MÜZİK 17 Haziran 2021
107b OKUNMA     520 PAYLAŞIM

Kurt Cobain'in, Eşi Tarafından Öldürüldüğüne Dair Nefesinizi Tutarak Okuyacağınız Bulgular

5 Nisan 1994'te intihar eden Kurt Cobain'in kendini öldürmediği, bunu eşi Courtney Love'ın yaptığı iddiaları klasik rock gizemlerinden biri olarak kalmıştır hep. İşte bunun cinayet olduğuna dair öne sürülen kan dondurucu veriler.

düne kadar kurt cobain'in ölümünün cinayet değil intihar olduğunu düşünenlerdendim. ancak soaked in bleach belgeselini izledikten sonra düşüncelerim büyük oranda değişti.

2 gün önce kanat atkaya ve gülşah güray'ın youtube yayınları jack talks adlı programı izliyordum. programın konusu müzik efsaneleri ile ilgiliydi.

Gülşah Güray & Kanat Atkaya | Bölüm 19: Müzik ve Efsaneler


konu kurt'ün intiharına geldi. kanat intihar olduğunu düşünürken, gülşah kararsızdı. "yahu gülşah kaç yaşında kadınsın, halen komplo teorilerine inanıyorsun" dedim içimden. sonra gülşah önemle soaked in bleach belgeselini vurguladı. türkçe malum bir site bulup izlemeye başladım. bitime doğru şoklar içindeydim.

detaya girmeden ara bir özet geçeyim

kurt'ün intihar etmediğini düşünenler şu teze başvuruyor; "kurt intihar ederken, toksikoloji raporuna göre vücudunda ortalama bir eroin bağımlısını kullandığı dozun 10 katı bir doz tespit edilmiş. bu dozu alan kişi tüfeği kaldırıp, intihar edemez."

elimde charles r. cross'ın heavier than heaven kitabı var. kurt'ün ölümünden 7 yıl sonra 2001 yılında ilk baskısını yapmış bir biyografi kitabı. basından da hayli bir övgü alan bir kitaptır. yazarı da rolling stones dergisinin eski yazarlarından biridir. kitabın sağlam bir kaynakçası var. kurt'ün ailesi ve arkadaşlarının ağzından bizzat bilgi alma ve dönemin dergi haber kaynakları var.

kitap, kurt cobain'i itin götüne sokan bir kitaptır. kurt'ü adeta yerden yere vurur. yazar, "bu iddiaları uydurmuyorum, kaynaklarım söylüyor." diyor. (kitabın önsözünde yazar, veri katkısı yaptığı için courtney love'a teşekkür ediyor. courtney love aslında kurt konusunda çok ketumdur. hiç bilgi vermeyen birisidir. neyse.) ben bu kitabı referans alarak sözlükte nirvana ve kurt cobain hakkında 4-5 detaylı yazı yazdım. her iki yazı da kurt'ü eleştiren yazılardır.


intihar konusunda kitap ne diyor

yazar, kurt'ün anne ve babasıyla konuşmuş. kurt küçükken aşırı hiperaktifmiş. ailesi kurt'ü psikoloğa götürmüş. psikolog da kurt'e ritalin ilacını yazmış. (bu ilaç artık günümüzde çocuklara verilmiyormuş) doktorlara göre küçüklüğünde ritalin kullananlar uyuşturucuya başlarsa ritalin yüzünden bünye uyuşturucuya karşı bağışıklık kazanıyormuş. yazar buna kurt'ün ölümünden 1 ay önce roma'daki intihar girişimini de örnek veriyor. (bu roma olayına da değineceğiz aşağıda) sözde o olayda kurt ölmesi gerekirken ölmemiş. bünyesi uyuşturucuya karşı kuvvetli olduğundan sabaha kadar dayanmış. sonra courtney love kurt'ü hastaneye yetiştirmiş.

kafasına sıktığı gün de kurt'ün vücudunda yoğun doz bulunmuş (10 kat fazla). normal bir insan o dozu alırken tüfekle ateş edemez ama kurt edebilir. çünkü kurt'ün bünyesi uyuşturucuya karşı dayanıklı. örnek: roma intihar girişimi.

