TARİH 23 Mayıs 2018
47,3b OKUNMA     774 PAYLAŞIM

Japonların II. Dünya Savaşı'nda Uyguladığı Süngü Savaşı Taktiği: Banzai Saldırısı

Banzai Hücumu ya da Banzai Saldırısı, Japonların 2. Dünya Savaşı esnasında uyguladığı bir savaş taktiği. Detayları ise bir hayli ilginç.

"banzai charge" diye de bir şey var, ("banzai hücumu" diye çevrilebilir) 2. dünya savaşı sırasında çıkmış bu tanım. nedir olayı? japonlar tabi eski savaşçı gelenekleri sebebiyle yüz yüze, kılıç kılıca muharebeye alışık, bağırarak cenk ediyorlar. bizdeki "allah allah" nidasına denk düşüyor bu bir yerde.

şimdi bu "bağırma" süngü hücumunda, ya da benzeri kılıçla mızrakla yapılan hücumlarda filan savaşçıları motive edici bir şey, "battle fever" dedikleri şeyin bir parçası. ama tabi bir yerden sonra işler değişiyor; tüfek icat oluyor, mertlik bozuluyor.

japonlar 2. dünya savaşı sırasında sırf bu banzai hücumu ile düşmana kabak gibi yerlerini belli ettikleri için o kadar çok kayıp vermişler ki. binlerce asker mermi sıkamadan "banzai" diye bağırırken ölmüş. yani herifler samuray atalarına özeneceklerine ninjalara özenip atılan pusuları bozmasalar belki de 2. dünya savaşı'nın seyri değişecekti (atom bombası attı herifler nereye değişiyor?).

bunun bir istisnası var, o da iwo jima savaşı. buradaki japon komutanı general kuriyabaşi askerlerine banzai hücumunu yasaklıyor. amerikalılar tabii japonlardan hep bağırmalı çağırmalı ataklar beklediklerinden epey kayıp veriyorlar burada. ama iş işten geçmiş tabi, savaş çoktan kaybedilmiş artık...

neyse işte, böyle de bir şey var banzai olayında. daha fazla ayrıntı isteyenler de buradan yaksınlar: http://en.wikipedia.org/wiki/banzai_charge

Banzai'nin kelime anlamı

19. yüzyılın sonlarında, japon savaş çığlığı olarak kullanılan kelime, ban "on bin" (aslında man on bin demektir) ve sai "yıl" kelimelerinden oluşur ve orijinal olarak, imparatorlara hitap ederken kullanılan"çok yaşa (on bin yıl yaşa)" anlamında bir saygı ifadesidir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir