KÜLTÜR 17 Ağustos 2022
44,5b OKUNMA     262 PAYLAŞIM

Japonya'da Geleneksel Olarak Düzenlenen Penis Festivali: Kanamara Matsuri

Japonya'da her yıl kutlanan, tarihi eski bir efsaneye dayanan penis festivali Kanamara Matsuri, dünyadaki en ilginç festivallerden biri.

kanamara matsuri festivali, japonya'da her yıl nisan ayının ilk pazar günü, dünyanın dört bir yanından gelen insanlarla kutlanır. eski bir japon efsanesine dayanır. bugün penis şekilli şekerlerden daha fazlasını temsil etmektedir.


festival günü, tokyo'nun kuzeyindeki kawasaki şehri sokakları penis şekilli eşyalarla dolup taşar. penis şekilli mumlar, penis desenli t-shirt'ler, şapkalar, aksesuarlar tezgahları doldururken, yemek kamyonları penis şeklinde yiyeceklerle dolar. penis şekilli lolipoplar, şeker ve hamur işleri oldukça popülerdir.


dünyanın en büyük bekarlığa veda partisi görünse de kanamara matsuri'nin kökeni şinto diniyle bağlantılıdır.

efsaneye göre, eski zamanlarda kıskanç ve keskin dişli bir iblis genç bir kadına aşık olmuştur. kadından aşkına karşılık göremeyince onun vajinasına saklanmış ve ilişkiye girmeye kalktığı partnerlerin penisini ısırıp onları hadım bırakmıştır. çaresiz kalan kadın, demirden bir penis yaptırmak üzere bir demirciden yardım istemiş, bu demirden penis sayesinde iblisin dişlerinin kırılmasını sağlamış ve iblis vajinasını terk etmek zorunda kalmıştır.


daha sonra bu mucizevi penisi onurlandırmak için bir türbe inşa edilmiş, türbeyi ziyaret edenlerin ise korunacağı belirtilmiştir. özellikle fahişeler, çalışırken karşılaştıkları cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için dua etmek üzere sık sık ziyaret etmiştir. tapınağın ayrıca evli çiftlere koruma sağladığı ve çocuk sahibi olma şanslarını artırdığı düşünülmüştür.

bugün türbeler dini bir sembolden çok turistik cazibe merkezi halindedir ancak koruma kavramı halen festivalin temelini oluşturmaktadır. festivalden toplanan paralar hiv araştırmaları için kullanılmaktadır.


festivalin bugünkü haliyle kutlanması 1969 yılında başlamıştır. o günden beri de oldukça popüler bir etkinlik olarak sürmektedir. festival sadece penis şeklindeki hediyelik eşyalar ve şekerlemelerden oluşmamaktadır. üç tane mikoşi [japonların, shinto inanışında bulunan kamilerin (tanrı) özel günlerde şenliklere katılmasını sağlamak için kullandıkları portatif mabet.] içeren bir geçit törenine de sahiplik yapmaktadır.

bu mikoşilerden biri, bir grup drag queen'in hediyesi, şeker pembesi bir penis, diğerleri ise daha geleneksel olarak ahşaptan ve demirden yapılan penislerdir. 


festival sırasında belediyenin insan haklarıyla ilgilenen yetkilileri broşürler dağıtarak festivalin lgbt için pozitif ayrımcı olmayan bir etkinlik olarak tanınmasını sağlıyorlar. yetkililer festivalin derin kökleri olduğunu lgbt bireyler ya da herhangi biri için pozitif ya da negatif ayrımcı olmayan bir erkinlik olduğunu ve farklı algılanmasını istemediklerini belirtiyorlar.


festivali dolaşanlar, büyük ihtimalle ilk başlarda afallayıp ve şaşırsalar da, bir süre sonra yaşlıların ve çocukların penis şeklinde gözlük takarken yine penis şeklinde lolipopları yediğini görüp gevşemeli ve festivalin keyfini çıkarmalıdır.

kaynakfotoğraf kaynağı