TARİH 13 Eylül 2018
73,8b OKUNMA     723 PAYLAŞIM

Japon Havacıların Düpedüz İntihar Niteliğindeki Askeri Saldırı Metodu: Kamikaze

Kamikaze kısaca, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluğu'nun müttefiklere karşı intihar saldırısı yapan havacılarına verilen ad. Tahmin edebileceğiniz üzere bu ismin altında derin bir hikaye yatıyor. Kamikaze nedir, kamikaze neden yapılmıştır diyorsanız buyrun.

kamikaze, eldeki insan gücünün ve savaş araçlarının hoyratça harcanması yönünden bakıldığında askeri anlamda faydasız ama düşman askerine yaşattığı korkutucu deneyim açısından düşünürseniz feci tedirgin edici bir japon taktiğidir.

japonların yiyemeyeceği kadar büyük bir lokmayı ısırmaya çalışması sonucu (bkz: pearl harbor baskını) çıkan savaşın ilerlemesi ve aslında uyuyan bir üretim devi olan amerika'nın çatışmadaki inisiyatifi çok geçmeden ele geçirip japonları saldırandan savunan pozisyonuna düşürmesi sonucu ortaya çıkan kamikaze taktiği çok geçmeden deneyimli askerlerin ve değerli savaş gereçlerinin hunharca harcandığı ve japonlar açısından yarardan çok zarar getirmeye başlayan bir taktik haline geldi. işin aslına bakarsanız bu olay, 1800'lü yılların sonunda almanya benzeri bir şahlanma sergileyip, çin'i, rusya'yı filan tokatladıkça gaza gelen, bununla birlikte yıllar içerisinde gelişen emperyalist amaçlarını gençlerine militarizm serumu ile birlikte aşılayıp, nazizm tantanası nedeniyle aslında pek de farkedilmeyen ama aslında kültürel nedenlerin de etkisiyle avrupa tipi militarist ırkçılıktan fersah fersah ileride bir gaddarlığa ve otoriteye kesin itaate sahip nesiller yetiştiren japonların sürekli, kültürel anlamda yozlaşmış, ahlaksız, dinsiz-imansız, çapsız vs. vs. diye nitelendirerek aşağıladıkları amerikalılar karşısındaki hezimetine karşı verebildikleri yegane cevaptır. bununla birlikte amerika karşısında beyhude bir çaba olmaktan öteye gidememiş bir taktiktir.


onur, gurur, itaat vb. kavramların güçlendirmesiyle ortaya çıkan, belli bir kültüre dayalı ama aslında savaş ilerledikçe kendini belli eden askeri yetersizliklerin kapatılması, savaşın çıkmasına neden olan ırksal kökenli, mesnetsiz, gerçeğe aykırı genellemeleri ile hem potansiyel düşmanların kabiliyetlerine hem de dünya çapındaki savaşın genel gidişatına yönelik yapılan hatalı çıkarımların örtülmesi için japon liderliği açısından gayet güzel bir kılıftır kamikaze taktiği. başlangıçta sürekli saldırmaya, fethetmeye alışan, deniz havacılığı gibi o dönemde daha çok bakir bir alanda devrimsel adımlar atmış japon silahlı kuvvetlerinin, en gerçekçi ve kafası çalışan adamını kaybettikten sonra (bkz: isoroku yamamoto) şahkülünün tamamen kayması sonucu ne yapacağını bilemeyen işe yaramaz kurmaylarının icadıdır ve aslında ellerindeki etkili uçak gemilerini (kaga, akagi,soryu, hiryu) 1942 gibi çok erken bir zamanda kaybetmelerinin de bu taktiğin ortaya çıkmasındaki etkisi yadsınamaz. sonuçta uygulanabilecek farklı çözümler varken, aslında hem çok aşırı yayılmalarının hem yetersiz savaş üretimlerine sahip olmalarının hem hababam deniz kuvvetlerine ağırlık verip aynı oranda kara güçlerini teknolojik olarak geliştirememelerinin ve etkili bir lojistik sistemi kuramamalarının cezasını çekti japonlar. kabak elbette en etkili olan güçlerine yani havacılarının başına patladı ve japonlar gemi batırmak için kamikazelere güvendiler.


bunun yanlış olduğu aslında en başından belliydi

amerikalıların pearl harbor'daki pasifik filosu gücü itibariyle bölgede japonları engelleyebilecek tek donanma idi ama bu filoya pearl harbor'da tek seferde ölümcül bir darbe vurma fırsatı japonların eline gerçekte asla geçememişti. amerikan uçak gemilerini pearl harbor'da kıstırıp batıramamaları ve yerlerini bulamamaları japonların sonunu hazırladı ve amerika denen dev daha fazla sinirlenmiş bir şekilde intikam için japonların üzerine çullandı. bu saldırı henüz bittiği anda dahi japonların kafası çalışan askerleri aslında yenilgilerinin bir zaman ve sabır sorunu olduğunun ilanıydı. kamikaze taktiği mental açıdan, durdurulması çok zor amerikan öfkesinin üzerinde bir korku yaratıp, ne kadar fanatiklerle savaştıklarını amerikan donanmasına göstermek ve akerlerin savaş gücünü psikolojik açıdan düşürüp geri çekilmelerini sağlamayı, pratik anlamda da verdirilebilecek maksimum asker ve malzeme kaybı hasarını en az kayıpla verdirmeyi hedefledi. gelgelelim amerikalıları ne gemisi bitti ne de uçaksavar mermisi ne de askerlerinin savaşma isteği ama japonların değerli uçakları ve pilotları hızla tükendi. ve sonunda amerikalıların fazla sabrının zorlanması neticesinde dünya nükleer güç ile tanışıp bir daha hiç eskisi gibi olmadı.

japonlar kamikaze saldırıları için sahip oldukları her türlü uçağı kullandılar. bunun yanında özel olarak imal ettikleri ohka, kaiten gibi salt intihar saldırısı amaçlı araçlar da ürettiler. fakat etkili amerikan taktikleri karşısında verebildikleri hasar çok sınırlı kaldı.

ABD uçak gemisi Bunker Hill'e çarpan iki kamikazenin yarattığı tahribat.

benzer kamikaze taktikleri avrupa'da almanlar tarafından da uygulandı aslında

fakat almanlar asker kaybetmeyi göze alamadıklarından kamikaze işini genelde makinelere yaptırmayı tercih ettiler. örneğin siper savaşları için goliath ve hava saldırıları için mistel operasyonları gibi. kg 200'ün planladığı v1 bombası temelli doğrudan hava ve/veya yer hedeflerini imhaya yönelik intihar görevi planlamaları veya deniz uçaklarına patlayıcı doldurup doğu'dan gelen sovyetlere karşı sovyet ordusunun kurduğu köprülere yönelik intihar görevi fikirleri de oldu ancak bunların uygulanamadığını veya uygulanan bazılarının da başarısız olduğunu biliyoruz.

Japonların II. Dünya Savaşı'nda Uyguladığı Süngü Savaşı Taktiği: Banzai Saldırısı