ben şimdiye dek bu kitapta yazılan teorilere inanıyordum. sonra karşıma soaked in bleach belgeseli çıktı. belgeseli önemli kılan ne? belgeselde courtney love'ın intihardan 3 gün önce tuttuğu dedektif tom grant var. kurt ile courtney'in avukatı rosemary carroll var. intihar günü olay yerinde olan seattle polisleri var.

kurt'ün ölümünden 3 gün önce courtney love, kurt'ü bulması için bir dedektif tutuyor. çünkü birkaç haftadır kimse kurt'ten haber alamıyor. 3 nisan 1994 günü courtney love, dedektif tom grant'i arıyor ama detay vermiyor telefonda. tom grant o yıllarda 47 yaşında, ne kurt'ü ne de courtney'i tanıyor. önce işe sıcak bakmıyor. sonra tom grant'in bir çalışanı courtney love adını duyunca tom grant'i işi alması konusunda ikna ediyor.

Tom Grant

tom grant ile courtney love arasında yüz yüze bir görüşme gerçekleştiriyor. courtney love grant'i keş bir halde karşılayınca grant durumdan şüphe duyuyor ve her görüşmeyi sedat peker gibi kayıt altına alıyor. ilk görüşmede courtney dedektife şunu söylüyor: "kurt birkaç hafta önce rehabilitasyondan kaçtı. kimseyle görüşmemiş ve intihara meyilli. onu bulun."

2. görüşmede şunlar gerçekleşiyor

courtney madde tesirindeyken şunu ağzından kaçırıyor. meşhur roma olayında kurt kendisini boşayacağını söylemiş. araya da şunları ekliyor; "kurt beni kendi grubum hole'un üyesi kristen pfaff ile aldatıyor. ona aldatma üzerinden dava ederim. çocuğun velayetini de davaya eklersem davaya kesin kazanırım."

ara not: kristen pfaff kurt'ün ölümünden 2 ay sonra evinde uyuşturucudan ölü bulunuyor. arkadaşlarının dediğine göre kristen'in ölümü de şüpheli.

o tarihlerde courtney iki yalan girişiminde bulunuyor. birinde basına şunu sızdırıyor. courtney love uyuşturucudan komaya girip şu an hastanede olduğunu söylemiş. böylelikle kurt endişelenip ortaya çıkacakmış.

diğer yalan girişimi şu: kurt'ün annesi wendy o'connur cobain'in adını kullanarak polise kurt için kayıp ihbarında bulunuş. (bu yalanların hepsi kayıtlarda bizzat kendi sesinden itiraflıdır.)

kurt'ün ölümünden 1 gün önce 4 nisan'da grant, courtney'den kurt'ü bulabileceği ipuçları istiyor. courtney'in ilk verdiği ipucu şu; "kurt lüks otellerde kalmayı sever. kendi adını kullanmaz, simon richie veya bill bailey gibi takma adlar kullanır. bunlara bakmalısın."

dedektif otelleri araştırırken bill bailey diye bir kayda ulaşıyor ama bu kayıt lüks değil ufak tefek bir otelde çıkıyor. courtney'e haber veriyor: "gidip o kişinin kurt olup olmadığını teyit edeceğim." courtney buna karşı çıkıyor. kurt'ün kendisini izlediğini öğrenmek istemiyor. dedektife sadece uzaktan oteli izlemesini istiyor. 20 dakika sonra courtney dedektifi arıyor. "oteli aradım, o kişi kurt değil."

dedektif tom grant'in şüpheleri daha da artıyor, courtney'e şunu teklif ediyor; "seattle'daki evi (kurt'ün öldüğü ev) izlemesi için adamlarımı yollayacağım. kurt eve uğrayabilir." courtney buna da karşı çıkıyor "evde cali adında bir çocuk bakıcısı var. kurt eve uğrarsa cali bana haber verir."

cali hakkında çok önemli bir not düşelim: cali, courtney'in eski sevgilisidir. nasıl olduysa o eve bakıcı olarak işe girmiş. kurt'ün cali ile courtney'nin eskiden sevgili olduğunu bildiğini sanmıyorum.

(tarih 5 nisan oluyor. kurt ölüyor ama cesedine 3 gün sonra, 8 nisan'da ulaşılıyor. bu 3 günlük süre zarfında halen kimse kurt'ten haber alamıyor. dedektif kurt'ü aramaya devam ediyor. bu 5 nisan tarihini yazının sonuna kadar aklınızda tutun. aşağıda 5-6-7-8 nisan tarihleri sık işlenecek. kafanız karşımasın. çünkü kurt'ün cesedi ölümünden 3 gün sonra bulunduğu için bu tarihler arasında önemli gelişmeler var.)

