SİNEMA 18 Aralık 2020
82,7b OKUNMA     496 PAYLAŞIM

Jack Nicholson'ın Zamanında Reddettiği Ancak Sinema Tarihine Geçen Roller

Efsane aktör Jack Nicholson'ın canlandırdığı müthiş roller kadar teklifini reddettiği roller de var. Bakalım hangileriymiş.

zamanında, ileride sinema tarihinde çok önemli yerleri olacak olan, çok önemli film tekliflerini reddetmiş olan aktördür. bu yazıda, jack nicholson'ın oynadığı filmlerden çok, oynama imkanının olup da teklifi reddettiği roller hakkında bir şeyler yazmaya çalışacağım. bu film listesi öyle bir liste ki, herhangi bir oyuncunun kariyerine eklerseniz, o oyuncuyu 3-4 seviye yukarıya taşıyabileceğiniz dereceden klasik ve güzel filmlerden oluşmaktadır çoğunlukla.

1- michael corleone rolü (the godfather)

yerine kabul ettiği proje: the last detail ve chinatown

the godfather serisi, şüphesiz sinema tarihinin gelmiş geçmiş en iyi filmleri arasına adını yazdırmıştır. hem robert de niro, marlon brando, al pacino gibi değerli oyuncuların oynadığı; hem de harika bir sinema kompozisyonunun olduğu filmdir. jack nicholson'a ise bu dizideki michael corleone rolü teklif edilmiştir ama kendisi bu teklifi reddetmiş, yıllar sonra da neden reddettiği sorulduğunda, "bu rolü bir italyan'ın oynaması gerektiğini düşünüyorum. the godfather çok iyi bir film olacaktı ama benim için o dönemler başka projeler daha ilgi çekiciydi. o yüzden reddettim." diye açıklama yapmıştır. ben özellikle jack nicholson'ın bu rolde nedense başarılı olacağını, karakteri gerçekten önemli yerlere taşıyacağını düşünmekteyim; ancak öte yandan, italya'da doğan ve amerika birleşik devletleri'ne gelen bu mafya üyelerinin gerçekten bir italyan amerikalı tarafından oynanması gerektiğini de görerek bu rolden feragat etmesi de önemli bir hamledir. nitekim rolü, bir italyan amerikalı olan, al pacino oynamış, çok da güzel bir oyunculuk performansı sergilemiştir ki zaten oscar törenlerinde bu karakter ile 2 kez "en iyi yardımcı oyuncu" dalında aday gösterilmiştir.

2- genç rahip karakteri (the exorcist)

yerine kabul ettiği proje: the king of marvin gardens

the exorcist filmi, korku sinemasının en iyi filmi olmayabilir ancak muhtemelen en kült, en bilinen, en değerli ve korku sineması tarihindeki birçok şeyi etkilemiş filmlerinden birisidir. jack nicholson'a ise, daha sonra jason miller'ın oynayacağı, rahip damien karras rolü teklif edilmiş ama kendisi bu rolü reddetmiştir.

3- johnny hooker rolü (the sting)

yerine kabul ettiği proje: the king of marvin gardens


4- the lead (close encounters of the third kind)

yerine kabul ettiği proje: the missouri breaks ve the last tycoon

1977 senesinde vizyona giren bu filmin yerine, robert de niro gibi bir efsaneyle oynadığı the last tycoon filmini seçmiştir usta aktör. benim de gayet beğendiğim, keyifle seyrettiğim bu filmi seçmesi sanki kendi kariyeri için de daha iyi olmuş gibi. robert de niro ile kendisini karşılıklı görmek çok güzel oldu. ayrıca bu film, de niro ve nicholson'ın birlikte oynadıkları ilk filmdir.

