OYUN 9 Ekim 2024
3,1b OKUNMA     56 PAYLAŞIM

Kışı İliklerinize Kadar Hissettiren Serinin Yeni Oyunu, Frostpunk 2 Nasıl Olmuş?

20 Eylül'de piyasaya çıkan 11 Bit Studios mamülü devam oyununun artı ve eksilerini derledik.

artı eksilerini madde madde yazalım

ilk oyuna göre havasındaki distopiklik azalmış. daha böyle sıcakmış gibi hissettiriyor. ilk oyun çok daha distopikti. bu bi eleştiri değil tabii. bence bu hali de güzel.

ilk oyunla çok da bir alakası kalmamış. yepyeni bir oyun mekaniklerin büyük kısmı değişmiş. ki ben bunu sevdim. yapan ekip farklı bir yol denemiş.

çok fazla mekanik var gibi geldi bu bi sorun değil ama bu mekaniklerin nasıl işlediğini falan iyi anlatmıyor. bu tarz bir oyunda anlatımın daha sağlam olmasını beklerim şahsen. karışık olmasını sevdim ama neyin neye yaradığını anlamaya kasmayı sevmiyorum.

ilk oyun bence daha zordu. bu da zor ama en azından hikaye modunda görevleri yapınca bi tık rahat ediyorsun.

arayüzünü sevmedim. ne bileyim bi manor lords, bi simcity'yi örnek alsaydınız keşke bu konuda.

gelelim en büyük problemine. bu oyunda kocaman bir optimizasyon sorunu var. yanlış anlaşılmasın rtx 4080 ile oynuyorum. hani yine 4k'da full ayar oynuyorsun da. ekran kartını call of duty'den daha çok yoruyor. iyi bi fps oyunu oynarken 1500 1600 rpm dönen fan bu oyunda 2000rpm'e zorluyor kardeşim. buna bi ayar çekin, nedir bunun problemi???

velhasın bence fena olmamış bi oyun. keyifli ama ilerledikçe adamı yoruyor. boş zaman olsa sara sara oynarsın.

devam oyunu nasıl olmalı, bence böyle olmalı

ilk oyunu sevenler zaten saatlerce farklı haritalarda oynadılar, ben de aynı şekilde oynadım.

ikinci oyunun bunun üzerine koyması gerekiyordu. üzerine koymak için de oyunun ölçeğini oldukça büyütmüşler.

en büyük değişiklik ise oyunda artık koloniler var. koloniler temel ihtiyaçlar için çok önemli çünkü ana şehirdeki kaynaklar bitiyor ve nüfus da artıkça artık ana şehre sığmıyorsunuz.

ve kolonilere yerleşmeye başlıyorsunuz.

bu noktada ilk oyundaki bazı mekanikleri çıkarmışlar. bunlardan en tartışmalısı yol yapma. bence mantıklı çünkü her koloniye yol yap şehir kur, bir yerden sonra bayabilir ve aşırı zaman alabilirdi.

bunun yerine şehri büyütmek istediğiniz tarafa doğru buzları kırıyorsunuz.

olumsuz tarafı ise istediğiniz estetikte şehir kuramıyorsunuz, bazı şeyler otomatik oluyor. bence sorun değil.

ayrıca topluluklar ve meclis var. bu kısmı da sevdim. geliştirilmeye açık istediğiniz yasaları geçirmek için farklı toplulukları sözler vermeniz ve bu sözleri tutmanız lazım. yoksa protestolara başlıyorlar. protestolar da sizi oldukça zorluyor. ama milleti kandırıp otoriter bir yönetici de olabilirsiniz.

işin siyaset kısmı fena olmamış.

ilk oyuna göre değişen bir diğer özellik ise bu sefer toplam işgücü var. yani iki farklı işgücü yok. yine oyunun ölçeği büyüdüğü için bana mantıklı geldi. ama bu konuda itirazı olan varsa da anlarım.

bunun dışında klasik frostpunk aslında.

benim en büyük şikayetim, şehirde yaşayan insanları sadece yaklaştırınca görebilmemiz. bu konuda biraz daha simcity ya da skylines gibi olmasını beklerdim. ilk oyun bu konuda daha iyidi.

peki kaç saat oynadım?

valla 20 saat oynayıp bıraktım çünkü koloni şu bu derken gerçekten biraz yoruldum. şu aralar iş yoğunluğum fazla dert babası olmak istemedim bir de oyun oynarken :) sonra geri dönerim ama oyunun tekrar oynanabilirliği yüksek ilk oyuna nazaran. farklı şekillerde hareket edebilirsiniz teknolojik gelişim ve siyasi olarak.

oyunu önyargılarımdan olabildiğince uzaklaşarak oynamaya başladım

diyebileceğim şu ki oyun çok karışık; kesinlikle şehre hakim olamıyorsunuz. daha şehre hakim olamadan, başka kolonileri yönetmeye başlıyorsunuz. nerede ne binam vardı, hangisi ne işe yarıyordu bir süre sonra beynim yandı. sanırım 4. bölüme geldim, kışyuvasını kolonileştirme kısmındayım. daha bugün devam edemeyeceğim, her şeyi kontrol etmeye çalışırken başım döndü. oyunu bu kadar karışık ve zor yapmaya gerek yoktu.

ekleme editi: şimdi aklıma geldi. mesela evlerin olduğu yerlere ek binalar yapabiliyorsunuz. gözetleme kulesi veya hastane gibi. o yaptığımız bina sadece o bölge için mi yoksa tüm şehrin ihtiyacı için mi anlamıyorsunuz. aslında oyunda hiçbir şeyi tam olarak anlamıyorsunuz. sürekli kaynaklar negatif verse de bir şekilde hayat devam edebiliyor.

sefalet diye bir şey var, hava kirliliğinden dolayı sefalet oluşuyormuş. bu durumu belki 10. saatte anlayabildim.

meclis olayı hoşuma gitti ama meclis kararları ile teknolojik geliştirme kısmı çok bağlantılı. ve bu bağlantıyı oyun size anlatmıyor. teknoloji ağacı kısmı inanılmaz karışık, hangisi ne işe yarıyor kesinlikle anlaşılamıyor.

saçma olan bir durum da büyük haritaya keşfe göndermeniz gereken kişiler ile alakalı. kısıtlı miktarda insan gönderebiliyorsunuz ve artırmak isterseniz şehirdeki lojistik bölgeyi artırmanız lazım. ama kısıtlı miktarda yere lojistik bölge kuruluyor. ama büyük haritada sefer düzenlemeniz gereken çok fazla yer var.

bilmiyorum ya, güzel bir oyun olabilirmiş. çok fazla mekanik doldurmuşlar. artık kontrol edilemez noktaya geliyor. çok fazla devam edeceğimi düşünmüyorum oyuna. bir bölümü bitirmem 3-4 saatimi aldı, gerçekten bu kadar vaktim yok.