6 nisan'da dedektif grant tekrar courtney'e uğruyor. ilginç bir şekilde courtney'den bu sefer izin çıkıyor. "istediğin yeri arayabilirsin" diyor.

mart 1994 roma olayı

tom grant 6 nisan akşamı seattle'a varıp araştırmaya koyuluyor. daha önceki konuşmalarda courtney'den dylon carlson adında bir isim almıştı. dylon carlson kurt'ün yakın çevresinden biridir. 80'lerin sonunda kurt ile tanışmış, tam bir keştir ve torbacıdır. kurt'ü eroine alıştıran adamdır da diye bazı bilgiler vardır. earth adında pek bilinmeyen bir grubu da vardır. şurada kurt'ün ölümünden sonra carlson'ın verdiği bir röportaj var. tam bir keş:


tom grant carlson ile buluşuyor. ancak carlson courtney'in dediklerini teyit ettiren şeyler söylemiyor. defalarca kurt'ün intihara meyilli olmadığını söylüyor. çok önemli bir bilgi daha veriyor. kurt roma'daki olayda intihar girişiminde bulunmadı, o bir kazaydı. kurt alkol aldıktan sonra rohypnol uyku ilacını aldı ama rohypnol ile alkol kurt'ün rahatsızlanmasına neden oldu. rohypnol amerika'da yasak bir ilaç değil. reçete ile uyku sorunu olanlara veriliyor.
(dylon carlson olayların ilk demlerinde courtney love'ı zor durumda bırakacak açıklamalar yapıyordu. sonra kurt'ün intihar haberi gelince, courtney'in himayesine girdi.)

aslında o roma olayında dönemin haberleri de intihar girişiminden bahsetmiyor. rohypnol ve alkol sonrası kurt'ün fenalaştığını söylüyorlardı. kurt'ün intihara meyilli olduğunu sadece eşi courtney love söylüyordu.

kurt'ün ölümünden sonra courtney o roma olayı için basına şu açıklamayı yapıyor; "kurt o gece 60 adet hap yutup intihara girişti." belgeseli yapanlar kurt'ü tedavi eden italyan doktoru bulur. doktor 60 hap olayının gerçek olmadığını söyler.

kurt'ün cesedinin bulunmasından bir gün önce (7 nisan) dedektif grant ve dylon carlson, kurt'ü bulabilecekleri yerleri aramaya başladılar. grant, kurt'ün lüks otellerde kalmayı sevdiğini ve bu yüzden seattle'daki lüks otelleri sorgulamayı istediğini söyledi. carlson, grant'ın bu isteğine kahkaha atıp "kurt lüks otellerden nefret eder, hep ucuz motellerde takılır." dedi.

7 nisan akşamında grant ve carlson kurt'ü otellerde aramaya devam ederken carlson courtney'i arayacağım dedi. çünkü courtney carlson'dan kendisine sık sık rapor vermesini istemiş. carlson bir otel kulübesinde courtney'i aradı. sonra grant'ın yanına tekrar gelip şunu söyledi. "courtney diyor ki, seattle'daki eve gidin. yatak odasında gizli bir bölme var. orada bir tüfek olabilir. o tüfeği bulun. kurt eve gelip o tüfeği bulunca kendisine zarar verebilir."

tüfek olayı

grant, carlson'a tüfek olayını soruyor.

grant: kurt'ün eşi courtney, kurt'ün intihara meyilli olduğunu biliyorsa neden şimdiye kadar evde bir tüfeğe izin verdi?

carlson: aslında kurt'ün kendi adına kayıtlı bir tüfeği vardı. courtney'in ihbarı üzerine polis o tüfeği alıp götürdü. daha sonra kurt'ün evinde hırsızlık olayı olunca kurt güvenlik endişesiyle bir tüfek daha almak istedi. beraber gidip bir tüfek aldık. onun adına kayıtlarda bir tüfek olduğu için o alamadı. tüfeği benim adıma aldık. inan kurt intihara meyilli değildi. olsaydı tüfek almasına izin vermezdim.

