KÜLTÜR 10 Temmuz 2020
72,9b OKUNMA     407 PAYLAŞIM

İsmailağa Cemaati'nin Lideri Mahmut Ustaosmanoğlu Kimdir?

Şu sıralar yoğun bakımda olan, İsmailağa Cemaati'nin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun hayatının kısa bir özeti.
Recep Tayyip Erdoğan & Mahmut Ustaosmanoğlu

mahmut ustaosmanoğlu, 1929 yılında trabzon'un tavşanlı köyünde dünyaya geldi. 6 yaşında, babası tarafından kelâm eğitimi ile ilk dini eğitimini almaya başladı. daha sonrasında kayseri'de tesbihçizade ahmed efendi'den sarf, nahiv ve farsça dersleri, ardından da of'ta mehmed rüştü aşıkkutlu efendi'den kur'an-ı kerim dersleri aldı. 16 yaşındayken icâzet aldı. 


sonrasında zehra ustaosmanoğlu ile evlendi ve bu evlilikten abdullah, ahmet ve fatıma isimli 3 evlâdı oldu. ilk bağlılığı nakşibendi tarikatı şeyhlerinden mapsinoğlu hacı ahmed efendi'yeydi. 1952 yılında bandırma'da askerliğini yaptı. şeyhülislam ismail efendi camii'ne 1954 yılında resmi imam olarak tayin edildi. aynı yıl, babasının rahmetli olduğu haberini aldı. 1960 yılında vefat eden ali haydar efendi'nin vefatından sonra irşât vazifesini üstüne aldı. 1962 senesinde ilk kez hacca gitti. 


1985 yılında hanımlara verdiği bir vaaz "laikliğe aykırı" görüldü ve devlet güvenlik mahkemesi'ne intikâl etti. mahmut ustaosmanoğlu bu davadan beraat etti. 25 mayıs 1993 yılında ilk eşi olan zehra ustaosmanoğlu'nu kaybetmenin acısını yaşadı. 26 ağustos 1993 yılında ise müşerref ustaosmanoğlu ile evlendi. 1996 yılında yaş haddinden emekli oldu. 

17 mayıs 1998 yılında damadı hızır ali muratoğlu, ismail efendi camii'nde silahla öldürüldü. 2009 yılında şam'a gidip, mevlana halid-i bağdadi'yi ziyaret etti ve aynı yıl umre ziyareti yaptı. 2010 yılında istanbul'da toplanan ve 42 ülkeden 350'den fazla alimin katıldığı uluslararası insanlığa hizmet sempozyumu'nda ödül aldı.


şu sıralar sanırım yoğun bakımda kendisi. zaten son 4-5 yıldır muayyen zamanlarda kendisinin sağlık durumu hakkında birçok haber çıkıyordu. bir süredir sanırım kendisi hasta durumda. ahvâlinin şu anı için bir malûmatım yok.