TEKNOLOJİ 28 Aralık 2018
65,4b OKUNMA     862 PAYLAŞIM

Kalorifer İçin Bakır Yerine Plastik Boru Kullanmak Saçmalık mı?

Kalorifer sistemlerinde ülkemizde genellikle plastik borular kullanılıyor. Plastik boru mu yoksa bakır boru mu, hangisi daha makul?
iStock

saçmalık olarak nitelendirilmeyecek bir harekettir, aksine çok mantıklıdır. olaya mühendislik açıdan bakarsak:

— bakır borunun ısıl genleşme katsayısı plastik boruya göre daha yüksek olduğundan duvara gömülmesi güçtür. ısınıp genleştiğinde boru duvar içinde patlar. 

— bakır boruların birbirine montajı için diş çekmek gerekmektedir bu da işçiliği artırır.

— suyu peteklere taşıyan boru tamamen ev içinde kalıyorsa borudan ortama olan ısı transferi ısınma verimi açısından fark yaratmaz, yalnızca ısınma hızını bir miktar artırır.


— bakır boru duvara gömüldüğü durumda ısıyı duvara aktarır ve duvarın sıcaklığını artırır. ısınan duvardan dış ortama olan ısı kaybı artar. evi ısıtırken biraz da sokağı ısıtmış olursunuz.

— kombiler suyun sıcaklığını 70-80 derece santigrata kadar çıkabilir. bu durumda bakır boru sıcaklığı suyun sıcaklığına çok yakın mertebeye gelecektir. boruya dokunduğunuz anda coss yakar. plastik boruda içinden 80 derece santigrat su geçse bile dışında max 45 derece santigratlık bi sıcaklık hissedilir bu da yanık oluşturmaz. petekte ise 80 derece santigrat suya karşılık 50-55 derece santigrat sıcaklık hissedilir.


— boru hattı bakır olduğu durumda kobiden çıkan sıcak su borudayken ısı kaybetmeye başlayacak ve ilk 3-4 petekten sonra soğumuş olacak. sonraki peteklere gelen su soğuk olduğundan evi homojen olarak ısıtmak güçleşecek.

şimdilik aklıma gelenler bunlar. tek artısı ortamı daha hızlı ısıtmak. ısıtma verimi değişmiyor ama. termodinamik önemli.

Bugünlerde Korkusu İyice Artan Doğalgaz Faturasını Düşürme Yolları