7 nisan akşamı courtney'in isteği üzerine tom grant ve dylon carlson seattle'daki eve giderler. eve girdiklerinde üst kata çıkan basamaklarda evin bebek bakıcısı cali'den bir not bulurlar. içeriğinde şu yazılı "kurt, courtney senin için çok endişeli. courtney'e ulaş." grant bu not hakkında şunu carlson'a soruyor "sen dün buradaydın (6 nisan) bu notu gördün mü?" carlson hayır diyor.

grant ve carlson 7 nisan gecesi evi arıyorlar. evde ne kurt'ü ne de tüfeği buluyorlar. oysa ki evin greenhouse (öteberi odası) adlı kısmında kurt'ün cesedi 2 gündür orada bekliyor. sonra 8 nisan sabahı kurt'ün bulunabileceği başka iki adrese doğru yola koyuldular. yolda benzin almak için bir benzinlikte durdular. carlson o esnada courtney'e rapor vermek için istasyonda tekrar bir arama yaptı. o aramada kurt'ün ölüm haberini alıyor. kurt seattle'daki evinde ölü bulunmuş.

cesedin bulunuşu

courtney bir güvenlik şirketini arayarak seattle'daki eve bir güvenlik sistemi kurmasını ister. courntey bu isteği 5 nisan'dan önce mi sonra mı şirkete bildirdi, belirsiz. eve gelen teknisyen dışarıdaki bir camdan öteberi odasına bakar. yerde bir ceset görüp polise haber verir.

grant ve carlson arabanın radyosunu açar ve kurt cobain ile ilgili bir haber yakalarlar. kurt cobain evin greenhouse (öteberi odası) denilen kısmında ölü bulundu. grant carlson'a dönüp bu odayı sorar. carlson, bu odanın gereksiz eşyalarına konulduğu garajın üstündeki bir oda olduğunu söyler. (yani evde öyle bir oda olduğunu biliyor.) grant ve carlson tekrar seattle'daki eve olay yerine gider. işte olaylar burada başlıyor...

grant oradaki bir polise şunu diyor; "ben courtney love tarafından kurt cobain'in bulunması için tutulan bir dedektifim. dün gece bu evdeydim ama ceset bulamadım. soruşturmayı yürüten polis şefiyle görüşmek istiyorum"

ilginç bir şekilde soruşturmayı yürüten dedektif donald cameron, orada grant'la görüşmek istemeyip, aynı gün saat 3'e polis merkezine gelmesini istedi. grant'ın dediğine göre kendisi aslında bir baş şüpheli. o anda cameron'ın eline kelepçe takıp kendisini tutuklatması gerekirdi.

aynı belgeselde, 1994-2000 arasında seattle'da görev yapmış bir polis şunu diyor "kinci, güvenilmez, kuşkulu polisler yoktur diyemeceğim" diyerek örtülü olarak kurt'ün ölüm dosyasını devralan cameron'ı tanımlıyordu.

belgeseldeki adli tıp uzmanları şunu diyor; "ilk izlenimden sonuca varıp basın açıklaması yapmak, iyi polis teşkilatlarının günümüzde yapacağı bir şey değildir. o olayın polis memurları; uyuşturucu miktarını araştırıp değerlendirmemiş, olay yerindeki parmak izlerini detaylı incelememişler. courtney love'ın kurt'ün annesi adına verdiği yalan kayıp ihbarına aldanmışlar. ihbarda kurt'ün rehabilitasyondan kaçtığı, intihara meyilli olduğu ve bir tüfeği olduğu yazılıydı.

olay yeri ile ilgili çelişkiler şunlar...

1. olay yeri tutanak ve raporlarında çelişkiler var

bir cümlede kapının hemen arkasında tabure var denilirken, diğer bir cümlede tabure odanın diğer ucunda olduğu yazıyor.

odaya ilk giren polis john fisk şunu diyor "camı kırıp kilidi açtım. odaya ilk ben girdim. kapının arkasında her hangi bir tabure yoktu. o raporla kim oynadı bilmiyorum."

