SİYASET 1 Şubat 2023
11,9b OKUNMA     158 PAYLAŞIM

Kadın Düşmanlığı ile Suçlanan JK Rowling'in Afgan Kadınlara Büyük Para Yardımı Yapması

Harry Potter serisinin ünlü yazarı JK Rowling, geçtiğimiz yıllardaki bir açıklaması nedeniyle transfobik, hatta kadın düşmanı bile ilan edilmişti. İşte bu suçlamaların yersiz olduğunu bir kez daha gösteren güncel bir haber.

Rowling'in yalnızca regl olanların kadın sayılabileceği yönündeki ısrarı bazı Twitter kullanıcıları tarafından “transfobik” diye nitelendirilmişti

Şimdi habere geçebiliriz

jk rowling... ingiltere ve abd'nin afganistan'dan çekilmesinden sonra (2021) taliban yönetimi altında mahsur kalan, haklarında idam kararı çıkartılan 100'den fazla kadın avukatın ve ailelerinin kurtarılması için yüzbinlerce poundluk para yardımı yaptığı ortaya çıkan yazar:

j.k. rowling kadın avukatları ve ailelerini afganistan'dan kurtarmak için gizlice para bağışı yaptı

bahsi geçen avukatlar ve ailelerinin havalimanlarına transfer edilmeden önce çeşitli evlerin bodrum katlarında ve mahzenlerinde saklanmak zorunda kaldıkları ve buralardan kaçırılarak uçaklarla ülkelerine gönderildikleri öğrenildi.

tabii haber ortaya çıkınca yapılan yardımın "gizli" kalmadığı düşünülebilir ancak anlaşılan olay yeni değil. üstünden zaman geçmiş olmasına rağmen geçtiğimiz hafta ingiltere parlamentosu'ndaki lordlar kamarasında (house of lords) konuşma yapan lord david alton konudan bahsedince olay ortaya çıkmış oldu.

rowling'le birlikte aynı şekilde para bağışı yapan (bir milyon pound) iş adamı ve filantrop lord michael hintze sayesinde toplam 508 kişi özgürlüklerine kavuşmuş durumda. yurtdışında olaydan rowling ve hintze'nin schindler'in listesi diye bahsediliyor.

rowling son birkaç aydan beri iran'da yaşanan başörtüsü eylemleri ve bu eylemlere katıldığı için öldürülen ya da haklarında idam hükmü verilen iranlı kadınlar ve erkekler hakkında da twitter hesabında devamlı olarak paylaşımlar yaparak dünya kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyor. 2022 aralık ayında da cinsel taciz ve tecavüz kurbanı olan kadınlar için iskoçya'daki edinburgh'ta beira's place adında bir yardım kuruluşunu hizmete sokmuştu:

j.k. rowling cinsel saldırı kurbanı kadınlar için destek merkezi açtı

2020 yılından bu yana devam eden transfobi kavgası kapsamında kadın haklarını savunduklarını söyleyerek rowling'e demediklerini bırakmayan "herkese özgürlükçü" kitlelerin kadına carlayıp durmak haricinde bu tür konular hakkında bir şeyler söylediklerini, yaptıklarını ve kadınların yanında olduklarını pek göremiyoruz. afganistan bağışı haberini de şimdiye kadar aynı konuyu köpürtüp durmaya bayılan ana akım medyada göremediniz, değil mi? cinsiyet kimliği konularında rowling cephesinde yeni bir gelişme yaşandığında çarşaf çarşaf her yerde reklam ederler, merak etmeyin.