MODA 19 Mayıs 2023
14,9b OKUNMA     121 PAYLAŞIM

Japon ve İskandinav Tarzını Birleştiren Melez Dekorasyon Akımı: Japandi

Bakar bakmaz iki stilin de izlerini görebileceğiniz bu popüler akımı inceliyoruz.
iStock

Nedir?

japandi: japan + scandi

geleneksel japon tasarımı ile modern iskandinav tasarımını aynı potada eriten yeni tasarım akımı. dünyanın iki ucundan iki tasarım akımını buluşturan ortak özellikler de minimalizm, sadelik, doğallık ve sıcaklık. özellikle japonların wabi sabi, yani kötü bir çeviriyle kusurlu güzellik anlayışı ile gelen eskilik, kusurluluk, eksiklik ve yaşanmışlığın verdiği yıpranmışlık önemli bir öğesidir. kalan kısımlar, doğal malzemeler (hem japon hem iskandinav estetiği) ve sadelikten ibaret. yani bildiğiniz son dönemin açık renk, beyaz, bej evleri, cilasız ahşap görüntüleri, boş beyaz duvarlar üzerine üç beş siyah çerçeveli pastel instagram evleri. japandi ne katmış bunun ötesinde derseniz işte o wabi sabi'den gelen kusurluluğun getirdiği insancıllık ve bir derece daha fazla sevimlilik.

Bu iki akımın özellikleri neler? Birleşince ne oluyor?

japandi, japon ve iskandinav estetiğinin unsurlarını birleştiren bir tasarım stilidir. son yıllarda popülerlik kazanan iki farklı tasarım felsefesinin birleşimidir.

japon tasarımı, sadelik, minimalizm ve doğal malzemelere odaklanma ile karakterize edilir. temiz çizgileri, nötr renkleri ve doğa ile uyum hissini vurgular. wabi-sabi (kusurluluğun ve geçiciliğin kabulü) ve zen felsefesi gibi geleneksel japon tasarım ilkeleri, japon tasarımını büyük ölçüde etkiler.

iskandinav tasarımı ise işlevsellik, sadelik ve açık renklerin kullanımı ile bilinir. pratikliği, temiz formları ve rahatlık duygusunu vurgular. iskandinav tasarımı genellikle ahşap gibi doğal malzemeleri bir araya getirir ve sıcak ve davetkâr alanlar yaratmaya odaklanır.


japandi tasarımı, uyumlu bir karışım oluşturmak için bu iki stili bir araya getiriyor

japon tasarımının sadeliği ve minimalizmi ile iskandinav tasarımının sıcaklığı ve rahatlığını birleştiriyor. japandi mekanları tipik olarak nötr renk paletlerine, doğal malzemelere, temiz çizgilere ve bir huzur duygusuna sahiptir. amaç, hem işlevsel hem de estetik açıdan hoş, dengeli ve huzurlu bir atmosfer yaratmaktır.

Hangi malzemeler birleşiyor?

hem minimal hem de kullanışlı bir tasarımı işaret eden bu dekorasyonda, iskandinav stili yansıtan metaller, düz çizgiler ve temel renkler yer alırken japonlara özgü bambu ve doğal malzemeler yer almaktadır.