(belgeselde kapı kilidinden bahsediyorlar ama o kısmı çeviri eksikliğinden olsa gerek tam anlayamadım. tom grant kapı kilidinin şüpheli olduğunu söylüyor ama soruşturmayı yürüten polis donald robert cameron pek oralı olmuyor.)

galiba raporlarla oynamalarının nedeni kilit şüphesini gidermek içindir. o yüzden tabure ile ilgili 2 farklı konum tespiti var. aynı dönemde seattle'da görevli olan bir diğer polis norm stamper, donald cameron için şunu diyor "cameron'u bir başka cinayet raporunu 10.000 dolar rüşvetle değiştirdiğini tespit ettik. onu kovacaktık. kovulacağını anlayınca istifa ettti." cameron 2007 yılında ölmüş. tipine bakınca cameron'da tam rüşvetçi polis tipi olduğu belli oluyor.

Olay yerindeki Donald Cameron / Fotoğraf: Seattle Police Department

2. odanın tahrip edilmesi

seattle polis departmanı 6 gün içinde dosyayı sonuçlandırıp kurt'ün yakılma iznini verdi. parmak izlerini inceletmek için 30 gün beklediler. olay yerinde bulunan tüm eşyaları eşi courney love'a verdiler. kurt'ün ölü bulunduğu greenhouse (öteberi odası) sonradan yıkıldı. dedektifler tekrar olay yerini inceleme fırsatı bulamadılar.

3. kurt cobain'in intihar notunun orijinali uzun süre yayınlanmadı

notun orjinali courtney love'daydı. dedektif grant ve courtney, kurt'ün cesedi bulunduktan sonra da halen görüşüyorlardı. courtney, grant'ı görüşmeleri kayıt altına aldığını ve grant'ın arka planda kurt'ün ölümünü araştırdığını bilmiyordu. bir görüşmede grant courtney'den intihar notunu isteyip, notun bir kopyasını alacağını söyledi. courtney önce temkinli davransa da sonradan bir kopya almasına izin verdi. intihardan kısa sonra grant bir dergide intihar notu ile ilgili bir yazıya denk geldi. dergide intihar notunda geçmeyen bir ibare grant'ın dikkatini çekti. "artık böyle yaşayamam..." grant nota tekrar baktığında böyle bir ibare yoktu.

grant, kurt ve courtney'in aile avukatı rosemary carroll ile iletişim içindeydi. işin ilginç yanı rosemary de kurt'ün ölümünden şüphe duyuyordu. grant o yıllarda günümüzde sedat peker'in yaptığı gibi herkesi gizlice kayıt altına alıyordu. rosemary grant'a çok önemli bilgiler vermişti. belli bir süre sonra dinlendiğinin farkına varınca grant ile iletişimini kesti.

grant bu dergideki intihar haberini rosemary'e çıtlattı. "dergide geçen ibare intihar notunda yok ve bu intihar notunun orijinali courtney'de, bir kopyası poliste, diğer kopya bende var. polis ve ben bu dergiye bu haberi sızdırmadığına göre bu yanlış bilgiyi courtney vermiştir. courtney ısrarla kurt'ün intihara meyilli olduğunu medyaya sızdırıyor." rosemary "evet courtney bunu yapabilir" diyor.

4. toksikoloji raporu

raporlara göre kurt'ün kanında 200 milligramı aşan aşırı bir eroin miktarı tespit edildi. ortalama bir eroin bağımlısı 40-60 milligram kullanırken, kurt o gece 200 milligramdan fazla eroin kullanmıştı. bu doz, eroin kullanmayan normal 70 kişiyi öldürür. en baba eroin kullanıcısının da kaldırabileceği eroinin 3 katından fazla bir eroin değeriydi.

ve bu miktarda eroini alan adam, önce kolundaki lastiği söküyor. sonra lastik ve iğneyi güzelce katlayıp eroin kitinin saklandığı kutuya güzelce kokuyor. (olay yeri resimlerinde var) sonra 3-4 kilo ağırlığındaki tüfeği alıyor ve tetiğe basıp kafasına sıkıyor.

en yukarıda bahsettiğim kitap, bu olayı kurt'ün geçmişindeki ritalin'e bağlıyor. ulan bu nasıl ritalin bağışıklığıdır ki bir kamyon dolusu insanı öldürtebilecek eroin değeri kurt'ü halen diri tutabiliyor.

