asansör malzemesi fiyatı peşin olarak 25-30 bin civarı. kişi, durak sayısı, kalite fiyatın değişmesinde büyük etkenler. bu fiyatın altında ve çok üstünde malzemeler de bulabilirsiniz. ayrıca size yapılacak teklif tabii ki o fiyatlar olmayacak. üstüne işçilik, yani montaj fiyatı eklenecek.