MÜZİK 11 Nisan 2022
6b OKUNMA     412 PAYLAŞIM

Kazananları, Kaybedenleri ve Akılda Kalanlarıyla 64. Grammy Ödül Töreninin Değerlendirmesi

Salgın nedeniyle iki kez ertelenen 64. Grammy Ödül Töreni geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız sahiplerini buldu. Biraz demlendiğine göre töreni değerlendirebiliriz artık.


64. grammy ödülleri, 2022’deki ödül törenlerinin assolisti olmak isterken gece bekçisi oldu

grammy ödülleri geleneksel olarak ocak/şubat aylarında düzenlenir ve altın küre ödülleri’nden sonra yılın ikinci büyük ödül töreni olarak karşımıza çıkardı. süreç brit, bafta ve oscar ile tamamlanırdı. geçen yıl pandemi nedeniyle tüm törenler ertelense dahi sıralama değişmemişti. bu sene, büyük ihtimalle son yıllarda yaşadıkları reyting kaybını kurtarmak için pandemiyi bahane edip törenin tarihini ertelediler ve kendilerini en son sıraya attılar. oscar’dan bile sonra düzenlendi tören. sonuç? yine düşük reytingler. oscar’dan sonra kimse kimin ne kazandığını merak etmediği için gecenin assolisti olmaya çalışan recording academy’ye bekçilik düştü.

törenin bu kadar ertelenmiş olmasının bir diğer sonucu, gecede ödüllendirilen şarkı ve albümlerin eskimiş olmasıydı. 2020 ağustos – 2021 eylül arası yayınlanan şarkı ve albümler dahil olduğunu düşünürsek 2022 ocak ayı bile bir parça geç oluyordu. nisana kalınca iyice bayatlamış şarkılara tören yapmış oldular.

bir diğer nokta recording academy’nin sistemsel hata vermesi ve panik içinde hareket etmesi

şu an akademi hangi yolu izleyeceğini bilmiyor. süregelmiş yöntemler mi, z kuşağının anlayışı mı? yani popüler olanı görmezden mi gelsinler, yoksa z kuşağının benimsediği “politik doğruculuk” yolundan mı gitsinler henüz bilmiyorlar. kafaları çok karışık. reytingleri yükseltmek uğruna normalde asla aday etmeyecekleri isimlere adaylık veriyorlar. ancak diğer taraftan bunları ödüllendirmekten çekiniyorlar. zira bu sefer “prestij kaybı” ihtimali var. bu durum da taraf olmayan bertaraf olur misali grammy’nin değerini her geçen gün düşürüyor.

törene genel olarak baktığımızda gençler izlesin diye son dönemlerin popüler isimleri, lobicilik faaliyetlerinde başarılı olan demirbaş şarkıcılar ve eskileri de ihmal etmeyelim anlayışıyla çağrılmış eski şarkıcıları görmek mümkün. “everything little little, into the middle” anlayışı çerçevesinde bir tören olmuş.

yılın albümü dalında, bu yıl yapılan değişiklik sonucu 10 adayın yarıştığı kategoride sürpriz bir kazanan var


bu kadar popüler ismin olduğu bir dalda jon batiste bahisçilerin ilk aklına gelen isim değildi. dalın en az bilinen albümü olarak ya muhtemelen oyların bölünmesinden yararlandı ya da komitenin gelecek yılki planlarından. sonuç itibariyle 2019’dan bu yana “beyaz popçu kadın” kazanma zincirini kırdı. hem r&b bir albüm kazanmış oldu hem de 2008’den bu yana ilk kez siyahi bir müzisyen bu dalı kazandı. gerçi bunda önümüzdeki yıl adele’in yarışacak olmasının da bir etkisi olabilir. üst üste beş kez beyaz popçu kadın şarkıcıyı ödüllendirmemek için batiste ile zinciri kırmak istemiş olabilirler ancak gerçekten pop albümlerin çokluğu oyları bölmüş de olabilir. her halükarda mevcut durum hem siyahi şarkıcıların ödüllendirilmiş olmasını sağladı hem de recording academy’ye nefes aldırdı.

yılın kaydı ve yılın şarkısı dallarında grammy’nin son zamanlardaki en büyük favorilerinden bruno mars karşımıza çıkıyor. 2012’de bruno mars’ın hak ettiği ödülleri alamamasından dem yanardık. sanırım dualarımız ki kabul oldu ki mars 2014’ten bu yana tek grammy kaybetmedi. şu an adele ile birlikte böyle bir statüye sahip tek isim olabilir.

yılın en iyi yeni şarkıcı ödülü ise geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yılın en popüler ismine gitti. hiç sürprizin olmadığı tek daldı muhtemelen. böylece olivia rodrigo ilk grammy yılında dört büyük daldan birini kazanmayı başardı.