* şu aklınıza gelecek, belki her şey saniyeler içinde gerçekleşti. bunları 2-3 saniye içinde yaptı. adlı tıp uzmanı şu açıklamayı yapıyor; "bu adam 200 milligramı eroini kullanıyorsa etki göstermesini bekliyor. etkisini gösterse tüfeğin tetiğine basması imkansız. şayet etki göstermesini beklemeden saniyeler içinde tetiğe basacaksa neden ölümcül dozda eroin alıyor. eroin kullanmadan direkt kafasına sıksın." belgeseldeki iki uzman adli tıp uzmanı şunu da ekliyor "kaç yıllık çalışanız, hiçbir zaman eroin tesirli intihar örneğine denk gelmedik."

5. tüfek kovanı

seattle polisinin raporlarına göre tüfek kurt'ün elinde 180 derece ters duruyordu. yine raporlara göre tüfek kovanı da kurt'ün solunda bulunduğu yazılmıştı. oysa ki kurt'ün elindeki silahın pozisyonuna göre kovanın kurt'ün sağına düşmesi gerekiyordu ama raporda kovan sol taraftaydı. polis departmanına göre, silah ateşlendikten sonra silahın 180 derece ters dönebiliyormuş. adli uzmanlara göre bu olayın gerçeklemesi imkansız.


6. avukat rosemary carroll'un açıklamaları

kurt ve courtney'in avukatı rosemary carroll da kurt'ün ölümünü şüpheli görüyordu. dedektif tom grant ile belli bir süreliğine iletişim içindeydi. sonra grant tarafından görüşmelerinin kayıt edildiğini anlayınca grant'la iletişimini kesti. o süre zarfında rosemary şu bilgileri verdi.

5 nisan kurt'ün intiharından birkaç hafta önce courtney rosemary'i arayıp, kurt'ün kendisini terk ettiğini ve kendisine çok iyi bir boşanma avukatı bulmasını istedi. 1 mart 1994'te kurt avrupa turnesindeyken rosemary'i arayıp, courtney'i vasiyetinden silinmesini ister.

rosemary ile grant'la şu ilginç konuşma da gerçekleşiyor;

r: benim anlamadığım 7 nisan gecesi kurt'ün cesedini evde nasıl bulamadın? ceset 5 nisan'dan beri evdeydi.

g: kurt'ün öldüğü greenhouse/öteberi odasını 8 nisan'da araba radyosunda öğrendim. öyle bir odadan haberim yoktu.

r: ama 6 nisan'da carlson courtney'i aradığında courtney benim ofisimde yanımdaydı. courtney, carlson'a net bir şekilde greenhouse odasını kontrol etmesini söyledi. bunu net bir şekilde duydum.

g: 8 nisan sabahı kurt'ün ölüm haberini duyduğumda carlson yanımdaydı. greenhouse odasını sordum ona. o odanın garajın üstündeki öteberi odası olduğunu söyledi. neden o odaya bakmadın diye sorduğumda cevap vermedi.

* grant intihardan sonra tekrar carlson ile görüşmek istedi. görüşme courtney love'ın evinde olacaktı. grant eve girer courtney ile birkaç konuşma yapar sonra carlson buradaysa gelsin, ona sorularım var der. courtney yukarı gidip carlson'u çağıracaktı ama carlson ile beraber yukarıdan aşağıya inmesi yarım saati bulmuştu. carlson aşağıya indiğinde uyuşturucu tesirinde olup konuşamayacak durumdaydı. grant'ın hiçbir sorusuna uzun cevaplar veremedi. ağzından sadece yes ve no çıkıyordu.

