TEKNOLOJİ 19 Ağustos 2020
33b OKUNMA     621 PAYLAŞIM

Kendi İmkanlarıyla Gözlem Yapmak İsteyenler İçin Evde Teleskop Yapımı

Büyük bütçelere gerek duymadan evde kendi basit teleskobunuzu yapabilirsiniz.

ilk öncelikle teleskobun boyutuna karar verilmelidir çünkü baştan söyleyeceğim; zahmetli bir iş sizi bekliyor olacak. (benim tavsiyem: işe küçük boy bir teleskopla başlamanız.)

malzemeler

1. pvc boru ya da işlemesi kolay çeşitli metal plakalar

2. birincil ayna önemli not: ayna çapını 3.5¨, 4.5¨, 6¨, 8¨ gibi standart çaplardan seçerseniz odak noktasına uygun ikincil ayna bulma olasılığınız artar.


3. ikincil ayna


4. odaklayıcı ve mercek (10 mm, 25 mm, 32 mm vb. mercekler)


5. bulucu dürbün. bu parça gökyüzünde gözlem yaparken bir gök cisminin kolaylıkla bulunmasını sağlayan parçadır. genellikle hazır temin edilir.


çukur ayna yapımı

birincil ayna için aldığımız camı belirli alet edevatlar ile yontarak bir çukur aynaya dönüştüreceğiz. tabii bu işlemi yaparken gelişi güzel olarak yapmayacağız, her yapılan işlem belirli bir formül ve hesaplar silsilesinde olmalıdır yoksa yapacağımız teleskop yerine işlevsiz bir şey üretiriz. 

hesaplama 1: 


hesaplama 2:

yukarıdaki matematiksel şeyleri öğrendikten sonra ilk önceliğimiz aldığımız cam diski kaba aşındırma dediğimiz uygulamayı yapmalıyız. bunun için silisyum karbür, başka bir cam disk veya cam mozaik kaplı bir disk kullanılabiliriz. 

örnek 1:


örnek video:


bu aşındırma işlemleri yapılırken komparatör saati denen alet ile sürekli ölçümler yapmalıyız ki istenen sagitta derinliğine ulaşalım. bu ölçümler önemlidir yoksa cam diskimizi çöpe atmak zorunda kalabiliriz.

örnek 2:


ölçümler ve çalışmalar sonrası, sagita derinliğine ulaştıktan sonra ince aşınma basamağına geçmeliyiz. bunun için daha küçük partiküllere sahip olan alüminyum oksit kullanmalıyız ve bu sayede mat ve buzlu cam görümündeki cam diskimizi pürüzsüz bir yüzeye çevirebiliriz.
bunun için optik reçine denen; ısıttığımız bal mumu-reçine-katran karışımını, daha önce kaba aşındırma da kullandığımız aletin üstüne bir kalıp oluşturarak dökeriz ve soğumasını bekleriz. (soğuyan reçine lokum veya sakız kıvamında olmalıdır) daha sonra soğuyan reçine kalıbının üstüne cam diskimizin yonttuğumuz tarafı konularak aynanın şeklini alınması sağlarız.

video 1:


video 2:


video 3:


daha sonra cam diski kaydırılarak çıkartırız. reçine şeklinde döktüğümüz alete kanallar açılır ki cilalama işlemi daha iyi olsun.

video 4:


cilalama işlemi de yapıldıktan sonra optik test yapılır. bunun için ronchi test cihaız ile yaptığımız çukur cam diskimiz teste tabi tutulur. olumlu sonuçlar aldıktan sonra cam disk sırlanır ve ayna haline dönüştürülür.


birincil aynayı tamamladıktan sonra gerekli hesaplamalar yapılır ve monte işlemlerine geçilir. malzemelerimiz gerekli mesafelere yerleştirildikten sonra teleskobumuz hazır hale gelir.

örnek görüntü:

detaylı bilgi için.
şimdiden iyi seyirler.