EKONOMİ 20 Kasım 2020
421b OKUNMA     1847 PAYLAŞIM

Kombiyi Gündüz Kapatıp Gece Açmak mı, Hep Açık Tutmak mı Daha Ekonomik?

Pek çok kişi kombiyi gündüz kapatıp gece açıyor. Bazılarıysa kombiyi hiç kapatmamayı savunuyor. Peki hangisi daha ekonomik? İşte bu olayı test eden Ekşi Sözlük yazarlarının görüşleri.

eğer sıfırın altındaki sıcaklıklara sahip bir lokasyonda değilseniz sadece bu mevsimlerde değil, her zaman yapılması bir gereken eylem kombiyi gündüz kapatıp gece açmak.

kombinin sürekli açık tutulmasının daha ekonomik olacağı söylemi insanların cebinden üç kuruş daha fazla çıkabilmesi için uydurulan bir yalan.

en soğuk aylarda test ettim. kombiyi düşük ayarda 1 ay boyunca açık tutmakla, yalnızca 18-01 saatleri arasında (hafta sonu sürekli açık) doğalgaz faturasında kat be kat fark oluştuğunu gördüm. tabi bu fark kombiyi gündüz kapatıp gece açmak eyleminin lehineydi.

bu koca yalana inanmayın artık. ev boşken kombi çalıştırmak hem ülke ekonomisine hem ev ekonominize zarar. her enerjiyi gerektiği kadar kullanın, yalan dolan safsatalara inanmayın.

doğalgaz dağıtımı yapan bir firmada 2 sene çalışmış birisi olarak şunu söyleyeyim. kombi her zaman açık olmalıdır safsatası firmalar tarafından çıkartılmıştır. evde olmadığınız her an kombiniz sıcak su konumunda kalsın. komple kapatmanıza gerek yok. sıcak suya alın, dursun.

evin tekrar ısınması süresinde daha çok gaz yakılır falan tamamen safsata. g4 sayaçtan geçebilecek gaz miktarı belli evi zaten. oda termostatı kullanabilirsiniz, faturayı biraz düşürmeye yardımcı olur. onun dışında dış cepheye bakan tüm kaloriferlerinizin arkasına strafor tarzı ısı yansıtıcılar koymalısınız.

termometre ile oda sıcaklıklarını takip edip 22 dereceyi geçmemesini sağlayın. hem cebiniz, hem gezegen rahat etsin.

"kombiyi kısıkta çalıştırın" söylemi tümüyle şehir efsanesidir. tam 3 senedir açıp kapatma ve kısıkta çalıştırma işini dönüşümlü uygulayıp fatura takibi yapıyorum. yarı bilimsel bir çalışmaya dönüştürdüm işi. ayrıca 3 ayrı kombici ile uzun uzun konuştum bu konuyu.

açıp kapama işi iddia edildiği gibi kol gibi fatura getirmiyor. hatta apartmandaki komşularımın faturalarını da takip ettim, hiç yakmayanları ayrı tutuyorum (çok aşırı soğuk havalar hariç yakmayanlar var sahiden) ama sürekli yakanlara göre daha düşük faturalar ödedim hep. hadi az mı, çok mu yaktılar onu bilemediğimi varsayalım ama kendi karşılaştırmalı deneysel sürecim net şekilde fikir edinmemi sağladı.

aç kapa hiçbir şekilde daha yüksek fatura getirmiyor. ama benim bunu uygulama nedenim zaten faturayı düşürmek değil, kış ortamında gereksiz sıcaklıkta ev konforu sağlamayı reddetmek. kışın evin içinde kısa kollu dolaşmayı seven birisi değilim, her mevsim farkına varılarak yaşanmalı. elbette donalım demiyorum ama kışın dışarısı buz gibiyken evin içinde kısa kollu, şortlu gezmek de çok mantıksız ve saçma. dahası ve en önemlisi de sağlıklı. geçen kış hiç hasta olmadım.

gece en geç 23:00 gibi kombiyi kapatıp sabah 7'de açmak gayet mantıklıdır. sen yorganın altındayken neden boş ev sıcak dursun ki? ya tüm gün dışarıdasın gece eve döndün yine neden boş ev ısınsın ki?

birkaç sene önce üst komşum "kombiyi yakmıyorsun hiç, üşüyoruz yukarıda" demişti. evet, ev boşken kombiyi yakmam ve üst komşuyu ısıtmam lazımdı di mi?

petek suyu sıcaklığını düşük tutup sürekli yakmak yerine peteklerden çok yüksek sıcaklıkta su geçirip petekler tamamen bu suyla dolduğunda kombiyi kapatmak ve yarım saat sonra tekrar çalıştırmak çok daha etkili. devridaim motoru çok daha az çalışıyor ve elektrik sarfiyatı azalıyor. bu bahsettiğim işi oda termostatı ve peteklere konulan termostatik vanalar ile yapıyorlar. kombi sürekli yüksek sıcaklıklı su pompalıyor. peteklerin termostatik vanaları odanın altında kalan soğuk hava da ısınınca petekteki su akışını kesiyor. akışı kesilen petekten oda soğuyana kadar su geçmeyince diğer peteklere giden tazyik artıyor. son petek kapandığında devridaim motoru zarar görmesin diye evin bir peteğine termostatik vana konmuyor ve oda termostatı ile kombinin kendisinin kapanması sağlanıyor.

merkezi sistemlerde zaten oda termostatına gerek yok. sadece termostatik vana ile apartman kombisinden 30-40 dairenin petekleri devridaim yaptırılıyor.

burada bir faktör de şu: peteklere sıcak su girişi üstten, soğuk su çıkışı alttan bağlanırdı. üstten giren sıcak su yukarıda kalır ve alttan peteğin içindeki en soğuk su çıkardı. artık sıcak su girişi de alttan bağlanıyor. böyle olunca peteğe giren sıcak su yukarı yükseliyor ama alttan yine soğuk su çıkıyor. peki bunun faydası ne? faydası şu: kombinin ayarını kıstınız ve kombiden petektekinden daha soğuk su gelmeye başladı. eski yöntemde soğuk su yukarıdan girip içindeki suyu soğutuyordu. yeni yöntemde direkt olarak alttan girip alttan çıkıyor.

burada sizin ölçeceğiniz / gözeteceğiniz şey eşyaların soğuması / soğumaması olmalı. eşyalar soğumuyor sıcaklık muhafaza ediliyor ise kapatarak tasarruf edebilirsiniz. ama soğuyorsa o sıcaklığı yerine koyana kadar konforlu bir sıcaklık elde edemezsiniz. hava ısınır ama temas ettiğiniz eşyalar soğuk kalır vs..

sonbahar ve kış aylarında bir kaç kez deneme yaptım.

1 ay boyunca saat 16.00 gibi açıp sabah 06.00 gibi kapadım bu sürede kombiyi düşük,orta ve yüksek seviyelerde çalıştırdığım da oldu daha sonraki ay hiç kapamadan en düşük seviyede çalıştırdım .bu denemeleri aynı yıl içinde bir kaç kez yaptım ayrıca farklı yıllarda da denemeler yaptım.

sonuç; kombiyi aç kapa yaptığım zamanlar neredeyse yarı yarıya faturanın düştüğünü gördüm, kombi sürekli açık kalsın diyenlerin yanıldıklarını test ve deneylerle görmüş oldum.
sanırım sürekli yansın diyenler ya durumu tam olarak bilmiyorlar ya da farklı niyetleri var.