6. intihar notu

"daha çocukça şikayetleri olan, tükenmiş, deneyimli bir ahmağın ağzından konuşuyor olmak. bu bayağı kolay anlaşılabilir bir not olmalı. yıllar boyunca, diyelim ki, cemiyetimizin serbestliği ve benimsemesi ile ilgili ahlak punk rock 101 derslerinden alınan öğütlerin ne kadar doğru olduğunu kanıtlamıştır. çok uzun yıllardır okuyup yazmakla birlikte dinlemekten, yaratmaktan da olduğu gibi heyecan almadım. bunlar için kelimelerle anlatılamayacak bir suçluluk duyuyorum.
mesela sahne arkasındayken ve ışıklar sönüp kalabalığın çılgın tezahüratı karşısında, beni hayran olduğum ve kıskandığım freddie mercury’e olduğu gibi etkilemedi. gerçek şu ki sizi aptal yerine koyamam. hiçbirinizi. bu basitçe ne sizin ne de benim için adil değil. aklıma gelen en kötü suç, insanlara karşı sahtekarlık yapıp %100 eğleniyormuşum gibi görünerek dolap çevirmek. bazen sahneye çıkmadan önce saati yumruklamak, zamanı durdurmak geçiyor içimden. kulisteyken, ışıklar söndüğünde duyduğum çığlıklar da etkilemiyor beni.
gücümün yettiğince değer vermek için her şeyi denedim ve deniyorum. tanrım, inan bana deniyorum, ama bu yeterli olmuyor. benim ve bizim birçok insanı etkilediğimiz ve eğlendirdiğimiz gerçeğine saygı duyuyorum. elden kaybolduktan sonra kıymet veren biri, o narsistlerden biri olur. ben çok hassasım. bir zamanlar bir çocukken sahip olduğum hevesi yeniden kazanmak için biraz uyuşmaya ihtiyacım var. son üç turumuzda şahsen tanıdıklarıma ve müziğimizin hayranı olan tüm insanlara daha çok değer verdim, ama hâlâ herkes için beslediğim asabiyet, suçluluk ve anlayışı aşamadım.
hepimizin içinde iyilik var ve sanırım insanları çok fazla seviyorum. öyle çok ki, bu beni mutsuz hissettiriyor. üzgün, küçük, hassas, değer vermeyen balık burcu. neden tadını çıkarmıyorsunuz? bilmiyorum! ihtiras ve anlayış yemini eden cazibeli bir karım var ve bana eski halimi çok fazla hatırlatan bir kızım. sevgi ve neşe dolu, her gördüğü insanı öpüyor çünkü herkes çok iyidir ve ona kimse zarar vermez! frances’ in üzgün, kendine zarar veren, ölü bir rock’çı olduğumu düşünecek olmasına dayanamıyorum. iyi yapıyorum, çok iyi. ve minnettarım, ama yedi yaşından beri insanlara karşı genel bir nefret duydum… sırf insanlara iyi geçinmek ve anlayış sahibi olmak çok kolay görünüyor diye. anlayış! sanırım sadece insanları çok sevdiğim ve onlara çok üzüldüğüm için. geçen yıllar boyunca mektuplarınız ve ilginiz için alevler içindeki mide ağrısı cehenneminden hepinize teşekkür ediyorum.
ben çok kararsızım, ümitsizim! artık eski tutkum yok, ve şunu hatırla, sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir.
barış, sevgi ve hoşgörü dileğiyle, frances ve courtney sunağınızda olacağım. lütfen devam et courtney. frances için. hayatı çok daha mutlu olacak bensiz… sizi seviyorum, sizi seviyorum!"

malum intihar notundaki son paragraftaki farklı yazı stili herkesin malumu. son paragraf sanki başka kişi tarafından eklenmiş gibi.

avukat rosemary grant'la iletişimini kesmeden önce grant'a çok önemli bazı evraklar vermişti. 6 nisan'da courtney, rosemary'nin ofisini ziyaret ederken bazı evraklarını rosemary'nin ofisinde unuttmuştu. akabinde 8 nisan'da kurt'ün ölüm haberi gelince bu evrakları courtney'e verme fırsatı bulmadı. grant, çok gizli olan intihar notunun kopyasını rosemary'e göstermişti. son paragraftaki farklı yazı stili rosemary'ninde dikkatini çekmişti. sonra courtney'in ofisinde unuttuğu evrraklar aklına geldi. gidip bu evrakları inceleyip bir ipucu aradı ve çok sağlam bir ipucu buldu. courtney'in unuttuğu kağıtlar arasında courtney'e ait bir el yazısı vardı. yazı içeriğinde anlamlı cümlerler yoktu. sanki bir yazıyı taklit antremanı yapıyor gibiydi.

belgeselde heidi harralson adlı bir evrak uzmanı, hem intihar notunu hem de courtney'e ait olan el yazılarını inceler. evrak inceleme uzmanına göre courtney'in alıştırma kağıdı ile intihar notunun son paragrafındaki yazılar karşılaştırıldığında, courtney'in bazı harfleri intihar notunun son paragrafıyla örtüşüyordu.


bir diğer evrak uzmanına göre, yazı stili dışında da notun genel anlamında çelişkiler var. notun büyük kısmında müzikten bahsediliyorken, sadece son paragrafta ailesinden bahsediyor. dilbilimsel olarak notta bir anlam bütünlüğü bulunmuyor. yani diyor ki, son paragraf nottan çıkartılınca geriye kalan yazılarda bir intihar notunu işaret edecek kuvvetli emareler bulunmuyor.

dedektif tom grant'ın çabaları

özel dedektif tom grant, 3 nisan 1994'te courtney love tarafından kurt cobain'in bulunması için tutuldu. grant, courtney love ile daha ilk görüşmesinde bu işten şüphelendi ve tüm görüşmelerini kayıt etti.

