SAĞLIK 25 Aralık 2019
41,9b OKUNMA     616 PAYLAŞIM

Kullanan Bir Annenin Gözünden: Yıkanabilir Bebek Bezi Nasıl Kullanılır?

Yıkanabilir bebek bezi nasıl temizlenir? Bu soru, bebek bekleyen tüm annelerin aklına en azından şöyle bir gelmiştir. İşte yıkanabilir bebek bezlerine dair, kullanan tecrübeli insanların detaylı yorumları.
iStock

Tecrübeli biri anlatıyor

1000 tl civarında bir masraf ile 20 adet tek beden (bedeni ayarlanabilir) yıkanabilir bebek bezi aldım. yenidoğan boyu da vardı ama çocuklar hızlı büyüyor diye sırf denemek için 3 adet de ondan aldım. iyi ki de öyle yapmışım, 2 haftadan fazla giyemedi. ayarlanabilir tek beden bezler için de 1 aylık olana kadar bekledim çünkü en küçültülmüş hali bile büyük oldu. 1 aylık olduğundan beri kullanıyoruz. ilk aylarda zaten 3-4 saatlik periyot ile emdikleri için her emme sonrası bez değiştirmek yeterli oluyor. bambu-pamuk pedler sızdırmadan bu süreyi gayet rahat geçiriyor. geceleri uykusu bölünmesin diye kullan-at bezlere bir süre devam ettim. uyku süresi uzayınca ona da gerek kalmadı. çift ped kullanarak da emiciliği artırmak mümkün.

sık değiştiği ve nefes alabilen pamuklu kumaştan olduğu için pişik yapmıyor. hazır bezlerde her bez değişiminde pişik kremi kullanmak zorunda kalırken bu bezlerde hiç kullanmaya gerek kalmadı.

henüz sıvı beslenme dönemi olduğundan cıvık kaka yapıyor. kakayı suyla akıttıktan sonra sıvı geçirmez kirli torbasına atıyorsun. çişli bezler doğrudan torbaya. gün sonunda 8-10 kadar iç ped ve sızdırmaz dış bez birikiyor. dış bez ıslanmadıysa sadece iç pedi de değiştirebiliyorsun ama bizimki hep kenardan köşeden illaki batmış oluyor. kirli torbası ile beraber makinede 40 derecede normal pamuklu programda (2-3 saat süren) yıkıyorsunuz. leke de tutmuyor bembeyaz çıkıyor bezler. güneşte kurutmak en sağlıklısı ama elzem de değil. kurutma makinesi sızdırmaz dış beze zarar verebilirmiş tavsiye edilmiyor. ben normalde kendi çamaşırlarıma da organik deterjan kullanıyorum fakat leke çıkarma konusunda zayıflar. o yüzden sadece bebek bezleri için omo ya da ariel gibi üreticilerin bebeklere özel, sert kimyasalları daha az içeren deterjanlarını tercih ettim. lekeden rahatsız olmazsanız gerek yok tabi ama lekeyle içim rahat etmedi.


bezleri çöpe atmakla kirli torbasına atmak arasında bir fark yok. belki günde 1-2 kere kakalı bezlerden kaka akıtmak ek iş getirebiliyor. kullan at bezlerde de kakalar sırta kadar çıkıyor. kıyafetinden kaka arındırmak neyse bezden arındırmak da o.

bir yazarımız güzel değinmiş, çevre duyarlılığı yapacağız derken bezleri yıkamak için su ve enerji israfından da kaçınılmalı. makineyi tam dolu, uygun deterjan miktarıyla çalıştırmayı ihmal etmemeli. bebeğin diğer kıyafetleri ile beraber yıkanabilir.

30 yıl evvel çamaşır makinesi ve deterjan teknolojisi hatta kumaş dokuma teknolojisi bu işi külfetli yapıyordu belki ama yeni nesil ürünler ile kullan at bez kullanmaya ihtiyaç kalmıyor.

çocuklarımıza önce sağlıklı popo yanında da daha temiz bir çevre bırakmanın vicdani rahatlığı paha biçilemez. yıkarken harcanan su ve enerji miktarı da kullan at bebek bezi üretimi için hammadde temini de dahil olmak üzere harcanan su ve enerji yanında devede kulak kadar olduğunu belirtmek gerek. sırf emici bölgedeki odun hamurunun üretimi için kullanılan endüstriyel ağaç, su ve enerji düşünüldüğünde yıkanabilir bezler çevre dostu bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

hepimizin çocuklarına sağlıklı popolar ve sürdürülebilir bir yaşam dilerim.


Özetlersek

%50 bebeğimin kullan atın içindeki kokuyu ıslaklığı emen ne olduğunu bilemediğim maddelere maruz kalmaması, %50 çevreye atık bırakmak istemediğim için kullandığım bezlerdir.

kullanmadan araştırınca annelerin 70 tane detay üzerine karmaşık konuşmasından kullanması ve yıkaması zor gibi görünmekte ama esasında, gayet düz mantık; altına eski muşambaların daha sağlıklı ve pahalı olanını bağlıyorsun, içine evdeki eski havludan orijinal satılan bezinden kumaştan ne bulursan koyuyorsun. 

hazır beze göre daha sık değiştiriyorsun, çöpe değil kirli sepetine atıyorsun ve yıkayıp asıyorsun. tabii ki kullan at kadar rahat değil, tabii ki sızdırabiliyor vs vs ama güzel olan, doğru olan, kaliteli olan çoğu şey emek ve fedakarlık ister zaten.

masraf konusunda gelince... alırken toplu verildiği için pahalı gibi gözükmekle birlikte uzun vadede fazlasıyla kârlı.