YEME İÇME 28 Ekim 2020
26,9b OKUNMA     584 PAYLAŞIM

Kahvenin Tadını Tarif Etmede Kullanılan Terimler ve Açıklamaları

Tıpkı şarapta olduğu gibi kahvenin tadını tarif ederken de belli terimler kullanılıyor.


asidite

ph veya bileşiminde bulunan asitler ile ilgisi yoktur. kahvedeki ekşi tadı tanımlamak için kullanılır. ama bu ekşi, suyu fazla konulmuş kahvede olduğu gibi rahatsız eden bir ekşi değil, meyvelerdeki gibi lezzetli bir ekşidir. yani sulu kahvenin veya aşırı kalın çekilmiş çekirdekten hazırlanan kahvenin rahatsız eden ekşi tadına asitliği yüksek diyemeyiz.

az kavrulmuş çekirdekten demlenen kahvenin asiditesi daha yüksektir. asitliğinin yüksek veya düşük oluşu çekirdeğin kalitesini göstermez, yani asidite zevk meselesidir.

aroma

kahveyi yudumlarken dilimizde hissettiğimiz tatların toplamı ile burnumuza gelen kokuların toplamının bileşkesidir. kısaca tat + koku diyebiliriz. aroma bileşenleri benzetildikleri şeylere göre adlandırılırlar: floral, meyvemsi, topraksı, baharatlı vs.

zengin aromalı (bkz: rich aroma) kahve dediğimizde çok sayıda farklı aromayı barındıran kahve anlaşılır.

denge 

aroma bileşenlerinin uyum içinde olması, bazı aromaların rahatsızlık verecek ölçüde belirgin olmaması demektir.

kahvede "genellikle" dengeli aroma arzu edilir. belirgin aromalara sahip farklı "tek orijin kahve"ler (bkz: single origin coffee) harmanlanarak dengeli aromaya sahip harman (bkz: blend) kahveler elde edilebilir.

kalitesiz öğütücü ile homojen büyüklükte olmayan öğütme işlemi sonucu aynı fincanda büyük partiküllerden kaynaklı ekşi tat ve küçük partiküllerden kaynaklı bitter tat bulunması dengesiz bir kahveye örnektir.


aftertaste veya finish (bitiş)

bu kavramın yaygın kullanılan türkçe karşılığı yok, genelde aftertaste denilip geçiliyor. kahveyi yuttuktan sonra ağızda kalan aromadır.

gövde 

kahvenin ağızda hissedilen kıvamıdır. göz ile görülen kıvam değil, ağız ile hissedilen kıvamdır. gövde kavramı tat ile ilgili bir şey ifade etmez. yani gövdeli bir kahvenin aroması zengin veya yoğun olmayabilir.

gövde kavramını anlayabilmek için aynı kahveyi sulu ve konsantre olarak iki şekilde hazırladıktan sonra burnunuzu tıkayıp yudumlayarak ağzınızdaki kıvamlarını karşılaştırabilirsiniz. ancak yüksek gövdeli kahve çekirdeği dediğimiz zaman ideal hazırlama şekliyle hazırlandığında yüksek gövdeli olduğu anlaşılmalıdır, daha konsantre hazırlandığı için değil.

gövdenin yüksek veya düşük oluşu da tercih meselesidir.