8 nisan 1994 kurt cobain'in cesedinin bulunmasından sonra da halen courtney ile iletişim içindeydi. ilginç bir şekilde kurt'ün ölümden 2 hafta sonraya kadar da courtney grant ile konuşmaya devam etti. kurt artık öldü bu işi bırak demedi. 8 nisan'dan sonra avukat rosemary carroll da kurt'ün ölümünü şüpheli görüp, courtney'den gizli olarak dedektif grant ile bilgi alışverişinde bulundu. daha sonra grant tarafından görüşmelerin kayıt edildiğini fark edince iletişimini kesti ve grant'ın ofisine bir ihtar mektubu çekti: eğer kayıtlı görüşmelerim basına sızarsa mahkemelik oluruz senle.

grant bir müddet rosemary'nin mektubuna cevap vermedi. sonra haberlerde kurt cobain'in ölümünden etkilenip 66 kişinin kurt cobain gibi intihar ettiğini öğrendi. bu haber üzerine grant rosemary'e bir cevap yazdı. gel beraber mahkemede bir ifade verelim. elimizdeki kanıtları sunalım. bu bir intihar değil, bir cinayet. eğer cinayet olduğu kanıtlanırsa insanlar intihar etmeyi bırakabilir. rosemary bu mektubu courtney'e çıtlatır. grant'in arka planda kurt'ün ölümünü irdelediğini öğrenince courtney grant'a telefon eder. "avukat rosemary bir cinayetten bahsediyor nedir bu olay?"

grant şu cevabı verir "cinayet şüpheleri var. rosemary avukatındır senin. söyle ona gelsin beraber ifade verelim" courtney'nin konuşması kayıtlarda şöyle geçiyor: "bilemiyorum, şeyy... neyse. sonra konuşuruz bunu..."

grant courtney ile bir yüz yüze görüşme daha yapar. amacı carlson'ı sorgulamak. ancak courtney carlson'ı uyuşturucu ile konuşturmayacak hale getirir. grant carlson'dan istediği bilgileri alamaz. son bir defa courtney ile telefonda konuşur. bebek bakıcısı cali'yi görmek istediğini söyler. kurt 5 nisan'da öldü. cali 6 nisan'da evdeydi. hatta bir not bile bırakmıştı. 5 ve 6 nisan'da hiç evi kontrol etmedi mi? hiç silah sesi duymadı mı?

courtney'in cevabı şu "cali seattle'da değil. ben de değilim ama 17 nisan'da dönüyorum. polis davayı kapattığı için dava ile ilgili tüm dökümanları alma iznim oldu. o dökümanlar seattle'daki kasamda. orada cali'nin ifadesi de var. 17'sinde geldiğimde seni ararım."

aramadı. courtney, grant'la tüm iletişimini kesti.

şahsi bir anımı anlatıyorum

sanırsam 2013 yılıydı. otobüsle 4. levent'ten beşiktaş meydana gidiyordum. hemen arka koltuğumda evli bir çift vardı. sohbetlerini duyuyordum. adam bir akrabasından bahsetti ama kadın çıkaramadı. adam şöyle detay verdi:

"ya hani liseli bir oğlu vardı. gitar çalıyordu. babası yeterince derslerine çalışmıyor diye gitarını almıştı çocuktan. çocuk da kurt cobain gibi tüfekle intihar etmişti."

ulan courtney! şayet kurt intihar değil de senin de işin içinde olduğun bir cinayetle öldürüldüyse, sadece kurt'ü öldürmedin. yüzlerce insanın psikolojisini etkileyip onları da ölüme sürükledin. 1994'te intihar değil de cinayet olduğu kanıtlansaydı belki arka koltukta intiharını duyduğum liseli çocuk da intihar etmeyecekti.