TARİH 13 Mayıs 2019
124b OKUNMA     950 PAYLAŞIM

Kore Savaşı Esnasında Türklerin İnanılmaz Yalnız Bırakıldığı Olay: Kunu-ri Muharebesi

Kunu-ri Muharebesi ya da Kunu-ri Savaşı, Kore Savaşı'nda Türk Tugayı'nın Çin Halk Kurtuluş Ordusu birliklerine karşı direndiği muharebe. 27 - 29 Kasım 1950 tarihleri arasında gerçekleşen ve Türk Ordusu'nun büyük kayıplar verdiği bu muharebeye gidiyoruz.

wawon savaşı olarak da geçen kunuri savaşı, kutup yıldızı kod adıyla da geçen tahsin yazıcı komutasındaki türk tugayı'nın, çin 114. tümeni'ni durdurmaya yönelik olarak vermiş olduğu üst düzey savaş eforunun adıdır. 

çin ilerleyişini yavaşlatmak ve wawon/kunuri bölgesinde geri çekilme rotası içinde kalan stratejik noktayı elde tutmak için öne sürülen cesaret timsali türk birliklerinin bölgede 2 günü aşkın süre ile dayanması, tarihinin en uzun geri çekilme süresini yaşayan amerikan 8. ordusu kuvvetlerinin geri çekilmesini sağlayarak geri çekilme yolunda çinliler tarafından kıstırılmasını engellemiştir.

kunuri savaşı, türk askerlerinin inanılmaz yalnız bırakıldığı, adeta gözden çıkarıldığı bir savaştır. türkler, amerikalıların ve ingilizlerin hatasından dolayı 3 gün boyunca yüzlerce kilometre yolda hiçbir zırhlı desteği olmadan, yürüyerek çekilmek durumunda kalmışlardır. 

yıllar sonra açıklanan ingiliz belgelerinde, 'türkler onları orada yalnız ve teçhizatsız bırakmamızdan dolayı bize çok sinirlenecekler diye düşünmüştük ama hiçbir tepki vermediler' şeklinde geçmiştir bu olay.


türkler ise bugün bile sözde müttefiklerinin kendilerini ortada bırakmış olmalarını tartışmazlar da nasıl kahramalık yaptık, çok kaybımız oldu ama tarih yazdık zihniyetindedirler.

zaten batı için türkler bu nedenle vardır; asker diye koy bi yere ölsün, sonra kendini kahraman sansın... biz kendi insanımıza ve hayatına değer vermedikçe kimse de bize vermeyecektir değer. ileri olmak ve geri kalmanın arasındaki ayrım burada sanırım.

bu savaş esnasındaki muhabere ve koordinasyon konusundaki eksiklik, abd birliklerindeki türkçe bilen tercümanlardan kaynaklanmaktadır. yapılan yanlış tercümeler, türklerin kaybının fazla olmasında bir etkendir.

öyle olmuştur ki, türk birlikleri yazışmalarda takviye isterken, bu yazışmalar "iyiyiz, rahatız" vb. gibi anlamlara çevrilmiş ve türk askerleri bu hatalı tercümelerin kurbanı olmuştur.

amerikan ordusu, o kadar türkçe bilen personeli türklerden bulmamış, bilakis abd'deki türkçe bilen ermenilerden faydalandığı için bu aksilikler yaşanmıştır. hatta bizzat savaşı yaşayan canlı tanıklar yani türk askerleri, koreli askerler bile bu hatanın tercümanların eksik türkçe bilmesinden kaynaklanmadığını bilakis ermenilerin kasıtlı olarak tercümeleri hatalı şekilde yaptıklarını iddia etmektedirler.

Türkiye'nin de NATO'ya Girebilmek İçin Katıldığı Kore Savaşı'na Dair Her Şey