İstanbul'un Değişimini En Hüzünlü İfade Eden Yapılardan Biri: Bakireler Tapınağı
nedir, ne değildir?
eski yunan mitolojisinde evlenmek isteyen genç kızların kıyıdan yüzerek ziyaret ettiği bir tapınaktır. maltepe süreyya plajı'ndadır. altı adet direk üzerine oturtulan, yuvarlık bir kubbeden oluşan, kıyıya 50 metre uzaklıkta olan bu tapınak denizin doldurulması ile bugün karada yer almaktadır. yaklaşık 3 mt çapındadır. bugünkü prof. dr. türkan saylan kültür merkezi bakireler tapınağından esinlenerek yapılmıştır. maltepe belediyesi'nin bu tapınak ile ilgili olarak birkaç projesi vardır. en kısa zamanda projelerin tamamlanıp, eski görünümünü kazanabilmesini beklediğimizdir.
bakireler tapınağı'nın denizdeki hali
karadaki hali
tskm'nin mimarisi
bu anıt istanbul'un fırında makarna olduğunun kanıtıdır
bundan 40 yıl önce, denizin altında saklanan toprakları dahi makarna süzer gibi gün yüzüne çıkarmışız. sonra, üzerine beşamel sos döker gibi betonarme dökmüşüz. üstelik o kadar bardaktan boşalırcasına beton dökmüşüz ki, göz kamaştıran bakireler tapınağını, yolda yürürken bir türbe artığı filan sanılıp kimsenin bakmayacağı bir kubbeye dönüştürmüşüz. boyunu kısaltmış, yarısına kadar betona batırmışız. denizin açıklarında özgürce yükselen bir yapıyı grilere gömmüşüz. tarihi bir değeri olmamasına karşın, en çirkin masal bitimlerinden birine şahit olduğu için, istanbul'un temsili olan yapıya dönüşmüştür gözümde bakireler tapınağı.
bakireler tapınağı, maltepe'nin simgesi olan ancak günümüzde kaderine terk edilmiş olan bir anıt
eski resimlere bakıldığında maltepe sahilde, süreyya plajı'nda denizide bir anıt görürsünüz. bu anıt deniz doldurulunca ilginç bir biçimde yıkılmamış. şuan sahildeki mağazaların önündeki otoparkta kaderine terk edilmiş şekilde duruyor.
maltepe belediyesinin logosunun da kaynağı olan bu anıt denizde bir kayanın üstüne inşa edilmişti. bu anıtın yanında bir de tanrıça heykeli bulunurdu. yunan mitolojisinden hareketle plajı yaptıran süreyya paşa (süreyya ilmen) plajın simgesi olması için bu anıtı yaptırmıştı.
efsaneye göre evlenmemiş kadınlar bu anıta kadar yüzerse evleneceklerdi. biraz bu söylenti biraz da eğlencesine istanbullular denizden yüzerek bu anıta giderlermiş.
anıtı öylesine bir gölgelik gibi boş boş duruyor günümüzde. görünce aslında bir gariplik hissediyorsunuz. sanki oraya ait değilmiş izlenimi veriyor. zaten bir yenileme projeside gündemdeydi ama unutuldu gitti. şu an her yerine yazılar yazılıyor vs.
sanki tekrar denize konsa ya da taşınamıyorsa çevresi havuz haline getirilip korunsa ne güzel olurdu...