Olivia Rodrigo

rodrigo’nun başarısının bir diğer sonucu pop dallarındaki solo performans ve pop albümü dalları kazanması oldu ki ilk senesinde üç ödülle ayrılmak hiç de küçümsenecek bir başarı değil.

diğer taraftan lady gaga ve tony bennett neredeyse garanti olan bir dala aday oldu ve ödülü de aldı. böylece gaga, ikinci kez kazandığı en iyi geleneksel pop albümü ödülüyle toplam 13 grammy’ye ulaştı.

bu yıl pop dallarının en şaşırtıcı dalı en iyi pop düet kategorisiydi. onca popüler ismin arasında en zayıf halka olan doja cat ve sza ödülü kazanmayı başardı.

country dallarında neredeyse sıfır sürpriz ile tüm ödüller son zamanların en popüler country şarkıcısı chris stapleton’a gitti. silk sonic ve foo fighters gibi stapleton da bu yılki törende aday olduğu dalların tamamını kazandı.

Chris Stapleton, country'nin son yıllardaki en popüler isimlerinden.

rock dallarında foo fighters aday olduğu her dalı alırken rap dallarında tyler the creator, kanye ve kendrick lamar öne çıktı. lamar, son albümünü beş yıl önce yayınlamış olmasına rağmen gölgesi ödül almaya yetti. buna karşılık, son yıllarda grammy karşıtı tutumuyla bilinen kanye west geçen yıl olduğu gibi bu yıl da grammy kazandı.

bir diğer ödül kazanan grammy karşıtı ise en iyi melodik rap performansını kazanan the weeknd. recording academy ne kadar eleştirilirse o kadar çok ödül veriyor. grammy kazanmakta sorun yaşayan şarkıcılar bunu bir gözden geçirebilir ahah.

gecenin en büyük kazananı yılın albümü dahil beş ödül alan jon batiste oldu

üçer ödülle olivia rodrigo, silk sonic, chris stapleton ve foo fighters onu takip eden isimler.

Jon Batiste

olivia rodrigo, doja cat, sza, lil baby, jon batiste ve jazmine sullivan dahil pek çok isim ilk kez grammy kazandılar.

carrie underwood, 2015’ten bu yana ilk grammy ödülünü kazandı: en iyi gospel albümü, my savior.


jack antonoff; taylor swift, lana del rey, lorde ve st. vincent’in şarkılarına yaptığı prodüksiyon için en iyi prodüktör ödülünü kazanırken bu isimlerin hiçbiri ödül alamadı.

Jack Antonoff

buna karşılık sekiz adaylığı olan justin bieber ve yedi adaylığı olan billie eilish sıfır çekti ki eilish son iki yılda yedi grammy kazanmıştı.

ariana grande, thank u next’ten sonra positions albümüyle de eli boş döndü.

reytingler için çağrılan bts de sıfır çekti. bugün bu ödül töreninin hâlâ 8 milyon izlenmesinin en büyük nedeni bu grubun fan kesimi. buna rağmen bu yıl da boş gönderdiler.

şüphesiz törenin en çok öne çıkan yanı ukrayna başkanı zelenski’nin savaş karşıtı konuşmasıydı.

sonuç itibarıyla

çok önemsenmeyen ve akıllarda kalmayan bir ödül oldu. şahsi kanaatimce gecenin en büyük kazancı siyahi bir şarkıcının ödüllendirilmesiydi. önümüzdeki yıl ingiliz şarkıcıların ağırlığını koymasını beklediğimizi düşünürsek bu yılki tören çok kişinin hafızasında kalacak muhtemelen.