SUÇ 8 Mart 2023
25,4b OKUNMA     1371 PAYLAŞIM

Japon Mafyası Yakuza'da Görülen Bir Parmak Kesme Ritüeli: Yubitsume

Bir hata veya suçun bedeli olarak el serçe parmağının kesilmesi ritüeli Yubitsume, Japon mafyası Yakuza'da -eskisi kadar olmasa da- uygulanıyor.

yubitsume, keskin bir bıçak veya tant ile bir parmağın kesilmesi eylemidir. bu pişmanlık, protesto veya özür jesti genellikle yakuza gibi japon çete üyeleri arasında görülür. bu ritüel otoshimae olarak da bilinir. yubitsume, kişinin sol serçe parmağının ucunun kesilmesini içerir. kesilen parçanın sarılması ve oyabun olarak bilinen bir üst amire sunulması bir sonraki adımdır. suçlular yanlış davranışlarında ısrar ederlerse, serçe parmakları kalmayana kadar başka kesimler de yapılabilir.


yubitsume'nin kökeni

yubitsume, yakuza'nın öncüsü olarak hizmet veren bir 18. yüzyıl kumar çetesi olan bakuto'da ortaya çıkmıştır. birinin küçük parmağını kaybetmesi, kumar borcunu ödeyememenin adil bir ikamesi olarak görülüyordu. küçük parmak japon kılıç ustalığında kılıcın kabzasındaki en güçlü parmak olduğundan, onu kaybetmek kişiyi veya samurayı savaşta daha zayıf ve bakuto veya yakuza gibi bir üstün korumasına daha bağımlı hale getirirdi.

"ichika" gibi isimler çete üyelerinin birbirlerine genellikle sözde aile gibi davrandıklarını göstermektedir. gerçek bir aile olmadıkları için, her türlü bağlılık işareti eşit ve zıt bir sevgi gösterisiyle karşılanmalıdır. bu gösteri, tıpkı bu ritüelde olduğu gibi "görünür" bir şekilde yapılmalıdır. tarihsel olarak sadece yakuza tarafından uygulanan yubitsume, o zamandan beri yerini daha yaygın olan ağır para cezaları ödeme uygulamasına bırakmıştır.


yubitsume'nin uygulanışı

yubitsume yapmak için tipik olarak sol el, avuç içi tarafı aşağı bakacak şekilde doğrama bloğunun üzerine yerleştirilir. parmağı kesmeden önce köreltmek için topikal bir anestetik veya soğuk su kullanılır. bundan sonra parmak tek bir eklemden kesilir. şimdi mal sahibi parmağı kişisel olarak kesmek için bir tant veya başka bir keskin bıçak kullanır.

çoğu yubitsume vakasında sadece yüzük parmağı ve küçük parmak kesilir. suçun ciddiyetine bağlı olarak, parmak eklemin hemen üzerinden kesilebilir veya en öndeki falanksın tamamı koparılabilir.

suç tekrarlanırsa, bir sonraki serçe parmak eklemi çıkarılır. serçe parmaklardan biri zaten kopmuşsa, sağ serçe parmak veya sol yüzük parmağının üst falanksı da kesilebilir. çoğu zaman, elin işe yaramaz hale gelmesini önlemek için çıkarılacak ilk falankslar tepeye en yakın olanlardır.

yubitsume'nin yıkıcı sonuçları vardır. bariz acı ve travmaya ek olarak, bir parmağın kaybedilmesi kişinin mesleki ve kişisel hayatını tamamen değiştirir. yakuza'da zayıflık ya da ihanet göstergesi olarak görülebilir ve sonuç olarak sosyal statüde düşüşe yol açabilir.

geçmişte yubitsume için tipik kısa bıçaklar olan tantlar sıklıkla kullanılırken, zamanla çekiçler ve keskiler tercih edilen aletler haline gelmiştir. ancak yubitsume yüksek oranda kanama, enfeksiyon ve kalıcı sakatlık veya deformite ile ilişkilidir. artık bu tür törensel kendini yaralama eylemlerinin yerini genellikle para cezası almıştır.


yubitsume ritüeli'nin amacı

samuray imajlarını korumak için yakuza, ritüelin bir parçası olarak hala parmaklarını kesmektedir. parmakların her bir falanksı bir hatanın kefaretini temsil eder. ancak bir yakuza hala büyük bir yanlış için hara-kiri yapmak zorundadır.

bazen bir kişi ciddiyetini göstermek, şahsen sorumlu olmadığı bir durumu çözmek veya savaşan çeteler arasında barış sağlamak için yubitsume yapabilir. "canlı parmaklar" terimi bu amaçla kesilen parmakları tanımlamak için kullanılır. bu, pişmanlık belirtisi olarak kesilen "ölüm parmaklarının" tersidir.

japonya ve kore'de aşırı sağcı ve milliyetçi gruplar yubitsume'yi bir protesto yöntemi olarak tercih etmektedir. koreliler geçmişte kore'nin japonya tarafından ilhakına karşı çıkmak için yubitsume kullanmışlardır. günümüzde ise yubitsume, takeshima günü'nün yaratılmasını protesto etmek için kullanılıyor. bu ritüel aynı zamanda japon karşıtı olarak görülen milletvekilleri için de kullanılmaktadır. bir protesto biçimi olarak, kesilmiş parmak uçları bazen protesto alanına teslim edilir.

günümüzde, yakuza da dahil olmak üzere çeteler eskisi kadar sık yubitsume yapmamaktadır. kılıçlar artık dövüşlerde kullanılmadığı için, bir kişiyi sakat bırakmak ve yine de işlerini en iyi şekilde yapmalarını beklemek pek işe yaramıyor. ritüel, çete üyelerinin gözünde hala ciddi bir eylem olarak kabul edilmektedir. bu nedenle, yubitsume yapan kişi patronu tarafından her zaman affedilmelidir.

kaynak