SPOR 14 Eylül 2020
56,2b OKUNMA     672 PAYLAŞIM

Kick Box'a Başlamak İsteyen Amatörlerin Bilmesi Gereken Bazı Faydalı Bilgiler

Kick box nasıl bir spor? Yeni başlayanlar için tavsiyeler? Nelere dikkat etmek gerekir? İnsanı çok yorar mı?
iStock

ilk aylarda neler olacak?

ilk 1-2 ay:

- antreman öncesi 15-20 dk ısınma haraketleri yapılır. bu ısınma hareketleri düz koşu, koşarken birden yat sınava, kalk geri geri koş, yat 50 mekik çek, kalk yan koş vs. şeklinde grup halinde yapılan, hocanın deyimiyle kültür fizik hareketleridir. geride kalanların poposu hoca tarafından tatlı sert tekmelere maruz kalır.

- ısınma bittikten sonra muhtemelen ilk bir-iki ay kolunuzu bacağınızı kaldıracak haliniz kalmaz, dolayısıyla teknik vuruş antremanları verimsiz geçer.

- benim gibi iki yıldır body building yapan birinin bile ertesi gün kolunu bacağını kaldıracak hali kalmaz.

- vücudunuzun birçok bölgesi çürür.

- insanlar kilosuna göre eşleştirilerek hocanın gösterdiği tekme yumruk hareketleri sırayla karşılıklı uygulanır. yeni olduğunuz için karşıdakinin vuruşları can yakar, sakin ola sizden daha eski bir sporcuya sinirlenip daha sert vurmaya kalkmayın lakin o da sert vurmaya başlar boşu boşuna kendinizi s*kersiniz. (tecrübeyle sabittir.)

- ilk öğretilen vuruş tekniği "sağ-sol yumruk, tekme" dir.

- 1-2 ay kick box'a gittim diye götünüz kalkmasın, yolda insanlara artistlik yapmayın, en azından kiloca fazla olanlara, fena sopa yersiniz (denendi, doğrulandı!)

3.-4. aylar:

- ringe çıkarsınız, ufak çaplı hazırlık maçları yaptırılır size. ilk fark edeceğiniz şey rakibi tutturamamaktır. her boşa giden yumruktan sonra ya yumruk yersiniz yada yorulursunuz. böylece sizi neden at gibi koşturduklarına anlam vermeye başlarsınız.

- her şeyin hız - zamanlamaya bağlı olduğunu yediğiniz yumruklar ufaktan öğretmeye başlar size.

- kondisyonunuzun artmasıyla hali sahada harikalar yaratmaya başlarsınız.

- gardınıza gelen yumrukların- tekmelerin bile nasıl can yaktığını anlayıp hayal kırıklığına uğrarsınız.

- kahverengi kuşak için hocaya 25 tl verirsiniz, gider size alır. siyah kuşak için sizi bir spor salonunda toplayıp sıraya dizerler. yetkililer rastgele birini seçip sorular sorarlar. ("boks federasyonu başkanı kim?" gibi) size soru da sorulmayabilir şanslıysanız. siyah kuşak bu şekilde alınır.

başarılar dilerim çekirgeler...

4 ay yaptım kick box'u, işten çıkış saatim düzenli olmadığı için devam edemedim

öncelikle şunu belirtmek gerekir ki çok sert ve ağır bir spor. kung fu ya da karatedeki gibi felsefi bir tabanı yok. karatede mesela rakibe vurmazsınız. tam vuracakken durdurursunuz hamlenizi. bunu beceremezseniz diskalifiye olursunuz. kick box'ta tam tersine. allah ne verdiyse yapıştırıyorsunuz. tek amaç karşındakini yere sermek.

4-5 yıldır sporla iç içeyim. yüzme olsun, fitnes olsun içinde olduğum olaylar bunlar. gel gör ki kick box çok çok farklı bir şey. kondisyonunuzu çok artırıyor. bir round sonunda kendinizi diliniz bir karış dışarda, dizlerinizin üzerinde dururken buluyorsunuz. televizyonda izleyince adama çok basit geliyor ama hiç öyle değil. vücuda getirdiği en önemli getiri kondisyonu muazzam derecede artırması ve özellikle bacaklarınızı çok daha esnek hale getirmesi diyebilirim. antremanlarla birlikte tekmeler ve yumruklar serileşiyor. karına darbe aldığınızda bunu absorbe etmek için deli gibi mekik çektirirler, iyidir. serileştikce fazlalıklarınızdan kurtulur, zayıf ama hem kuvvetli hem seri biri olur çıkarsınız. zayıflamak için bile gelenler vardı.

