TARİH 25 Mayıs 2021
27,6b OKUNMA     426 PAYLAŞIM

Japon Tarihinde Samuray Unvanı Kazanan İlk Siyahi Savaşçı: Yasuke

En nihayetinde Netflix'e animesi de çekilen Yasuke, Japon tarihinde ilginç bir yeri olan gerçek bir karakter. Buyrun öyküsüne.

tarihi kaynaklar yetersiz olmakla beraber, yasuke olarak bilinen kişi, yabancı uyruklu ve siyahi olmasına karşın belki de japon tarihinde samuray unvanını kazanan ilk yabancı kişilik olmuştur. kökenine bakıldığında çeşitli kaynaklar ve varsayımlar mozambik, sudan ya da etiyopya asıllı olduğunu söylüyor.


japonya'da belgelenmiş yaşamına baktığımızda yasuke, 1579'da , hint adaları'ndaki cizvit misyonlarının ziyaretçisi olan italyan cizvit misyoneri alessandro valignano'nun hizmetinde japonya'ya geldiği bilinmekte.

o zaman kadar siyah tenli bir birey görmeyen japonlar bu durumdan baya etkilenmiş hatta onu görebilmek adına küçük bir izdiham oluştuğu rivayet edilmektedir. yasuke, o dönemin en büyük savaş lordu olan oda nobunaga'ya sunulduğunda, nobunaga onun siyah boyayla boyandığını düşünmüş ve yasuke'yi soyarak üzerini silmeye çalışmıştır, sonrasında asıl teninin öyle olduğunu kabul etmiştir. fakat bu durum onu çok etkilemiş olacak ki hizmetkarı olarak yanına almıştır.

hatta bir rivayete göre nobunaga yasuke'yi koruyucu bir iblis olduğuna ya da genellikle tapınaklardaki iri yarı, esmer, siyah heykellerle betimlenen bir refah tanrısı olan daikokuten olduğuna inanıyordu:


shincho koki adı verilen nobunaga'nın kyoto'ya girdiği 1568'den 1582'de ölünceye kadar anlatan el yazmalarındaki bir bölümde yasuke'den şöyle bahsedilmiş.

"2. ayın 23'ünde (23 mart 1581), hıristiyan ülkelerden siyah bir sayfa geldi. adam sağlıklıydı ve iyi bir tavırla nobunaga, yasuke'nin gücüne övgüde bulundu. nobunaga'nın yeğeni bu ilk görüşmede ona bir miktar para verdi. "

Mevzubahis el yazmaları.

nabunaga'nın hizmetine giren yasuke'ye kısa zamanda nabunaga tarafından bir ev ve age of samurai (battle for japan) belgeselinde olduğu gibi kısa, törensel bir kılıç olan wakizashi verildi. wakizashi; yaklaşık 30 ila 60 cm aralığında değişen ve katana ile takıldığında buna daisho denir ve kişinin bir samuray olduğu anlaşılırdı yani samurayların resmi işaretiydi. bu durum yasuke'nin hem silah taşımasına hem de bir samuray olmasına olanak sağlamıştı.


yine kayıtlara bakıldığında yakuse'nin iki adet savaşa katıldığı bilinmektedir. bunlardan ilki tenmokuzan savaşıdır. savaş sonrasında dönüş yolunda nobunaga'nın generallerinde biri olan tokugawa ieyasu ile tanıştı. ieyasu'nun hizmetçisi olan matsudaira ietada günlüğünde, yasuke için şunları yazmıştır:

"6 shaku 2 sun yani 188 cm boyunda. o simsiyahtı ve cildi kömür gibiydi ve adının yasuke olduğunu belirtti."

ikinci savaş ise honno-ji olayıdır. burada nobunaga'nın generallerinden biri olan akechi mitsuhide nobunaga'ya ihanet ederek onu honno-ji tapınağında korumasız bir şekilde yakalamıştır ve darbe yapmıştır. nobunaga ve hizmetkarları ve korumaları ne kadar direnseler de, çok sayıdaki akechi birliğine karşı durmayacaklarını anlamışlardır. daha sonra bu durum nobunaga'yı seppuku (harakiri) yapmaya zorlamıştır. işte iddialara göre yasuke'nin de orada olduğu savunmada onun da mücadele ettiği daha sonra yakalanarak akechi'ye sunulduğu, akechi'nin ise yasuke'nin japon olmadığı bir hayvan olduğunu ve bu nedenle öldürülmemesi gerektiğini ve oracıkta öldürüldüğü bilinmektedir. bir başka iddiaya göre de kyoto'daki nanbanji hıristiyan kilisesine götürüldüğü söylenmektedir.

işte bu 188'lik dev japon kültürüne o kadar işlemiştir ki japon animelerinde ve mangalarında onun tasvirlerini hala görmekteyiz. örnek verecek olursak:


afro samurai


bleack (kanama tosen)


ve son olarak slam dunk (takagori akagi)