MİMARİ 21 Kasım 2018
90,4b OKUNMA     738 PAYLAŞIM

Konteynerdan Ev Yapmayı Düşünenlere İşe Yarar Tavsiyeler

Şöyle minimalist bir konteyner evim olsun, onda takılayım artık diyenlerdenseniz işinize yarayabilecek birtakım tavsiyelerimiz var.
iStock

- öncelikle uygun ve güzel araziyi buluyorsunuz.

- size uygun konteynerı seçiyorsunuz. muhtemelen nakliye konteynerı olur. boyutlarının belirli uluslararası standartlara göre yapılmıştır ve projenizi bu kasaya göre şekillendirebilirsiniz. cam, kapı ve pencere boyutlarını proje aşasında belirlemeniz gerekmektedir.

- belediye danışılarak gerekli izinlerin konuşulup belgelendirilmesi. (ama siz tanışanacak bir yapı kurduğunuz için pek sorun olmaz gibi.)

- yardımcı görsel ve projeye sadık kalmaya özen gösterin.

- demir konteynerı kesip biçmek zor olacağı için bu işin zorluklarını tasarım aşamasında belirleyin ve boşuna malzeme kesimi yapmayın.

- aldığınız konteyner muhtemelen sadece demir olacaktır. ilave yalıtım için dış ve iç kaplama yapabilirsiniz.

- dış görsel için dekorasyoncu gezip istediğiniz görünümü kazandırabilirsiniz.

- iç dekor için yine aynı şekilde büyük bir ar-ge çalışması gerektirir.

- enerji için güneş paneli veya jenaratör + akü kullanabilirsiniz.

- tuvalet için seyyar tuvalet.

- su için üst kata uygun hacimde bir su deposu.

ister prefabrik, ister yaşam koyterneri (konteyner ev), ister ahşap olsun

- en az 2 cephe penceresi boydan cam olacak bu şekilde olmazsa kümes gibi duruyor, büyük camlarla modern ve ışıl ışıl.

- konteynerler temele ihtiyaç duymuyor, genelde beton kazıkların üzerine oturtuluyor, kazık sayısı çok olmazsa yürürken zıplıyor.

- kazıklar üzerinde duran koyteynerin altı boş olursa ısınma problemi olur kenarları örme taş, tuğla vs. ile kapatılmalı.

- dış kaplamada en azından giriş kısmı ahşap olursa daha şık durur, diğer türlü şantiye konteyneri gibi görünüyor.

- tuvalet duş olayı için belirlenen duvara 1 kapı daha açıp ekleme seyyar kabin yapabilirsiniz ancak sağlıklı olmayacaktır. proje aşamasında onu da konteynerdan yaptırıp ana konteynera (ya da tipi ne ise) sabitletebilirsiniz. 

- çatı kısmı genelde düz oluyor, kesinlikle eğimli yaptırılmalı, mümkünse 2 akarlı ve oluk-gider olmayacaksa saçaklı olmalı.

- veranda - sundurma-iç dekorasyon olayına girmiyorum zevke ve bütçeye göre değişir.

bonus: kapı önünde en az 12m2 (2 halı büyüklüğünde) serme çim olsun.

- konteyner geçici konut olarak tanımlandığı için imar mevzuatında yeri farklı. imarı olmayan alanlarda bile %2.5'u geçmeyecek biçimde kullanılabiliyordu en son araştırdığımda. yani bir dönüm toprağınız varsa 25 m2 hakkınız var. buraya kadar kolay.

- iş su ve elektrik almaya gelince iş biraz zorlaşıyor. yola sınırınız yoksa elektrik işi zor. güneş panellerine yatırım yapmalısınız. şebekeden çekme izniniz varsa parselinizden ulusal ağa ulaşım için gerekli direk-tel vb sizden talep ediliyor.

- su için de dsi'ye başvurup artezyen açma ruhsatı edinmelisiniz.

- kanalizasyon bağlantınız olmadığı için foseptik çukuru veya tank arasında tercih yapmalısınız. ikisinin de avantaj ve dezavantajları var.

- çok önemli bir şey de şu: parselinizin çevre güvenliği tam olmalı. mevsimlik kullanacaksanız, mevsim dışında çoban-avcı-hırsız gözünüz gibi baktığınız konteyner evinizi ve toprağınızı yağmalar; içine eder mecazi ve gerçek anlamında. (örneğin yetiştirdiğiniz ağacı kesip ısınmak için verandanızda veya içerde yakabilirler. yapar bunu birileri en geç iki yıl içinde) bir dönüm arazinin çevre güvenliği (dikenli tel değil; beton duvar + sabit çit olacak) için de para saçmanız gerekiyor.

- yani kısaca; konteyner kolay ve ucuz; ancak orada yaşamayı sağlayacak takviye faaliyetler zahmetli ve pahalı. ama eminim ki her şey hallolduktan sonra vereceği keyif buna değecektir.

Metrekare Hesabı Bizdekinden Farklı Olan Amerikan Evlerinin Özellikleri