5- jack godell rolü (the china syndrome)

yerine kabul ettiği proje: goin' south


6- charlie babbitt rolü (rain man)

yerine kabul ettiği proje: ironweed, broadcast news ve the witches of eastwick

aslında 1988 senesini boş geçen jack nicholson, o yıldan 1 sene önce çekilen şu filmlerde oynamıştır. rain man'in çekim süreleri içerisine denk gelen bu projeleri alan nicholson, aslında rain man'deki charlie babbitt rolü için çok uygun bir aday mıydı? tartışılır. jack nicholson tabii ki birçok karakteri büyük bir başarıyla oynayabilecek kadar yetenekli bir oyuncu; ama öte yandan baktığımızda, charlie karakteri de kendisinin kabul ettiği rollere pek benzemiyor.

7- benjamin willard rolü (apocalypse now)

yerine kabul ettiği proje: goin' south

jack nicholson'ın, marlon brando ile karşılıklı oynama fırsatını 2. kez teptiği film projesidir. 1979 senesine yayınlanan bu filmin çekildiği dönemde, üstte yazdığım projeyi yapan ve daha sonrasında da başka filmde oynamayan nicholson'ın brando ile bir film yapma ihtimali yine uçup gitmiştir.

8- jay gatsby rolü (the great gatsby)

yerine kabul ettiği proje: the last detail ve chinatown

bu yine belli açılardan kabul edilebilecek, mazur görülebilecek bir geri çevirmedir. evet the great gatsby önemli bir klâsik eserdir, hem kitabı, hem de (daha sonrasında leonardo dicaprio ile çevrilen versiyonu) dünyaca bilinmektedir; ancak jack nicholson'ın oynadığı bu filmler de, kendi sanat hayatının önemli yapımları arasına girmiş ve daha rahat, daha iyi, daha alışkın olduğu rollere yaklaşmıştır.

9- hannibal lecter rolü (the silence of the lambs)

yerine kabul ettiği proje: the two jakes

jack nicholson aslında 1991 senesini boş geçmiş ve bu filmden önce son olarak üstte yazdığım yapımda rol almıştır. reddettiği projeler içerisinde en büyük hayret ve şaşkınlıkla karşıladığım rol de bu oldu. bana kalırsa hannibal lecter karakteri, hem mimikler olarak, hem o manyak ve rahatsız adam tiplemeleri olarak, hem de aslında bir gerilim ve suç filmi olması bakımından jack nicholson için biçilmiş kaftan rollerden birisidir. gerçekten bu filmdeki karakteri anthony hopkins dışında kim oynamalı diye sorulsa, muhtemelen aklıma gelecek ilk isim jack nicholson olurdu. zaten anthony hopkins de bu filmdeki performansı ile oscar ödül töreninde "en iyi aktör" ödülü alarak kariyerindeki ilk ve tek oscar'ı kazanmıştır.

not: "yerine kabul ettiği proje" kısmında yazan filmler, bu filmin çekim ve yayın tarihi esnasında jack nicholson'ın oynadığı diğer projeleri temsil etmektedir. direkt olarak herhangi bir röportajdan, kendi ağzından söylediği yapımlar değildir. zaten the godfather ve the sting haricinde de diğer yapımları neden reddettiğini açıklamamıştır.

tabii şunu da yazmak gerekiyor, "eğer yukarıdaki filmleri kabul etseydi, çok çok daha iyi bir kariyeri olurdu." diye bir çıkarım yapmak çok zor; çünkü direkt olarak tek film olarak bakılınca her biri harika isimler ama jack nicholson bu rolleri oynasa ve yerine diğer filmleri reddetse, belki daha sonrasında alacağı teklifler ile vesaire daha farklı bir kariyer yapılanmasına gidecekti ve şu anki gibi nadir, muazzam ve önemli bir oyuncu olamayacaktı. bilemeyiz. ancak yine de "the silence of the lambs" filminde hannibal lecter rolünde veya "the godfather" filminde marlon brando ile birlikte oynasa nasıl olurdu diye düşünmeden edemiyor insan.

kaynaklar:
> cnn - you don't know jack
> marc eliot - nicholson: a biography