TARİH 14 Mayıs 2020
35b OKUNMA     589 PAYLAŞIM

Kafdağını Bulmak İçin Ordu Kuran Orta Çağ Müslüman Devleti: Gucerat Sultanlığı

1407-1573 arasında faaliyet gösteren bu ilginç Müslüman devletini inceleyelim.

zümrüdüanka'yı bulmak ve kafdağı'nı kendi topraklarına katmak gibi amaçlarla ordu ve donanma kuran ilginç bir orta çağ krallığı: gucerât sultanlığı!

hindistan, belki de tarih boyunca farklı milletten, dinden, hanedandan kimselerin en çok devlet kurup devlet yıktığı toprak parçası olmuştur. işte gucerât sultanlığı da günümüzde hindistan'ın gucerât eyaletinde kurulmuş bir devlettir.

gucerât, esasında hindistan'da hüküm sürmüş bir türk devleti olan delhi sultanlığı'na bağlı iken timur'un 1398'de hindistan'a sefer düzenlemesi sonucu gucerât valisi zafer han, 1399'da bağımsızlığını ilan etmiş ve böylece gucerât sultanlığı kurulmuştur.

öyle enteresan bir sultanlıktır ki islâm, hristiyanlık, brahmanizm, budizm, hinduizm ve bölgede var ise daha nice inanç burada iç içe geçmiştir. temelde bir türk-islâm devleti'dir ama uygulamalarda müthiş bir karmaşa hâkimdir.


gazneli mahmut'un yıktırdığı söylenen efsanevî budist tapınağı sümenât da buradadır.
nesimî, ali şir nevaî gibi şairlerin bolca kullandığı bir mazmundur sümenât. yine osmanlı şairleri de budistler için sümeniyye tabirini kullanmışlardır.

derler ki gucerât'ın ölümsüzlük iksirini bulan bir hükümdârı varmış bir vakitler. ancak bu iksiri için hükümdâr, sadece ruhunun sonsuzluğa erip bedeninin bu iksirden faydalanamayacağını bilmezmiş. bu sebeple insan bedeni öldüğünde bir köpek bedeninde yeniden dünyaya gelmiş ruhu. daha sonra ise çeşitli hayvanlar, ağaçlar ve insanların içerisinde ruhu sonsuza dek yaşamaya devam etmiş, ediyormuş.

kanunî dönemi meşhur osmanlı denizcisi seydi ali reis de basra körfezinde yakalandığı fil tufanı yüzünden sürüklene sürüklene buraya gelir. " e, yuh artık! " demeyin. tarihi bir gerçekliktir. mir'atü'l memâlik'te de anlatılır. daha sonra yaklaşık dört yıl boyunca yürüyerek edirne ye gidecektir. ancak seydi ali reis buraya sürüklenince devrin gucerât hükümdârı sultan ahmet, " gel benim donanmama katıl " der seydi ali reis'e. kaptan bu teklifi reddedip kanunî sultan süleyman'ın fermanını gösterir sultana. sultan ahmet, seydi ali reis ve elli adamının gitmesine izin verir ama diğer bütün mürettebata el koyar.

"aman sultanım! duyduk ki müslümanlarla savaşıyormuşsunuz! iki müslüman ordunun karşı karşıya geldiği savaşlara bizi sokmayın" deseler de sultanı ikna edemez osmanlı denizcileri ve hepsi tutuklanıp kalacağına teklifi kabul etmek zorunda kalırlar.

ancak bu sultanlığın daha da güçlenmesi ve işgal tehditlerinden kurtulması gerekmektedir. böylece devreye orta çağ efsaneleri girer. davud şah, bir ferman yayımlar ve derhal bir donanma oluşturulup hint okyanusu'nun üzerine uçtuğuna inanılan ve osmanlı divan edebiyatı'nda da bu yönüyle bol bol zikredilen anka kuşu aranmaya başlanacaktır.
ayrıca sri lanka'da bulunduğuna inanılan kafdağı'na ulaşabilmek için de bir ordu kurulması emrini verir gucerât sultanı.


bugün sri lanka'ya tüm dünya tarafından "efsanelerin hâlâ nefes aldığı ülke" denilmesi sebepsiz yere değildir!

tarih boyunca birçok orta çağ seyyahı, simyacısı ve hükümdârlar bu topraklarda olduğuna inandıkları kafdağı ve âb-ı hayat gibi efsaneleri bulmak için buralara gelmişlerdir.

davud han'ın emri kısa zamanda yerine getilir ve böylece efsanevî yolculuklar başlar bu sultanlık adına. tâ ki vasco da gama'ya kadar. portekizli denizci, gucerât sultanlığı'nı yeni dünya ile ve sömürgeci avrupa acımasızlığı ile tanıştırır. bu tarihten sonra artık portekizlilerle amansız bir mücadeleye girişen gucerât sultanlığı'na osmanlı imparatorluğu iki kez yardımda bulunmuşsa da son başarılı gucerât sultanı bahadır şah'ın da portekizliler tarafından öldürülmesi sonucu sultanlık dağılma dönemine girmiştir ve 1572'de de son bulmuştur.

Osmanlı'da Cinlerden Sorumlu Mahalli Teşkilatı: Mayangalar Ocağı

Ebeveynler, Karantinadaki Çocukların Psikolojisi İçin Nasıl Davranmalı?