EKONOMİ 25 Mart 2016
60,1b OKUNMA     1099 PAYLAŞIM

İstanbul Borsasını Tek Başına Alt Üst Eden Adam

Borsa İstanbul'u tek başına manipüle etmeyi başaran ''Herif'' lakaplı bir adam var. Peki bu adam bunu nasıl başarıyor ve yaptığı şey tam olarak ne? Sözlük yazarı ''concerta'' aydınlatıyor.
iStock.com / 101cats

aslında film konusu bile olabilir ancak bu "herif"'in kim olduğu bilinmiyormuş.

burada herif'i lafın gelişi kullanmadım. "herif" bu adama verilen isim.

yaklaşık 1.5 yıldır türk borsasını karıştıran bu adam hintli bir fon yöneticisi. türkiye'de 1.5 milyar dolarlık yatırımı var. bazı günler 450 milyon dolar alım satım yaptığı oluyor ve tek başına borsayı %8'e varan etkide bulunabiliyor.

özel bir yazılım sayesinde ve değişik algoritmalarla, "robot işlem" denen işlemlerle bu işi yapıyor ama ne hikmetse borsada 1.5 milyar dolar yatırımı olan, günde 450 milyon dolar sokan kişinin kimliği bilinmiyordu. şu an da sadece "ingiltere'den olaya giren bir fon yöneticisi" olarak biliniyor.

kısacası adam önce belli kağıtlarda işlem hacmi yaratıp herhangi hisseye veya hisselere yön veriyor . bu yöne inanan sıradan yatırımcılar hisseyi almaya başlıyor . hisse birkaç günde değer kazanınca ufak ufak çıkmaya başlıyor . bir yandan da almaya devam ediyor ama satış miktarı daha fazla . böylece hisse değeri düşmeden hisseleri elden çıkmış oluyor . alanlar ise ne olduğunu anlamıyor bile. olayın özeti bu.

kaynak :
http://www.bigpara.com/…mligi-belirlendi_id1430620/

http://www.milliyet.com.tr/…tay/2208426/default.htm

http://www.borsagundem.com/…li-yatirimci-mi/1001328