herhangi bir kavgada langır lungur birbirine giren adamlardan sıyrılıyorsunuz. nereye yumruğu ya da tekmeyi indireceğinizi iyi biliyorsunuz. gardınız sürekli olması gereken yerde. soğukkanlılığınızı koruyarak kendi kendinizi kontrol etmeyi öğreniyorsunuz. özgüveni çok artırıyor. ama bu da çok iyi değil aslında biliyor musunuz... kendini ispat etmek için lüzumsuz yere agresifleşebiliyor insan. biraz korku iyidir azizim. kimin altından ne çıkar belli mi olur?adam çeker silahı mermi manyağı yapar, kırmızı kuşağın olsa ne yazar?

benim için kick box'un en güzel hatıraları antremanlarlardan sonra yapılan maçlar oldu. gittiğim yer vücut geliştirmecilerin de olduğu büyük bir salondu. akşam 22.00 gibi biterdi antreman ve sıra gerçek dövüşe gelirdi. yani bildiklerinizi pratiğe dökmeye. müzik kapatılır, eldivenler takılır, artan adrenalinle birlikte rakibi süzme işleri başlardı. salonda o saatte çalışan 30 kişi varsa abartısız 25'i hareketlerini yapmayı keser dövüşe odaklanırdı. ister istemez adamı geren ve heyecanlandıran bir psikolojiye bürünürsünüz. hocaların gaza getirici lafları ile birlikte başlayan dövüş, rakiplerden birinin haşat olmasına kadar devam ederdi. dövüş esnasında aldığınız darbelerin acısından ve kendinizden bi haber olduğunuz için maçı genelde hocalar bitirirdi. bir seferinde gözüm mor ayak bileğim şişmiş vaziyette gitmiştim eve. ertesi gün işe o vaziyette gidince hoş karşılanmıyorsunuz haliyle. hayat fight club'taki gibi tezahür etmiyor amına koyayım ama olsun. evde boş boş oturmak yerine kafayı gözü kırıp kendinize bir şeyler katmak daha güzel.

belirli bir yaştan sonra yapacak olanlara çok tavsiye etmem. bedeni eğitmek çok zahmetli oluyor. esneme ve gerdirme çok önemli olduğu için spor geçmişi olmayan birisi iseniz yılma ihtimaliniz yüksek. ızdırap gelir kick box. ha ama yok ben hem kendimi savunmayı öğreneyim hem de kondisyonum zirvede olsun diyorsanız buyrun, güzeldir. yalnız ciddi sakatlık riskinin var olduğunu asla unutmayın. yumruğu yanlış noktaya atıp kendi el parmaklarınızı kırabilir, çarpışan tekmelerden dolayı kaval kemiğiniz incinebilir, burna gelen darbeyle tipiniz yamulabilir-dişiniz kırılabilir. sıraladıklarım kick box'un içinde var olan sıradan hadiselerdir. pişman olmayın sonra.

kick box'un hayat standartlarınızı nasıl yükselttiğine dair birkaç örnek vermek gerekirse

# 5 katlı bir apartmanın merdivenlerini üçer beşer tırmanır, kapıya geldiğinizde dinlenmeye ihtiyacı olan yarı ölü biri gibi tıkanmazsınız.

# toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız, ayakta yolculuk ederken içinde bulunduğunuz vasıta ne kadar sallanırsa sallansın, yapılan antrenmanlardan dolayı ellerinizle bir yere tutunmadan seyahat edebilirsiniz.

# yediklerinize içtiklerinize ekstra dikkat eder, zararlı besinlerden uzak durmaya gayret gösterirsiniz. bizzat, hafta sonları 35'lik viski ve ayda bir kez fast food ile kendimi ödüllendirip, garip bir şekilde mutlu oluyordum.

# herhangi bir kavga anında avantajlarını anlatmaya gerek yok. fakat "tehlikeli özgüven" kısmı burada devreye giriyor. çünkü, karşınızda size ringde olduğu gibi yumruk ve tekme atan insanlar değil, bıçak çekip silah doğrultan insanlar bulabilme ihtimali hiç de azımsanamayacak düzeyde.

# sigara kullanıcıları için, içilen sigara miktarını azaltmanıza yardımcı olur. şöyle ki; antrenmanda tıkanmamak için 1-2 saat öncesinden sigara içmeyi bırakır, antrenmandan sonra ciğerlerinizin açılması ve yorgunluk vaziyetinden dolayı 1-2 saat daha canınız sigara istemez(tabi bu kişiden kişiye göre farklılık gösteren opsiyonel bir durumdur).

# en önemlisi, yatak odası performansınızı ibretlik bir şekilde arttırır. 4-5 ay düzenli kickbox antrenmanı yaparsanız, adeta bir "yatakkıran"a evrilme durumuyla karşı karşıya kalabilir, vaziyetin keyfini sürebilirsiniz :)