MİMARİ 18 Ocak 2023
14,3b OKUNMA     135 PAYLAŞIM

Japonya İçin Bile Enteresan Kalan Mekanlardan Biri: Tuhaf Taşlar Müzesi

Japonya'dan ilginç mekan veya ritüel haberi almaya alışkınız ama sırf görünüşleri komik diye komple taşlardan oluşan bir müze haberine de değiliz gibi...
Fotoğraf: Tripadvisor

japonya ilginç bir yer, japonlar da ilginç insanlar... tuhaf gelenekleri, ritüelleri olmasının yanı sıra enteresan müzelerden birine de sahip bir ülke.

bu müze, tuhaf görünümlü olması bir yana eğlenceli görünen taşlardan oluşuyor. adı chichibu chinsekikan diye geçiyor. "meraklı taşlar salonu" diye de anılıyor bu müze. yüzlere benzeyen taşlarla dolu olan bu müze 1.700'den fazla garip şekilli taşı barındırıyor. bu yüzlere benzeyen taşlar arasında çok bilinen bazı ünlüler de bulunuyor. bunlardan bazıları da e.t., elvis presley ve isa mesih yüzüne benzeyen taşlar olarak isimlendirilmiş.


chinsekikan'ın kurucusu shozo hayama, başlangıçta tokyo'da satmak için yerel olarak üretilen taşları toplamış. daha sonra bunların içinde ilginç olanların bazılarının chichibu'da kalması gerektiğini düşünüp bir koleksiyon oluşturmuş.


başlangıçta koleksiyonunu çoğunlukla sıradan taşlardan oluşturan hayama'ya bir gün, bir akrabasının ona, üzerinde belli belirsiz bir yüz figürü oluşmuş fosil bir taş göndermesinden sonra koleksiyonun içeriği tamamen değişmiş. iddialara göre bu fosil yüz, bir gece hayama'nın rüyasına girmiş ve ona daha fazla arkadaş edinmesine yardım etmesini söylemiş. (doğru mu bilinmiyor.)


ve hayama 1990 yılında bu müzeyi açmış. o kadar çok ilgi görmüş ki, çok kısa bir süre içinde bir çok ziyaretçinin ilgi odağı olmuş ve ayrıca televizyon ve internette de uluslararası düzeyde tanıtılmış. shozo hayama 2010 yılında vefat ettiğinde müzenin küratörlüğü yoshiko hayama tarafından devralınmış.

şu videoda müzenin kuratörü tarafından tanıtımı izlenebilir


bazı iddialara göre müzenin kurucusunu böyle bir koleksiyon biriktirmeye zorlayan şeyin, shozo hayama'nın muhtemelen bir dereceye kadar pareidolia (gerçekte olmayan yerlerde insan özelliklerini algılama) eğilimi olabileceğinden kaynaklanıyor olduğu söyleniyor.

kaynaklar: 1 / 2 / 3