YAŞAM 8 Kasım 2021
36,6b OKUNMA     332 PAYLAŞIM

İstiklal Caddesi'nin Son 10 Yıldaki Üzücü Değişiminin Özeti

İstiklal Caddesi'nin özellikle 2010'dan sonra başlayan değişimine dair özet niteliğinde, iç yakan bir yazı.
iStock

sırasıyla 2012 ve 2013; istiklal caddesinin kaderinin çizildiği yıllardır

2012 yılı istiklal caddesinde son kez yerli turistlerin ve avrupalı turistlerin ağırlıkla görüldüğü yıldır. hatırlayacaksınız suriye iç savaşı 2011'de başladı ve ilk mülteci akınları 2011 sonu 2012 başı gibi gelmeye başlamıştı. istanbul'a akın etmeleri, yerleşmeleri ve görünür olmaları nispeten 2014'ü buldu. o nedenle istiklal henüz suriye göçünün etkisini hissetmemişti. ayrıca avrupalı erasmus öğrencilerinin partiler yaptığı, kaldığı ve dönem açılışı yaptığı bir yerdi hala.


2013 sonrasında avrupalı öğrenciler de artık istanbul'u tercih etmeyecekti. istiklal'in türk ve avrupalı imajının son görüldüğü yıl 2012'dir. 2012'deki gay pride'ın çok gündeme gelmesi ve genel itibariyle istiklal'in liberal, sol, milliyetçi, cumhuriyetçi grupların etkinlik alanına dönüşmesi malum görüşün hoşuna gitmiyordu. gezi parkına giden süreç de böyle başlamış oldu.


2013 ise ikinci ve son dönüm noktası oldu. gezi parkı inatlaşması ve gezi olayları işleri iyice içinden çıkılamaz bir hale getirdi. gezi olayları o anda başarılı bir duruş sergilese de iktidarın görünür olmayan inatlaşması devam etti. kısa süre sonra istiklal adeta şantiyeye döndü. madem müsade etmiyorsunuz gezi parkı alanının düzenlenmesine biz de diğer yerleri elden geçirir yaşanmaz bir yer yaparız dediler adeta. olur olmadık yerlere dökülen çirkin beton zemin kaplama, ağaçların budanması ve çaktırmadan azaltılması. sonrasında taksim camii inşaatı ve akm'nin yapılması işlemlerinin geniş bir alan ve zamana yayılması bölgeyi iyice inşaat alanına çevirdi. 2013 gezi olaylarından sonra buluşma noktası olarak bile kullanılamayacak bir hale gelmişti istiklal.


2013 gezi olayları turistlerin de bölgeye temkinli yaklaşmasına sebep oldu. insanların çoğu da eğlenmek için beşiktaş, ortaköy veya kadıköy moda hattına kaydı. en olmadı karaköy veya galataya kaydılar ama istiklal'e hiçbir zaman geri dönmediler.

2014'te başlayan suriyeli mülteci görünürlüğü ve 2015 seçimleri sonrası patlayan bombalar ile insanlar bölgeye gidemez oldu. zamanla istikrarsızlaşan ekonomiyle müşterisi azalan dükkanlar da kepenk kapattı. istiklal önce insanlarını sonra da marka olmuş işletmelerini kaybetti. 15 temmuz 2016'dan sonra da zaten her yer toma kaynadı. insanlar elini ayağını çekti istiklal'den. 2012'den 2016'ya kadar istiklal çoktan değişip dönüşmüştü anlayacağınız...