MÜZİK 2 Aralık 2022
14,4b OKUNMA     106 PAYLAŞIM

Kendi Hediye Ettiği Silahla Üvey Babası Tarafından Vurulup Ölen Soul Müzisyeni: Marvin Gaye

Marvin Gaye kimdir? 1939-1984 yılları arasında, maalesef sadece 45 yıl yaşayan efsane soul müzisyeninin hayatını özetleyelim.

Kimdir?

asıl adı marvin pentz gay jr. olan 2 nisan 1939 doğumlu, iki grammy ödüllü, amerikalı sanatçıdır. 1960'ların en popüler soul sanatçılarından olmuştur. 1 nisan 1984'te babası tarafından vurularak öldürülmüştür. the stylistict'e ait "you are everything" şarkısının en güzel coverlarından birini, diana ross ile yaptığı düetinde vermiştir.

You're My Everything

gaye'in 60'larda, motown'ın prensi iken çıkardığı ilk albümleri nefistir

 normalde bu dönemin müziklerini pek beğenmem, bana hitap etmez, ama marvin gaye’in hem kendisinin, hem de r&b’nin köklerini keşfetmek açısından hârika işler. tıpkı olması gerektiği gibi, yoğun blues etkili soul müzik, en iyisinden, en sağlıklısından.

60’ların yanı sıra, her ne kadar kendisini fenomen ve ikon hâline getiren albümleri what’s going on ve let’s get it on gibi ‘70’lerde üretilmiş konsept albümler olsa da bir de popüler müzik tarihinin en kafası karışık ve güzel dönemlerinden olan ‘80’lerin başlarında ürettiği, ömrünün son albümleri mutlaka dinlenmelidir. meşhur sexual healing‘li midnight love kendisinin yaşarken çıkarabildiği son albüm olmasının da verdiği gazla en çok satan albümü olmuş olsa da yine de hak ettiği değerin kat be kat altında olduğunu düşünüyorum, yoksa kalite bakımından thriller‘dan çok da geri kalır bir yanı yok sanki.


tuhaftır ki ismi geçen iki kült albüm dışında gaye’in 70’ler işlerini sönük buluyorum. tamam, i want you nispeten güzeldi, hafif western etkili trouble man film müzikleri albümü de beklenen kaliteyi vermişti ama gereksizler gereksizi cover albümü that’s the way love is ya da anna goudy‘den boşandıktan sonra çıkardığı ultra sıkıcı here, my dear için aynı şeyi söyleyemeyeceğim yazık ki.

bir de solo albümlerinin arasına serpiştirdiği, aralarında diana ross‘un da olduğu sürü sepet kadın şarkıcıyla kaydettiği düet albümler var ki, aman diyeyim, aşırı sakarinden ölmek istemiyorsanız uzak durunuz. diana’nın hatrına diana & marvin‘e yeşil ışık yakabilirim ya da bize ain’t no mountain high enough‘ı kazandırdığı için united‘a teşekkür edebilirim ama diğerleri benim için yok hükmünde vallâ.

uzun lafın kısası, çok yetenekli bir sanatçı imiş, toprağı bol olsun.

i want you şarkısını öyle yorumlar ki, dinledikten sonra sizi en sallamayan kız bile sanki size karşılık verebilirmiş gibi gelir

hem de öyle kul köle olmak şartıyla değil, istediğiniz koşullarda (the right way) ve onun da size aynı şekilde karşılık vermesiyle (but i want you to want me too) sonuçlanacakmış gibi hissedersiniz.

sonuçta hepimizi boş yere umutlandırıp sonra mahvedecek kadar insanın içine işleyen, acayip bir sesi ve yorumu olan rahmetli abimizdir kendisi.

marvin gaye trajik bir hayat yaşamıştır

çabuk gelen bir şöhret, hızlı gece yaşamı, uyuşturucu, kötü biten ilişkiler, dibe vuruş, brüksel'de inzivaya çekiliş, orada doldurulan ve değeri çok da iyi bilinmemesine rağmen orta avrupa'nın kasvetli havasına uygun hüzünlü şarkılarla dolu, bence en iyi albümü "in our lifetime" ile tekrar iyi bir çıkış.

45. yaşgününden bir gün önce çıkan bir tartışma sonucunda üvey babası tarafından vuruluş...